Sinaasappel cheesecake met zoete aardappel

Sinaasappel cheesecake met zoete aardappel

door | sep 25, 2016 | Desserts, Recepten, Zoetigheden | 4 reacties

Sinaasappel cheesecake met zoete aardappel

Yesss vandaag is het zover! Vanmiddag prop ik mijn camera’s, macbook en jurkjes in een tas – en vlieg ik naar IBIZA om daar een week lang te Beaufooden. En dat houdt in dat ik mezelf elke dag bezig ga houden met het verzorgen van maaltijden tijdens de Retreat van Linda en Liz. De hele dag koken dus. HOE FIJN! En met de auto rondcrossen om boodschapjes te doen. Ik verheug me er al weken en nu is het eindelijk zo ver. Ik ga jullie alles laten zien wat ik daar uitspook aan de hand van twee vlogs en die komen als ik terug ben online. Vanaf vandaag kunnen jullie wel gezellig live meekijken via Insta!

Maaar even terug naar deze sinaasappel cheesecake met zoete aardappel. Dit is namelijk de afsluiter van mijn zoete aardappelweek (onderaan deze pagina vind je alle recepten terug) én een recept dat ik deze week tijdens de retreat ga maken op de laatste dag. Als reminder dat gezond eten echt HEEL lekker is en dat iedereen er thuis vooral mee door moet gaan :D

Tijdens verjaardagen of andere gelegenheden waarbij ik een taart op tafel wil zetten vind ik het altijd een uitdaging om een lekkere en verantwoorde taart op tafel te zetten. Je weet wel, zonder de suikerbodem, suikervulling en suikerlaag. Maar ook niet een waarover iedereen zegt ‘je proeft wel dat dit een gezonde taart is’, waarmee ze eigenlijk bedoelen dat de taart smaakt naar karton. Deze sinaasappel cheese cake met zoete aardappel is super romig, fris zoet en met een healthy – en glutenvrije – bodem van havermout. Geef je een etentje? Serveer dan een stuk van deze cheesecake als dessert met een klein bolletje vanille-ijs of opgeklopte kokosroom. You will be loved :)

 

 

Dit heb je nodig

Voor de bodem

  • 100 gr havermeel
  • 50 gr amandelmeel
  • 40 gr kokosolie
  • 1/2 el bakpoeder
  • 2 el ahornsiroop
  • snuf kaneel

Voor de vulling

  • 300 gr zoete aardappel
  • 250 gr mango – uit de diepvries, van die voorgesneden blokjes
  • 2 el ahornsiroop – of meer naar smaak
  • 250 gr mascarpone
  • 3 eieren
  • 1 sinaasappel

 

Sinaasappel cheesecake met zoete aardappel

 

 

Zo maak je het

Schil de zoete aardappel, snijd ze in stukjes en kook ze in ongeveer tien minuten zacht. Ontdooi ondertussen de mango blokjes.

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en bekleed een bakvorm (25 cm) met bakpapier.

Kneed de ingrediënten voor de bodem met je handen door elkaar tot een plakkerig deeg. Bekleed de bodem van de bakvorm met het deeg, druk goed aan en zet hem daarna in de koelkast.

Doe alle ingrediënten (behalve de sinaasappel) in een kom en mix tot een glad deeg. Het is belangrijk dat de zoete aardappels goed zacht zijn anders blijven er stukjes over. Snijd 1/3 van de sinaasappel af en knijp het sap uit over het beslag. Mix nog even goed door.

Schenk het beslag in de bakvorm. Snijd hele dunne plakjes van de overgebleven sinaasappel en leg deze op de taart. Bestrooi met een snuf extra kaneel en zet de vorm voor 45 minuten in het midden van de oven.

Laat de taart afkoelen en laat hem een uur of drie opstijven in de koelkast voordat je hem aansnijdt.

 

Sinaasappel cheesecake met zoete aardappel

 

 

Maak deze taart vooral een avond van te voren. Hij is het allerlekkerst als je hem een aantal uur laat opstijven in de koelkast. De smaken trekken lekker in en je kunt hem beter in mooie punten snijden

 

 

Dit zijn de zoete aardappel recepten van afgelopen week:
  1. Zoete aardappel burgers met avocado en lente ui
  2. Pittige zoete aardappel dip
  3. 3 x toast van zoete aardappel met healthy toppings
  4. Geitenkaas quiche met zoete aardappel bodem
  5. Zoete aardappelfrietjes met rozemarijn uit de oven

 

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Watermeloenijs (slush puppy)

Watermeloenijs (slush puppy)

Als ik aan de zomer denk, dan denk ik aan watermeloen en aan ijs. Twee ingrediënten die zon, zee, strand schrééuwen. Een combinatie van die twee kan niet ontbreken op Beaufood, dus zie hier: een heerlijk recept voor watermeloenijs! Maar dan een beetje leuker, want ik...

Lees meer
Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Huh, een lasagneschotel midden in de zomer? Oh jazeker. Sterker nog: ik maakte 'm toen de mussen van het dak vielen en de thermometer in de tuin bijna 40 graden aantikte. En daar smaakten deze lasagnerolletjes absoluut niet minder om! In de winter is zo'n goedgevulde,...

Lees meer
Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Iedereen heeft wel eens zin in een ultraromig, koud en smaakvol ijsje. Wat niet iedereen heeft: een ijsmachine. Maarrrr dat hoeft de pret niet te bederven deze zomer! Ik heb laatst namelijk een bak ijs gemaakt die niet onder doet voor the real deal. Aardbeienijs...

Lees meer

4 Comments

4 Reacties

  1. Irene

    Hoi, ziet er heerlijk uit! Zou je dit ook met magere kwark ipv mascarpone kunnen proberen denk je?

    Antwoord
    • Bo

      Dat kan Irene, maar ga dan voor volle kwark in plaats van magere in verband met de structuur van de taart :)

      Antwoord
  2. Anita

    Heel lekker recept, maak het vandaag voor de 2e keer.

    Een kleine vraag, er staat in recept 1/2 bakpoeder.
    Eetlepel/theelepel?
    En maakt het nog uit welk soort? Baking soda is wat zouter of wijnsteenbakpoeder?

    Groetjes Anita

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Anita, leuk om te horen :D Ik gebruik 1/2 el bakpoeder, gewone bakpoeder of wijnsteen net wat ik in huis heb. Liefs, Bo

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.