...

Siciliaanse stoof met tuinbonen, artisjok en kruidenolie (Fritedda)

Siciliaanse stoof met tuinbonen, artisjok en kruidenolie (Fritedda)

door | jun 23, 2023 | Hoofdgerecht, Recepten, Vega | 0 Reacties

siciliaanse-tuinbonen-stoof

Ik kocht vorige week spontaan een hele grote zak verse biologische tuinbonen op de markt. Maar.. ik wist eigenlijk niet zo goed wat voor lekkers ik ermee kon maken. Tot ik op een fan-tas-tisch Italiaanse gerecht stuitte. Fritedda! Oftewel: een zomerse Siciliaanse stoof met tuinbonen, artisjok en kruidenolie. Heerlijk fris van smaak en bomvol goede voedingsstoffen. Het is een vegetarisch gerecht, maar de liefhebber kan er ook wat gebakken spekjes doorheen doen (de welbekende gouden combi met verse tuinbonen) of een stukje gebakken vis zoals zalm of kabeljauw. Een gepocheerd eitje is ook een dikke aanrader. Maar al met al barst deze tuinbonen stoof zó van smaak dat hij verder niets nodig heeft. Misschien wat knapperig brood om de pan mee leeg te schrapen. Oh, en zei ik al dat deze fritedda binnen 20 minuten op tafel staat? 

siciliaanse-tuinbonen-stoof

Siciliaanse fritedda 

Een klassieke Siciliaanse fritedda maken we met verse tuinboontjes én verse artisjokken, maar.. ik was al een half uur kwijt aan het doppen van mijn bonen en heb daarom heel lui artisjokharten uit blik gebruikt ;) Deze smaakvolle Italiaanse stoof staat binnen 20 minuten op tafel wanneer je kant en klaar gepelde tuinbonen gebruikt, maar mocht je verse tuinbonen kunnen vinden, dan raad ik je zeker aan die te gebruiken! Verse tuinboontjes hebben meer smaak en net even wat meer bite. Maar kant en klaar gedopte tuinbonen kunnen natuurlijk ook. Wat de kruidenolie betreft: sla deze zéker niet over. De frisse olie geeft de stoof net even die laatste finishing-smaak-touch. Je maakt ‘m heel easy van goede extra vierge olijfolie, verse munt en citroen.

Geniet van deze voedzame Italiaanse stoof!

siciliaanse-tuinbonen-stoof

siciliaanse-tuinbonen-stoof

Zin in nog meer zomerse gerechten?

 

siciliaanse-tuinbonen-stoof

Siciliaanse stoof met tuinbonen, artisjok en kruidenolie (Fritedda)

Fritedda! Oftewel een heerlijke Siciliaanse stoof met verse tuinbonen, artisjok en kruidenolie. Zo gemaakt en bomvol smaak.
5 van 2 stemmen
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 250 gr tuinbonen (gedopt) - ongeveer 800 gram hele ongepelde tuinbonen
  • 175 gr doperwten
  • 1 blik artisjokharten - 390 gram
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 250 ml groentebouillon
  • 50 ml appelazijn
  • ½ biologische citroen - rasp
  • 50 gr parmezaanse kaas

Kruidenolie

  • ½ biologische citroen - rasp en sap
  • 5 gr verse munt - klein handje
  • 40 ml extra vierge olijfolie

Instructies
 

  • Snipper de sjalot en pers de knoflook. Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit de sjalot en knoflook kort aan.
  • Voeg de tuinbonen en doperwten toe. Bak een minuut of 2 mee.
  • Schenk de bouillon en appelazijn erbij. Rasp de schil van een halve citroen en voeg toe aan de pan. Halveer de artisjokharten en leg deze in de stoof. Doe de deksel op de pan en laat 15 minuten op zacht vuur pruttelen.
  • Maak ondertussen de kruidenolie. Hak de munt fijn en rasp & pers een halve citroen. Meng met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Zet aan de kant tot gebruik.
  • Proef de tuinbonen stoof en voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Serveer de fritedda met parmezaanse kaas en kruidenolie erover.
Trefwoord Fritedda, Stoof, Tuinbonen
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

siciliaanse-tuinbonen-stoof

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus. Zomerser dan dit wordt het vandaag niet lieve mensen! Botermals gebakken kabeljauw, zwemmend in een smaakvolle saus gemaakt van witte wijn, verse basilicum en honingtomaatjes. Of gewoon cherry tomaatjes, maar honingtomaatjes...

Lees meer
Italiaanse arrabiata mosselen

Italiaanse arrabiata mosselen

Vandaag heb ik weer een héérlijk mosselrecept voor je. Italiaanse arrabiata mosselen! Mosselen gekookt in een super smaakvolle Italiaanse lichtpittige tomatensaus, met verse basilicum en lekker veel Parmezaanse kaas. Arrabiata saus is eigenlijk een pittige saus voor...

Lees meer
Tonijn tataki met hoisinsaus

Tonijn tataki met hoisinsaus

Tonijn tataki met hoisinsaus. Heerlijk als side dish bij sushi, als luxe borrelhap óf gewoon lekker als gezonde avondmaaltijd met een portie rijst en gestoomde broccoli erbij! Tataki is een bereidingswijze waarbij je tonijn (of een ander soort vis of vlees) kort...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept