Gezonde shoarma? Yes please! Het zal geen verrassing zijn: mij maak je niet blij met zo’n bak gekruid varkensvlees. Het vlees is vrijwel nooit bio, ik ben sowieso al niet zo’n fan van grof varkensvlees (is me te vet) en na het eten van shoarmavlees heb ik nog uren dorst, zo ontzettend zout is het vaak. Gelukkig is er een méér dan prima alternatief: shoarma van oesterzwam. Noem het oesterzwarma ;) Dat is dus een stuk gezonder, want de basis is geen vettig vlees maar paddenstoel, en je hebt zelf in de hand hoe sterk of mild je ‘m kruidt. Het is trouwens helemaal niet lastig om te maken: je scheurt de oesterzwammen met de hand in reepjes, gooit er wat kruiden bij (die je sowieso al in huis hebt) en bakt het 20 tot 30 minuutjes af in de oven. Daarna kan je de shoarma van oesterzwam in pitabroodjes scheppen en aftoppen met een dot knoflooksaus en sambal. Maar ik heb een beter plan: maak er deze fantastische shoarma bowl vol verschillende smaken mee!
Gezonde shoarma bowl
Zo’n pitabroodje is natuurlijk héérlijk (laten we eerlijk zijn: vooral ‘s nachts) maar een mens wil wel eens wat anders. En zo bedacht ik deze shoarma bowl. Een grote kom gevuld met allerlei ingrediënten en sausjes die supergoed passen bij de kruidige oesterzwamshoarma. Neem bijvoorbeeld de gezuurde rode ui. De ringetjes rode ui marineerde ik kort in appelazijn en dat gaf deze bowl een hele frisse touch. Net als de tomaat – die liet ik marineren in een mengsel van komijn, honing en olie. Dat was dus écht heel lekker en vond ik een hele goede toevoeging, maar dit kan je eventueel achterwege laten. Als basis van de bowl nam ik witte rijst. Wil je ‘m nog nét wat voedzamer, ga dan voor zilvervliesrijst. Verder voegde ik ook zachte avocado en zoutige feta toe. En laten we de yoghurt-dillesaus met knoflook vooral niet vergeten. Want heb je eigenlijk wel shoarma gegeten als je daarna geen uur in de wind stinkt door knoflook? ;)
Ook lekker bij de shoarma van oesterzwam:
Klinkt die oesterzwamshoarma goed maar heb je niet zo’n zin in een bowl? Maak er dan één van deze gerechten bij. Of alle vier.
- In een wrap, bijvoorbeeld deze glutenvrije wraps van havermout
- Met zoete aardappelfrietjes on the side
- Perzische spinazie-amandeldip (Esfenaj) als sausje
- Gecombineerd met een frisse quinoasalade met feta en amandelen
Gezonde shoarma van oesterzwam in een bowl
Ingrediënten
- 300 gr oesterzwammen
- 1½ el shoarmakruiden Ik maak mijn shoarmakruiden graag zelf. Hiervoor meng je 1 el komijnzaad, 1 tl uienpoeder, 1/2 tl knoflookpoeder en 1 tl gerookte paprikapoeder.
- 1 rode ui
- 6 el appelazijn
- 2 tomaten Extra lekker: marineer de tomaat in 1 tl komijnzaad, 1 tl honing en 1 el extra vierge olijfolie!
- 2 el feta
- 1 avocado
- 120 gr rijst
Yoghurt-dillesaus
- 65 gr yoghurt
- 30 gr mayonaise
- 2 el fijngehakte verse dille + extra dille ter garnering
- 1 teentje knoflook
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Scheur de oesterzwammen met de hand in kleine reepjes en leg ze op de bakplaat. Voeg een scheut olijfolie toe en meng de (zelfgemaakte) shoarmakruiden erdoor. Voeg zout naar smaak toe. Hussel de boel met de hand goed door elkaar. Verdeel de gemarineerde oesterzwammen over de bakplaat en bak ze in 20 tot 25 minuten goudbruin en licht crispy.
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
- Maak ondertussen de yoghurt-dillesaus. Pers de knoflook en klop de ingrediënten tot een egale saus. Breng op smaak met peper & zout.
- Snijd de tomaat in kleine blokjes. Extra lekker: meng de tomatenblokjes in een kommetje met komijnzaad, honing en olijfolie en laat marineren tot gebruik.
- Snijd de rode ui in hele dunne ringetjes en marineer tot gebruik in een schaaltje met appelazijn.
- Snijd de avocado in dunne plakjes en verkruimel de feta.
- Verdeel de rijst over twee kommen. Verdeel vervolgens de shoarma van oesterzwam, de gemarineerde tomaat en ui, feta en avocado over de rijst. Sluit af met een eetlepel yoghurt-dillesaus en een paar takjes verse dille.
- Geniet!
0 reacties