Scheermessen in zeekraalboter

Scheermessen met zeekraalboter, Scheermessen bereiden, Scheermessen zandvrij maken, Hapjes vis, Gezonde foodblogs, Beaufood hapjes, Gezonde hapjes, Tapas recepten vis

Scheermessen in zeekraalboter. Heerlijk als culinaire borrelhap of als bijgerecht voor bij de barbecue. Scheermessen zijn die langwerpige schelpen waar je altijd overheen trippelt op het strand. Eenmaal aan de waterkant zijn de schelpen vrijwel altijd leeg, maar in verse scheermessen vind je hée§rlijke portie fruit de mer. Je kunt ze lichtelijk vergelijken met kokkels en mosselen. Althans, de bereidingswijze dan. Scheermessen vind je steeds vaker op menukaarten en na het bestellen van een goddelijke schaal scheermessen bij Hippie Fish, besloot ik thuis zelf aan de slag te gaan. Conclusie: dit zetten we heel graag vaker op tafel..

Scheermessen met zeekraalboter, Scheermessen bereiden, Scheermessen zandvrij maken, Hapjes vis, Gezonde foodblogs, Beaufood hapjes, Gezonde hapjes, Tapas recepten vis

Scheermessen met zeekraal

Scheermessen zijn te koop bij de vishandel of op de markt bij de visboer. Het bereiden van de scheermessen heb je binnen drie minuten gedaan. Alleen het zandvrij krijgen van de schelpen kost even wat tijd. Niemand houdt immers van knarsende tanden onder het eten, dus dit is wel echt de moeite waard ;) Om het zand uit te schelpen te spoelen leg je de scheermessen een uurtje of twee in een bak met zout water. That’s it! Veel poespas heeft dit gerecht verder niet nodig. Een geperst knoflookteentje, een portie verse zeekraal, niets meer aan doen. Oké, misschien een kneepje citroensap en wat parmezaanse kaas on top voor een extra zoutje..

Hieronder vertel ik je precies hoe je de scheermesjes bereidt.

Geniet ervan!

Scheermessen met zeekraalboter, Scheermessen bereiden, Scheermessen zandvrij maken, Hapjes vis, Gezonde foodblogs, Beaufood hapjes, Gezonde hapjes, Tapas recepten vis

Dit heb je nodig voor deze scheermessen met zeekraalboter / twee personen

  • 300 gr scheermessen
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gr zeekraal
  • 40 gr roomboter
  • 1/2 citroen
  • handje verse peterselie
  • optioneel: parmezaanse kaas on top voor een extra zoutje!

 

Zo maak je het

Verwijder de kapotte schelpen en vul een grote bak met ruim water. Voeg een flinke eetlepel zeezout toe. Week de scheermessen minimaal één, liefst twee uur, in het water. Hierdoor komt het zand eruit.

Pers de knoflook en hak peterselie fijn.

Smelt de boter in een klein pannetje. Roer daar de zeekraal en de helft van de knoflook door. Hussel goed om en voeg naar smaak een snuf zwarte peper toe. Zet het vuur na twee minuten uit.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Bak de scheermesjes met knoflook, peper en zout 3 tot 5 minuten op hoog (!) vuur, tot de schelpen openstaan. Laat de schelpen niet langer koken wanneer ze open zijn. Dan worden ze taai en dat willen we niet.

Schep de scheermessen op een mooi bord en meng de peterselie erdoor. Schep er wat zeekraalboter over en serveer de rest er in een schaaltje bij samen met partjes citroen. Strooi voor een extra zoutje wat parmezaanse kaas over de schelpen.

Eet smakelijk!

Scheermessen met zeekraalboter, Scheermessen bereiden, Scheermessen zandvrij maken, Hapjes vis, Gezonde foodblogs, Beaufood hapjes, Gezonde hapjes, Tapas recepten vis

Print Friendly, PDF & Email
3 Comments
    1. Haha ik heb de zinsvolgorde wat aangepast.. De scheermessen moeten een uurtje (liefste twee uurtjes) weken. Als in ‘weken in water’ :)

      1. Het leest beter zo. En sportief dat je m’n reactie hebt laten staan onder het stukje. Je had ‘m ook kunnen verwijderen. Gelukkig kan je de humor ervan in zien.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.