Dat wijn en kaas dikke vrienden zijn is wel duidelijk, maar kaas en cocktails? Dát is een uitdaging. Daarom bezocht ik afgelopen week House of Bols voor een heerlijke kaas & cocktail pairing en ging ik zelf aan de slag met twee cocktails die geweldig smaken bij een kaasplateau.
Heerlijke kaas van Emmi KALTBACH om precies te zijn. Vaste lezers onder jullie weten dat ik gek ben op kaasjes en dan het liefst aromatisch en met lekker veel smaak. De kazen van Emmi KALTBACH worden in Zwitserland zo’n vijftien meter onder de grond gerijpt tot ze perfect zijn om verkocht te worden. Zoals deze Emmi KALTBACH le Gruyère AOP bijvoorbeeld, die uniek is van smaak doordat de kaas gerijpt is in een zandsteengrot. Daardoor krijgt de kaas fijne zoutkristallen en wordt hij complex en intens van smaak. Je denkt bij een kaasplateau waarschijnlijk niet zo snel aan cocktails, maar met de juiste mix van ingrediënten krijg je echt een tóp combi. Denk dan aan een zoete, frisse cocktail met dadelstroop en een bittertje.
Je moet dus een beetje creatief zijn en dat is de bartender van de Bols Academy prima gelukt. Robért Verweij trouwens ook. Je kent hem wel, hij was onder andere tv kok bij Carlo en Irene. Hij maakte twee super originele creaties met kaas waaronder eentje van reepjes kaas met chorizo en hazelnoot a la Merci. Ideetje voor iedereen die haar kaasplateau wel heel origineel op tafel wil zetten ;)
Dus! Je pakt een mooie houten plank, twee lekkere kazen (bijvoorbeeld mijn favoriete Emmi KALTBACH le Gruyère AOP en Emmi KALTBACH Creamy), een lekkere jam of membrillo en deze Date Old Fashioned cocktail met dadel likeur en veel ijs. Plus wat fijn gezelschap natuurlijk.
Dit heb je nodig voor deze Date Old Fashioned a 2 personen
- 90ml corenwijn
- 30ml dadel likeur
- 30ml suikersiroop – honing is ook lekker
- 6 scheutjes angostura bitter – een bittertje gemaakt van meer dan 40 tropische kruiden en plantenextracten
- 8 ijsblokjes
- garnering: 2 dadels en 2 cocktailprikkertjes
Zo maak je hem
Verdeel de ingrediënten, behalve de ijsblokjes, over twee glazen. Roer goed door elkaar en voeg één voor één de ijsklontjes toe. Blijf ondertussen steeds roeren.
Ontpit de dadels, rijg ze aan de prikkers en leg ze op de glazen. Serveer direct.
0 reacties