Ik kocht vorige week spontaan een hele grote zak verse biologische tuinbonen op de markt. Maar.. ik wist eigenlijk niet zo goed wat voor lekkers ik ermee kon maken. Tot ik op een fan-tas-tisch Italiaanse gerecht stuitte. Fritedda! Oftewel: een zomerse Siciliaanse stoof met tuinbonen, artisjok en kruidenolie. Heerlijk fris van smaak en bomvol goede voedingsstoffen. Het is een vegetarisch gerecht, maar de liefhebber kan er ook wat gebakken spekjes doorheen doen (de welbekende gouden combi met verse tuinbonen) of een stukje gebakken vis zoals zalm of kabeljauw. Een gepocheerd eitje is ook een dikke aanrader. Maar al met al barst deze tuinbonen stoof zó van smaak dat hij verder niets nodig heeft. Misschien wat knapperig brood om de pan mee leeg te schrapen. Oh, en zei ik al dat deze fritedda binnen 20 minuten op tafel staat?
Siciliaanse fritedda
Een klassieke Siciliaanse fritedda maken we met verse tuinboontjes én verse artisjokken, maar.. ik was al een half uur kwijt aan het doppen van mijn bonen en heb daarom heel lui artisjokharten uit blik gebruikt ;) Deze smaakvolle Italiaanse stoof staat binnen 20 minuten op tafel wanneer je kant en klaar gepelde tuinbonen gebruikt, maar mocht je verse tuinbonen kunnen vinden, dan raad ik je zeker aan die te gebruiken! Verse tuinboontjes hebben meer smaak en net even wat meer bite. Maar kant en klaar gedopte tuinbonen kunnen natuurlijk ook. Wat de kruidenolie betreft: sla deze zéker niet over. De frisse olie geeft de stoof net even die laatste finishing-smaak-touch. Je maakt ‘m heel easy van goede extra vierge olijfolie, verse munt en citroen.
Geniet van deze voedzame Italiaanse stoof!
Zin in nog meer zomerse gerechten?
- Zoete aardappels van de barbecue met honing en chili (TIP!)
- Zomerse mosselen met parmezaanse kaas en citroenroom
- Watermeloen slush puppy (deze wil je echt op warme dagen)
Siciliaanse stoof met tuinbonen, artisjok en kruidenolie (Fritedda)
Ingrediënten
- 250 gr tuinbonen (gedopt) - ongeveer 800 gram hele ongepelde tuinbonen
- 175 gr doperwten
- 1 blik artisjokharten - 390 gram
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 250 ml groentebouillon
- 50 ml appelazijn
- ½ biologische citroen - rasp
- 50 gr parmezaanse kaas
Kruidenolie
- ½ biologische citroen - rasp en sap
- 5 gr verse munt - klein handje
- 40 ml extra vierge olijfolie
Instructies
- Snipper de sjalot en pers de knoflook. Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit de sjalot en knoflook kort aan.
- Voeg de tuinbonen en doperwten toe. Bak een minuut of 2 mee.
- Schenk de bouillon en appelazijn erbij. Rasp de schil van een halve citroen en voeg toe aan de pan. Halveer de artisjokharten en leg deze in de stoof. Doe de deksel op de pan en laat 15 minuten op zacht vuur pruttelen.
- Maak ondertussen de kruidenolie. Hak de munt fijn en rasp & pers een halve citroen. Meng met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Zet aan de kant tot gebruik.
- Proef de tuinbonen stoof en voeg peper en zout naar smaak toe.
- Serveer de fritedda met parmezaanse kaas en kruidenolie erover.
0 reacties