Stoofvlees met Leffe en appelstroop

Stoofvlees met Leffe en appelstroop, Makkelijke stoofgerechten, Stoofpot Leffe Bruin, Leuke foodblogs, Stoofpot Le Creuset, Koken met bier

Als halve vegetariër eet ik vrij weinig stoofpotten, maar als ik voor stoofvlees ga maak ik er een feestje van! Ik kies voor runderlappen van kwaliteit en met een Beter Leven keurmerk met drie sterren. De kwaliteit van het vlees heeft ontzettend veel invloed om de smaak van je stoofpot. Daarnaast maak ik mijn stoofpotten eigenlijk altijd met rode wijn, maar van Leffe kreeg ik de uitdaging dit eens te proberen met een herfstbruin abdijbiertje met een vleugje karamel en koffie. Oftewel Leffe Bruin. Resultaat: súper lekker en heel erg smaakvol. Een stoofpot klink misschien als veel werk, maar het enige wat je nodig hebt (naast de ingrediënten) is een portie tijd en een beetje liefde. En een aantal tips van Hugo om van je stoofpot een succes te maken!

Tips voor een succesvolle stoofpot

  • Gebruik een pan met een dikke bodem.
  • Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is en dep het voor gebruik droog met keukenpapier.
  • Kies voor kwalitatief vlees.
  • In recepten voor stoofvlees staat vaak een minimale stooftijd aangegeven, maar ik gooi hier altijd een half uurtje bovenop. Hoe langer je stooft, hoe malser het vlees.
  • Ook een zuurtje als balsamicoazijn maakt het vlees malser.

 

Stoofvlees met Leffe en appelstroop, Makkelijke stoofgerechten, Stoofpot Leffe Bruin, Leuke foodblogs, Stoofpot Le Creuset, Koken met bier

Stoofvlees met Leffe en appelstroop, Makkelijke stoofgerechten, Stoofpot Leffe Bruin, Leuke foodblogs, Stoofpot Le Creuset, Koken met bier

Dit heb je nodig voor het stoofvlees met Leffe en appelstroop / 2 personen

  • 500 gr runderlappen
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 2 rode bieten
  • 1 teen knoflook
  • 1 flinke el boter
  • 2 el bloem
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 steranijsjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 el appelstroop
  • 100 ml runderbouillon
  • 1 flesje Leffe Bruin
  • optioneel: vijzel 1 el roze peperkorrels en strooi die voor het serveren over de stoof.

 

 

Zo maak je het

Snijd de runderlappen in blokjes en meng deze met een flinke snuf zout, peper en de bloem.

Snipper de ui en de knoflook en fruit ze in de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de runderlap toe.

Snijd de wortel en biet in kleine blokjes en voeg deze toe aan de pan samen met de tijm, laurier en steranijs.

Voeg als het vlees is dichtgeschroeid de appelstroop toe en schenk de Leffe Bruin langs de zijkant van de pan bij het vlees. Hierdoor verwarm je het bier.

Laat het geheel op laag vuur sudderen met de deksel op de pan. Minimaal twee, maar het liefst tweeënhalf tot drie uur. Haal de deksel het laatste half uur van de pan om het geheel iets in te koken. Check regelmatig of je stoofpot niet te droog wordt. Is dit het geval, schenk er dan een scheutje bouillon bij.

Heeft de stoof nog een snuf zout of peper nodig? Proef ook even een stukje vlees. Is het mals? Dan kun je deze heerlijk geurende stoof op tafel zetten!

 

Stoofvlees met Leffe en appelstroop, Makkelijke stoofgerechten, Stoofpot Leffe Bruin, Leuke foodblogs, Stoofpot Le Creuset, Koken met bier

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De nieuwste recepten in je mail? Ontvang eenmaal per week de gratis nieuwsbrief met de nieuwste recepten!

Nieuw: Gezonde weekmenu’s!
Gezond weekmenu 8, Gezond eten, Gezonde foodblogs, Beaufood recepten, gezond avondeten, Voedzame hoofdgerechten

Gezond weekmenu #8

Sinds een paar weken publiceer ik elke maandag een vegetarisch…

Gezond en vegetarisch weekmenu, Beaufood recepten, Gezond eten, Vegetarisch avondeten, Gezonde recepten

Gezond en vegetarisch weekmenu #7

Het belooft een zonnige week te worden :D Misschien klinkt…

Gezond en vegetarisch weekmenu #6

Vandaag heb ik weer een nieuw weekmenu voor je. Vol…

Gezond en vegetarisch weekmenu #5

Maandag: Vega burrito’s met falafel en Gruyère We beginnen de…

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Vandaag gaat de Nationale Week Zonder Vlees van start en…

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Alstublieft! Een nieuw en gezond weekmenu vol vegetarische gerechten. Perfect…

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!

Like Beaufood op Facebook en ontvang nieuwe recepten op je tijdlijn!