Stoofvlees met Leffe en appelstroop

Stoofvlees met Leffe en appelstroop, Makkelijke stoofgerechten, Stoofpot Leffe Bruin, Leuke foodblogs, Stoofpot Le Creuset, Koken met bier

Als halve vegetariër eet ik vrij weinig stoofpotten, maar als ik voor stoofvlees ga maak ik er een feestje van! Ik kies voor runderlappen van kwaliteit en met een Beter Leven keurmerk met drie sterren. De kwaliteit van het vlees heeft ontzettend veel invloed om de smaak van je stoofpot. Daarnaast maak ik mijn stoofpotten eigenlijk altijd met rode wijn, maar van Leffe kreeg ik de uitdaging dit eens te proberen met een herfstbruin abdijbiertje met een vleugje karamel en koffie. Oftewel Leffe Bruin. Resultaat: súper lekker en heel erg smaakvol. Een stoofpot klink misschien als veel werk, maar het enige wat je nodig hebt (naast de ingrediënten) is een portie tijd en een beetje liefde. En een aantal tips van Hugo om van je stoofpot een succes te maken!

Tips voor een succesvolle stoofpot

  • Gebruik een pan met een dikke bodem.
  • Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is en dep het voor gebruik droog met keukenpapier.
  • Kies voor kwalitatief vlees.
  • In recepten voor stoofvlees staat vaak een minimale stooftijd aangegeven, maar ik gooi hier altijd een half uurtje bovenop. Hoe langer je stooft, hoe malser het vlees.
  • Ook een zuurtje als balsamicoazijn maakt het vlees malser.

 

Stoofvlees met Leffe en appelstroop, Makkelijke stoofgerechten, Stoofpot Leffe Bruin, Leuke foodblogs, Stoofpot Le Creuset, Koken met bier

Stoofvlees met Leffe en appelstroop, Makkelijke stoofgerechten, Stoofpot Leffe Bruin, Leuke foodblogs, Stoofpot Le Creuset, Koken met bier

Dit heb je nodig voor het stoofvlees met Leffe en appelstroop / 2 personen

  • 500 gr runderlappen
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 2 rode bieten
  • 1 teen knoflook
  • 1 flinke el boter
  • 2 el bloem
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 steranijsjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 el appelstroop
  • 100 ml runderbouillon
  • 1 flesje Leffe Bruin
  • optioneel: vijzel 1 el roze peperkorrels en strooi die voor het serveren over de stoof.

 

 

Zo maak je het

Snijd de runderlappen in blokjes en meng deze met een flinke snuf zout, peper en de bloem.

Snipper de ui en de knoflook en fruit ze in de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de runderlap toe.

Snijd de wortel en biet in kleine blokjes en voeg deze toe aan de pan samen met de tijm, laurier en steranijs.

Voeg als het vlees is dichtgeschroeid de appelstroop toe en schenk de Leffe Bruin langs de zijkant van de pan bij het vlees. Hierdoor verwarm je het bier.

Laat het geheel op laag vuur sudderen met de deksel op de pan. Minimaal twee, maar het liefst tweeënhalf tot drie uur. Haal de deksel het laatste half uur van de pan om het geheel iets in te koken. Check regelmatig of je stoofpot niet te droog wordt. Is dit het geval, schenk er dan een scheutje bouillon bij.

Heeft de stoof nog een snuf zout of peper nodig? Proef ook even een stukje vlees. Is het mals? Dan kun je deze heerlijk geurende stoof op tafel zetten!

 

Stoofvlees met Leffe en appelstroop, Makkelijke stoofgerechten, Stoofpot Leffe Bruin, Leuke foodblogs, Stoofpot Le Creuset, Koken met bier

Print Friendly, PDF & Email
4 Comments
  1. Ik weet dat dit recept speciaal gebaseerd is op de Leffe, maar kun je dit i.v.m. zwangerschap ook alcoholvrij maken? Wat zou dan een goede vervanging zijn?

    Groetjes,
    Suzanne

  2. Stoofvlees moet op tamelijk hoog vuur worden geschroeid. Als je eerst ui en/of knoflook fruit en het vlees er daarna in dichtschroeit, verband je je ui en knoflook, wat vooral bitterheid oplevert. Omdraaien dus, die volgorde. Dit is tamelijk basaal, eerlijk gezegd.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De nieuwste recepten in je mail? Ontvang eenmaal per week de gratis nieuwsbrief met de nieuwste recepten!
Volg Bo op Instagram!
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

KERST RECEPTEN!
Hasselback gratin

Hasselback gratin

Jullie vroegen massaal om bijgerechten de afgelopen dagen en tot…

Print Friendly, PDF & Email
Kruidig gebakken zalmfilet met honing-mosterdsaus

Kruidig gebakken zalmfilet met honing-mosterdsaus

Lieve mensen, ik heb vandaag wederom een heerlijk kerstrecept voor…

Print Friendly, PDF & Email
Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi-saus

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus

Deze ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus is echt…

Print Friendly, PDF & Email
Papadum pizza met tonijn sashimi en soja-mayonaise

Papadum pizza met tonijn sashimi en soja-mayonaise

Het allereerst kerstrecept dit jaar op beaufood.nl is een feit!…

Print Friendly, PDF & Email
Hartige tompouce a la garnalen cocktail, Originele kerst voorgerechten, Voorgerechten garnalen, leuke voorgerechten, Beaufood recepten

Hartige tompouce a la garnalen cocktail

Eerlijk, hoe culinair zien deze hartige tompouces eruit? Spoiler alert:…

Print Friendly, PDF & Email
Hartige kerstkrans met honing-geitenkaas en walnoten, Originele kersthapjes, Hapjes uit de oven, Beaufood recepten, Mooie kersthapjes, Bladerdeeg hapjes kerst, Kerstkrans bladerdeeg, Makkelijke kerst recepten

Hartige kerstkrans met honing-geitenkaas en walnoten

Daar is hij dan :D Het recept waar ik alleen…

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!

Like Beaufood op Facebook en ontvang nieuwe recepten op je tijdlijn!