...

Stoofvlees met Leffe en appelstroop

Stoofvlees met Leffe en appelstroop

door | dec 22, 2018 | Hoofdgerecht, Recepten, Vlees | 4 reacties

Stoofvlees met Leffe en appelstroop, Makkelijke stoofgerechten, Stoofpot Leffe Bruin, Leuke foodblogs, Stoofpot Le Creuset, Koken met bier

Als halve vegetariër eet ik vrij weinig stoofpotten, maar als ik voor stoofvlees ga maak ik er een feestje van! Ik kies voor runderlappen van kwaliteit en met een Beter Leven keurmerk met drie sterren. De kwaliteit van het vlees heeft ontzettend veel invloed om de smaak van je stoofpot. Daarnaast maak ik mijn stoofpotten eigenlijk altijd met rode wijn, maar van Leffe kreeg ik de uitdaging dit eens te proberen met een herfstbruin abdijbiertje met een vleugje karamel en koffie. Oftewel Leffe Bruin. Resultaat: súper lekker en heel erg smaakvol. Een stoofpot klink misschien als veel werk, maar het enige wat je nodig hebt (naast de ingrediënten) is een portie tijd en een beetje liefde. En een aantal tips van Hugo om van je stoofpot een succes te maken!

Tips voor een succesvolle stoofpot

  • Gebruik een pan met een dikke bodem.
  • Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is en dep het voor gebruik droog met keukenpapier.
  • Kies voor kwalitatief vlees.
  • In recepten voor stoofvlees staat vaak een minimale stooftijd aangegeven, maar ik gooi hier altijd een half uurtje bovenop. Hoe langer je stooft, hoe malser het vlees.
  • Ook een zuurtje als balsamicoazijn maakt het vlees malser.

 

Stoofvlees met Leffe en appelstroop, Makkelijke stoofgerechten, Stoofpot Leffe Bruin, Leuke foodblogs, Stoofpot Le Creuset, Koken met bier

Stoofvlees met Leffe en appelstroop, Makkelijke stoofgerechten, Stoofpot Leffe Bruin, Leuke foodblogs, Stoofpot Le Creuset, Koken met bier

Dit heb je nodig voor het stoofvlees met Leffe en appelstroop / 2 personen

  • 500 gr runderlappen
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 2 rode bieten
  • 1 teen knoflook
  • 1 flinke el boter
  • 2 el bloem
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 steranijsjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 el appelstroop
  • 100 ml runderbouillon
  • 1 flesje Leffe Bruin
  • optioneel: vijzel 1 el roze peperkorrels en strooi die voor het serveren over de stoof.

 

 

Zo maak je het

Snijd de runderlappen in blokjes en meng deze met een flinke snuf zout, peper en de bloem.

Snipper de ui en de knoflook en fruit ze in de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de runderlap toe.

Snijd de wortel en biet in kleine blokjes en voeg deze toe aan de pan samen met de tijm, laurier en steranijs.

Voeg als het vlees is dichtgeschroeid de appelstroop toe en schenk de Leffe Bruin langs de zijkant van de pan bij het vlees. Hierdoor verwarm je het bier.

Laat het geheel op laag vuur sudderen met de deksel op de pan. Minimaal twee, maar het liefst tweeënhalf tot drie uur. Haal de deksel het laatste half uur van de pan om het geheel iets in te koken. Check regelmatig of je stoofpot niet te droog wordt. Is dit het geval, schenk er dan een scheutje bouillon bij.

Heeft de stoof nog een snuf zout of peper nodig? Proef ook even een stukje vlees. Is het mals? Dan kun je deze heerlijk geurende stoof op tafel zetten!

 

Stoofvlees met Leffe en appelstroop, Makkelijke stoofgerechten, Stoofpot Leffe Bruin, Leuke foodblogs, Stoofpot Le Creuset, Koken met bier

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer

4 Comments

4 Reacties

  1. Suzanne

    Ik weet dat dit recept speciaal gebaseerd is op de Leffe, maar kun je dit i.v.m. zwangerschap ook alcoholvrij maken? Wat zou dan een goede vervanging zijn?

    Groetjes,
    Suzanne

    Antwoord
    • Bo

      Alcoholvrij biertje gebruiken :) Overigens at ik dit gerecht wel gewoon toen ik zwanger was, aangezien je alcohol verdampt tijdens het koken.

      Antwoord
  2. Joop Hoekstra

    Stoofvlees moet op tamelijk hoog vuur worden geschroeid. Als je eerst ui en/of knoflook fruit en het vlees er daarna in dichtschroeit, verband je je ui en knoflook, wat vooral bitterheid oplevert. Omdraaien dus, die volgorde. Dit is tamelijk basaal, eerlijk gezegd.

    Antwoord
    • Bo

      Bedankt voor je tip Joop :D

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *