Stoofvlees met Leffe en appelstroop

Stoofvlees met Leffe en appelstroop

door | dec 22, 2018 | Hoofdgerecht, Recepten, Vlees | 4 reacties

Stoofvlees met Leffe en appelstroop, Makkelijke stoofgerechten, Stoofpot Leffe Bruin, Leuke foodblogs, Stoofpot Le Creuset, Koken met bier

Als halve vegetariër eet ik vrij weinig stoofpotten, maar als ik voor stoofvlees ga maak ik er een feestje van! Ik kies voor runderlappen van kwaliteit en met een Beter Leven keurmerk met drie sterren. De kwaliteit van het vlees heeft ontzettend veel invloed om de smaak van je stoofpot. Daarnaast maak ik mijn stoofpotten eigenlijk altijd met rode wijn, maar van Leffe kreeg ik de uitdaging dit eens te proberen met een herfstbruin abdijbiertje met een vleugje karamel en koffie. Oftewel Leffe Bruin. Resultaat: súper lekker en heel erg smaakvol. Een stoofpot klink misschien als veel werk, maar het enige wat je nodig hebt (naast de ingrediënten) is een portie tijd en een beetje liefde. En een aantal tips van Hugo om van je stoofpot een succes te maken!

Tips voor een succesvolle stoofpot

  • Gebruik een pan met een dikke bodem.
  • Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is en dep het voor gebruik droog met keukenpapier.
  • Kies voor kwalitatief vlees.
  • In recepten voor stoofvlees staat vaak een minimale stooftijd aangegeven, maar ik gooi hier altijd een half uurtje bovenop. Hoe langer je stooft, hoe malser het vlees.
  • Ook een zuurtje als balsamicoazijn maakt het vlees malser.

 

Stoofvlees met Leffe en appelstroop, Makkelijke stoofgerechten, Stoofpot Leffe Bruin, Leuke foodblogs, Stoofpot Le Creuset, Koken met bier

Stoofvlees met Leffe en appelstroop, Makkelijke stoofgerechten, Stoofpot Leffe Bruin, Leuke foodblogs, Stoofpot Le Creuset, Koken met bier

Dit heb je nodig voor het stoofvlees met Leffe en appelstroop / 2 personen

  • 500 gr runderlappen
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 2 rode bieten
  • 1 teen knoflook
  • 1 flinke el boter
  • 2 el bloem
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 steranijsjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 el appelstroop
  • 100 ml runderbouillon
  • 1 flesje Leffe Bruin
  • optioneel: vijzel 1 el roze peperkorrels en strooi die voor het serveren over de stoof.

 

 

Zo maak je het

Snijd de runderlappen in blokjes en meng deze met een flinke snuf zout, peper en de bloem.

Snipper de ui en de knoflook en fruit ze in de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de runderlap toe.

Snijd de wortel en biet in kleine blokjes en voeg deze toe aan de pan samen met de tijm, laurier en steranijs.

Voeg als het vlees is dichtgeschroeid de appelstroop toe en schenk de Leffe Bruin langs de zijkant van de pan bij het vlees. Hierdoor verwarm je het bier.

Laat het geheel op laag vuur sudderen met de deksel op de pan. Minimaal twee, maar het liefst tweeënhalf tot drie uur. Haal de deksel het laatste half uur van de pan om het geheel iets in te koken. Check regelmatig of je stoofpot niet te droog wordt. Is dit het geval, schenk er dan een scheutje bouillon bij.

Heeft de stoof nog een snuf zout of peper nodig? Proef ook even een stukje vlees. Is het mals? Dan kun je deze heerlijk geurende stoof op tafel zetten!

 

Stoofvlees met Leffe en appelstroop, Makkelijke stoofgerechten, Stoofpot Leffe Bruin, Leuke foodblogs, Stoofpot Le Creuset, Koken met bier

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Watermeloenijs (slush puppy)

Watermeloenijs (slush puppy)

Als ik aan de zomer denk, dan denk ik aan watermeloen en aan ijs. Twee ingrediënten die zon, zee, strand schrééuwen. Een combinatie van die twee kan niet ontbreken op Beaufood, dus zie hier: een heerlijk recept voor watermeloenijs! Maar dan een beetje leuker, want ik...

Lees meer
Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Huh, een lasagneschotel midden in de zomer? Oh jazeker. Sterker nog: ik maakte 'm toen de mussen van het dak vielen en de thermometer in de tuin bijna 40 graden aantikte. En daar smaakten deze lasagnerolletjes absoluut niet minder om! In de winter is zo'n goedgevulde,...

Lees meer
Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Iedereen heeft wel eens zin in een ultraromig, koud en smaakvol ijsje. Wat niet iedereen heeft: een ijsmachine. Maarrrr dat hoeft de pret niet te bederven deze zomer! Ik heb laatst namelijk een bak ijs gemaakt die niet onder doet voor the real deal. Aardbeienijs...

Lees meer

4 Comments

4 Reacties

  1. Suzanne

    Ik weet dat dit recept speciaal gebaseerd is op de Leffe, maar kun je dit i.v.m. zwangerschap ook alcoholvrij maken? Wat zou dan een goede vervanging zijn?

    Groetjes,
    Suzanne

    Antwoord
    • Bo

      Alcoholvrij biertje gebruiken :) Overigens at ik dit gerecht wel gewoon toen ik zwanger was, aangezien je alcohol verdampt tijdens het koken.

      Antwoord
  2. Joop Hoekstra

    Stoofvlees moet op tamelijk hoog vuur worden geschroeid. Als je eerst ui en/of knoflook fruit en het vlees er daarna in dichtschroeit, verband je je ui en knoflook, wat vooral bitterheid oplevert. Omdraaien dus, die volgorde. Dit is tamelijk basaal, eerlijk gezegd.

    Antwoord
    • Bo

      Bedankt voor je tip Joop :D

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.