Een van mijn favoriete onderdelen van foodbloggersland: de foodblogswap! Samen met een andere foodie bedenk je speciaal voor elkaars blog een lekker recept. Stiekem wist ik al dat Kim van Green Gypsy in de kruiden business zit en ik was mega blij dat zij speciaal voor Beaufood een heerlijk curry recept wilde ontwikkelen. Want een curry lijkt makkelijk om te maken, maar het is een kunst om de juiste kruiden bij elkaar te voegen. Het is een rode curry met garnalen geworden en geloof me.. deze MOET je maken! Hij is heerlijk, hij is voedzaam en súper smaakvol.
Dit heb je nodig voor deze rode curry met garnalen / 2 personen
- 200 gram rijst (basmati)
- eventueel 2 zakjes groene thee jasmijn
- 200 gram sugar snaps
- 350 gram diepvries reuzen garnalen (of 200 gram rauwe garnalen)
Voor de currypasta
- 2 rode paprika’s, in stukjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, gepeld
- 2 stengels verse sereh
- 10 stengels verse koriander
- 2 cm verse gember
- 1 theelepel tomatenpuree
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel vissaus
- 1 theelepel piri piri kruiden
- 1 limoen
- 400 gram kokosmelk
Lekker voor erbij
- 6 papadums
- 300 zonnebloemolie, afhankelijk van de grootte van je koekenpan
Zo maak je het
Begin met de papadums:
Zet een koekenpan op het vuur met de zonnebloemolie en wacht totdat de olie echt heel heet is. Er moet zo’n 2 cm olie in de pan zitten. Houd de papadum zo’n 2 seconden in de olie. De papadum zet gelijk uit. Ik houd de papadum altijd vast met een knijper, dat werkt makkelijk. Als de papadum niet direct uitzet, is je olie nog niet warm genoeg.
De rijst:
Breng de rijst aan de kook volgens de gebruiksaanwijzing. Voeg de theezakjes al vanaf het begin toe. Je doet je theezakjes in zijn geheel in de pan, dus je maakt ze niet open of iets. Als je rijst beetgaar is, giet je de rijst af en laat je het nog even 5 minuten, met de deksel op de pan, ‘rusten’.
De curry:
Snijd de uiteinden van de sugar snaps eraf. Kijk of je de harde strengen die wel eens in de naden van de sugar snaps zitten mee kunt nemen. Die harde naden zitten niet op elke sugar snap.
Als je diepvries garnalen hebt gebruikt leg je de garnalen 1 minuut in koud water. Daarna kun je gemakkelijk het velletje eraf trekken.
Snijd de buitenste blaadjes en het uiteinde van de serehstengels er af, deze zijn taai. Schil de gember en snijd hem in kleinere stukjes. Doe de sereh en de gember in een staafmixer. Voeg hier de paprika’s, de knoflook, 2/3 van de koriander, de tomatenpuree, de sojasaus, de vissaus en de piri piri kruiden aan toe en maak er met de staafmixer een gladde pasta van.
Bak de rauwe garnalen 1 à 2 minuten op hoog vuur in een wokpan, totdat ze een beetje roze kleuren. Voeg de sugar snaps en de currypasta toe en bak het 2 minuutjes op halfhoog vuur. Voeg dan de kokosmelk toe en laat het geheel nog 5 minuten pruttelen op halfhoog vuur, terwijl je goed roert zodat het 1 gelijkmatige pasta wordt.
Serveer met de rijst en strooi nog wat fijngesneden koriander over het gerecht heen. Knijp de limoenen er nog over uit en je bent klaar om te smikkelen en te smullen!
0 reacties