Sinaasappel cheesecake met zoete aardappel

Sinaasappel cheesecake met zoete aardappel

Yesss vandaag is het zover! Vanmiddag prop ik mijn camera’s, macbook en jurkjes in een tas – en vlieg ik naar IBIZA om daar een week lang te Beaufooden. En dat houdt in dat ik mezelf elke dag bezig ga houden met het verzorgen van maaltijden tijdens de Retreat van Linda en Liz. De hele dag koken dus. HOE FIJN! En met de auto rondcrossen om boodschapjes te doen. Ik verheug me er al weken en nu is het eindelijk zo ver. Ik ga jullie alles laten zien wat ik daar uitspook aan de hand van twee vlogs en die komen als ik terug ben online. Vanaf vandaag kunnen jullie wel gezellig live meekijken via Insta!

Maaar even terug naar deze sinaasappel cheesecake met zoete aardappel. Dit is namelijk de afsluiter van mijn zoete aardappelweek (onderaan deze pagina vind je alle recepten terug) én een recept dat ik deze week tijdens de retreat ga maken op de laatste dag. Als reminder dat gezond eten echt HEEL lekker is en dat iedereen er thuis vooral mee door moet gaan :D

Tijdens verjaardagen of andere gelegenheden waarbij ik een taart op tafel wil zetten vind ik het altijd een uitdaging om een lekkere en verantwoorde taart op tafel te zetten. Je weet wel, zonder de suikerbodem, suikervulling en suikerlaag. Maar ook niet een waarover iedereen zegt ‘je proeft wel dat dit een gezonde taart is’, waarmee ze eigenlijk bedoelen dat de taart smaakt naar karton. Deze sinaasappel cheese cake met zoete aardappel is super romig, fris zoet en met een healthy – en glutenvrije – bodem van havermout. Geef je een etentje? Serveer dan een stuk van deze cheesecake als dessert met een klein bolletje vanille-ijs of opgeklopte kokosroom. You will be loved :)

 

 

Dit heb je nodig

Voor de bodem

  • 100 gr havermeel
  • 50 gr amandelmeel
  • 40 gr kokosolie
  • 1/2 el bakpoeder
  • 2 el ahornsiroop
  • snuf kaneel

Voor de vulling

  • 300 gr zoete aardappel
  • 250 gr mango – uit de diepvries, van die voorgesneden blokjes
  • 2 el ahornsiroop – of meer naar smaak
  • 250 gr mascarpone
  • 3 eieren
  • 1 sinaasappel

 

Sinaasappel cheesecake met zoete aardappel

 

 

Zo maak je het

Schil de zoete aardappel, snijd ze in stukjes en kook ze in ongeveer tien minuten zacht. Ontdooi ondertussen de mango blokjes.

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en bekleed een bakvorm (25 cm) met bakpapier.

Kneed de ingrediënten voor de bodem met je handen door elkaar tot een plakkerig deeg. Bekleed de bodem van de bakvorm met het deeg, druk goed aan en zet hem daarna in de koelkast.

Doe alle ingrediënten (behalve de sinaasappel) in een kom en mix tot een glad deeg. Het is belangrijk dat de zoete aardappels goed zacht zijn anders blijven er stukjes over. Snijd 1/3 van de sinaasappel af en knijp het sap uit over het beslag. Mix nog even goed door.

Schenk het beslag in de bakvorm. Snijd hele dunne plakjes van de overgebleven sinaasappel en leg deze op de taart. Bestrooi met een snuf extra kaneel en zet de vorm voor 45 minuten in het midden van de oven.

Laat de taart afkoelen en laat hem een uur of drie opstijven in de koelkast voordat je hem aansnijdt.

 

Sinaasappel cheesecake met zoete aardappel

 

 

Maak deze taart vooral een avond van te voren. Hij is het allerlekkerst als je hem een aantal uur laat opstijven in de koelkast. De smaken trekken lekker in en je kunt hem beter in mooie punten snijden

 

 

Dit zijn de zoete aardappel recepten van afgelopen week:
  1. Zoete aardappel burgers met avocado en lente ui
  2. Pittige zoete aardappel dip
  3. 3 x toast van zoete aardappel met healthy toppings
  4. Geitenkaas quiche met zoete aardappel bodem
  5. Zoete aardappelfrietjes met rozemarijn uit de oven

 

4 Comments
  1. Heel lekker recept, maak het vandaag voor de 2e keer.

    Een kleine vraag, er staat in recept 1/2 bakpoeder.
    Eetlepel/theelepel?
    En maakt het nog uit welk soort? Baking soda is wat zouter of wijnsteenbakpoeder?

    Groetjes Anita

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De nieuwste recepten in je mail? Ontvang eenmaal per week de gratis nieuwsbrief met de nieuwste recepten!

Nieuw: Gezonde weekmenu’s!
Gezond weekmenu 8, Gezond eten, Gezonde foodblogs, Beaufood recepten, gezond avondeten, Voedzame hoofdgerechten

Gezond weekmenu #8

Sinds een paar weken publiceer ik elke maandag een vegetarisch…

Gezond en vegetarisch weekmenu, Beaufood recepten, Gezond eten, Vegetarisch avondeten, Gezonde recepten

Gezond en vegetarisch weekmenu #7

Het belooft een zonnige week te worden :D Misschien klinkt…

Gezond en vegetarisch weekmenu #6

Vandaag heb ik weer een nieuw weekmenu voor je. Vol…

Gezond en vegetarisch weekmenu #5

Maandag: Vega burrito’s met falafel en Gruyère We beginnen de…

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Vandaag gaat de Nationale Week Zonder Vlees van start en…

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Alstublieft! Een nieuw en gezond weekmenu vol vegetarische gerechten. Perfect…

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!

Like Beaufood op Facebook en ontvang nieuwe recepten op je tijdlijn!