Het is weer boerenkooltijd en ik raad je aan lekker veel van deze groente te eten want hij is razend gezond. In Amerika is kale al tijden enorm populair, maar waarom eigenlijk? Wat is er zo bijzonder aan die groene bladeren?
Well let me tell you. Een voedingsmiddel wat bommetje vol zit met hoge voedingswaarden wordt superfood genoemd. Niet alleen hippe zaden als chia en lijnzaad, maar dus ook doodgewone oer-Hollandse groenten zoals boerenkool. Wist je dat er ontzettend veel vitamine C in boerenkool zit? Meer nog dan in een sinaasappel met hetzelfde gewicht. Het heeft daarnaast een ontstekingsremmende werking door de hoge hoeveelheid vitamine K. And last but not least, zorgen de antioxidanten voor een kleine detox in je lichaam. Fijne groente he? Prima oppepper als lunch zou ik zeggen. Het fijne aan deze groente is dat je hem op veel manieren kunt bereiden. Bakken, roosteren, frituren, in smoothies, door soepen etc. En rauw is hij ook waanzinnig lekker in combinatie met een lekkere dressing. Helemaal met een simpele mosterd vinaigrette!
Dit heb je nodig voor 1 persoon
- 2 flinke handen boerenkool – gesneden
- 1/2 rode ui
- 1 hard gekookt ei
- 4 plakken rauwe ham
- snuf peper
- voor de dressing: sap van een halve citroen, 1 tl mosterd en een scheutje olijfolie
Zo maak je het
Was de boerenkool en neem een grote kom. Maak de dressing en meng dit goed door de boerenkool. Breng op smaak met een snuf versgemalen zwarte peper en schep alles op een bord.
Snij de ui in dunne ringen en leg ze samen met de ham op de boerenkoolsalade. Sluit af met een gekookt eitje. Heb je honger? Neem dan twee gekookte eieren.
Deze lunch kun je prima meenemen naar werk. Zorg dan dat je de dressing in een apart bakje bij je hebt zodat je hem er op het laatste moment doorheen kunt doen. En ik ben onwijs gek op citroen dus ik kneep het sap van de andere helft er ook over uit. Extra gezond ook nog!
Mmm, ik ben dol op boerenkool! Lekkere salade, goed idee voor morgen!
Bedankt lieverd! I loveee kale too :)