...

Gezonde shoarma van oesterzwam in een bowl

Gezonde shoarma van oesterzwam in een bowl

door | sep 19, 2022 | Hoofdgerecht, Recepten, Vega | 0 Reacties

shoarma-oesterzwam-bowl

Gezonde shoarma? Yes please! Het zal geen verrassing zijn: mij maak je niet blij met zo’n bak gekruid varkensvlees. Het vlees is vrijwel nooit bio, ik ben sowieso al niet zo’n fan van grof varkensvlees (is me te vet) en na het eten van shoarmavlees heb ik nog uren dorst, zo ontzettend zout is het vaak. Gelukkig is er een méér dan prima alternatief: shoarma van oesterzwam. Noem het oesterzwarma ;) Dat is dus een stuk gezonder, want de basis is geen vettig vlees maar paddenstoel, en je hebt zelf in de hand hoe sterk of mild je ‘m kruidt. Het is trouwens helemaal niet lastig om te maken: je scheurt de oesterzwammen met de hand in reepjes, gooit er wat kruiden bij (die je sowieso al in huis hebt) en bakt het 20 tot 30 minuutjes af in de oven. Daarna kan je de shoarma van oesterzwam in pitabroodjes scheppen en aftoppen met een dot knoflooksaus en sambal. Maar ik heb een beter plan: maak er deze fantastische shoarma bowl vol verschillende smaken mee!

shoarma-oesterzwam-bowl

Gezonde shoarma bowl

Zo’n pitabroodje is natuurlijk héérlijk (laten we eerlijk zijn: vooral ‘s nachts) maar een mens wil wel eens wat anders. En zo bedacht ik deze shoarma bowl. Een grote kom gevuld met allerlei ingrediënten en sausjes die supergoed passen bij de kruidige oesterzwamshoarma. Neem bijvoorbeeld de gezuurde rode ui. De ringetjes rode ui marineerde ik kort in appelazijn en dat gaf deze bowl een hele frisse touch. Net als de tomaat – die liet ik marineren in een mengsel van komijn, honing en olie. Dat was dus écht heel lekker en vond ik een hele goede toevoeging, maar dit kan je eventueel achterwege laten. Als basis van de bowl nam ik witte rijst. Wil je ‘m nog nét wat voedzamer, ga dan voor zilvervliesrijst. Verder voegde ik ook zachte avocado en zoutige feta toe. En laten we de yoghurt-dillesaus met knoflook vooral niet vergeten. Want heb je eigenlijk wel shoarma gegeten als je daarna geen uur in de wind stinkt door knoflook? ;)

Ook lekker bij de shoarma van oesterzwam:

Klinkt die oesterzwamshoarma goed maar heb je niet zo’n zin in een bowl? Maak er dan één van deze gerechten bij. Of alle vier. 

shoarma-oesterzwam-bowl

shoarma-oesterzwam-bowl

Gezonde shoarma van oesterzwam in een bowl

Gezonde shoarma? Graag! Deze shoarma van oesterzwam is in één woord: fantastisch. Zeker samen met deze saus en lekkere toppings.
3.84 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Oventijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 300 gr oesterzwammen
  • el shoarmakruiden Ik maak mijn shoarmakruiden graag zelf. Hiervoor meng je 1 el komijnzaad, 1 tl uienpoeder, 1/2 tl knoflookpoeder en 1 tl gerookte paprikapoeder.
  • 1 rode ui
  • 6 el appelazijn
  • 2 tomaten Extra lekker: marineer de tomaat in 1 tl komijnzaad, 1 tl honing en 1 el extra vierge olijfolie!
  • 2 el feta
  • 1 avocado
  • 120 gr rijst

Yoghurt-dillesaus

  • 65 gr yoghurt
  • 30 gr mayonaise
  • 2 el fijngehakte verse dille + extra dille ter garnering
  • 1 teentje knoflook

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Scheur de oesterzwammen met de hand in kleine reepjes en leg ze op de bakplaat. Voeg een scheut olijfolie toe en meng de (zelfgemaakte) shoarmakruiden erdoor. Voeg zout naar smaak toe. Hussel de boel met de hand goed door elkaar. Verdeel de gemarineerde oesterzwammen over de bakplaat en bak ze in 20 tot 25 minuten goudbruin en licht crispy.
  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Maak ondertussen de yoghurt-dillesaus. Pers de knoflook en klop de ingrediënten tot een egale saus. Breng op smaak met peper & zout.
  • Snijd de tomaat in kleine blokjes. Extra lekker: meng de tomatenblokjes in een kommetje met komijnzaad, honing en olijfolie en laat marineren tot gebruik.
  • Snijd de rode ui in hele dunne ringetjes en marineer tot gebruik in een schaaltje met appelazijn.
  • Snijd de avocado in dunne plakjes en verkruimel de feta.
  • Verdeel de rijst over twee kommen. Verdeel vervolgens de shoarma van oesterzwam, de gemarineerde tomaat en ui, feta en avocado over de rijst. Sluit af met een eetlepel yoghurt-dillesaus en een paar takjes verse dille.
  • Geniet!
Trefwoord Oesterzwam shoarma, Vegetarische shoarma
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

shoarma-oesterzwam-bowl

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Perfecte Franse citroen madeleines

Perfecte Franse citroen madeleines

Toegegeven: ik ben geen kei in bakken. In koken dan weer wel, maar bij bakken komen de hoeveelheden nogal nauw en ik doe alles liever uit de losse pols ;) Daarom was ik ook zéér verrast toen deze Franse madeleines uit de oven kwamen. Ze waren per-fect gelukt. Heerlijk...

Lees meer
Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue

Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue

Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue. Ik vind dit altijd zó'n prachtig gerecht voor op de barbecue, zo'n super grote verse zalmfilet op de huid. Door de zalm op de huid te bakken blijft hij zo lekker sappig. Ik maakte er een frisse marinade bij gemaakt van...

Lees meer
Aziatische miso garnalen van de barbecue

Aziatische miso garnalen van de barbecue

Als je bij een van mijn barbecue avondjes belandt, dan zal dit gerecht sowieso op je bord belanden: Aziatische miso garnalen van de barbecue! Zó lekker. Echt een van mijn lievelings barbecue recepten. Gemaakt met een eenvoudige, maar super smaakvolle marinade gemaakt...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept