Leer in één dag hoe je oesters kunt rapen, open maken en bereiden. Aldus Oestour. En dat is precies wat je gaat doen als je met hen op pad gaat. Plus je krijgt er een hoop kennis en gezelligheid bij! Echt, wát een leuk uitje is dit. Als groot oesterliefhebber was ik direct enthousiast toen ik hoorde over de eendaagse excursie over de dijken van de Oosterschelde. In samenwerking met Ford ga ik elke maand op zoek naar een mooie plek waar je kunt genieten van lekker eten en dit was wel echt een toppertje. Samen met Mike reed ik op een zonnige (yes!) dag naar Zeeland om oesters te gaan rapen. Ik heb oprecht nog nóóit zoveel oesters gezien. Het hele strand lag er bommetje vol mee. We kochten à la minute nog een paar regenlaarzen, kregen voordat we aan de wandel gingen twee emmers in onze handen gedrukt en rapen maar!
Zon, zee, een overload aan oesters en een krab aan je handschoen
We hadden echt geluk dat het zulk mooi weer was op het strand. Na een informatief praatje ga je het strand op om je emmer te vullen met mooie oesters. Of lelijke, want dit is wel andere koek dan de mooi gevormde oesters die je in een restaurant krijgt. Hier vind je robuuste oesters die verser dan vers zijn. Sonja en Fred zijn er om alvast een oester open te maken voor iedereen die niet kan wachten, inclusief een fles Hermit gin want volgens hen is dit een waanzinnige combi. En na deze tour vind ik dat ook ;)
Oesters met gin!
Ennnn rapen maar.
Hallo krabbetje!
Je komt dus onderweg gerust mensen tegen die met een flesje prosecco op hun dooie gemak oesters aan het eten zijn
Emmer vol? Peuteren, pielen en bereiden maar!
Na het rapen en het schoonspoelen van de oesters wandel je terug naar Het Loze Vissertje (haha!) waar er een tafel vol homemade salades, stokbrood en verse kruiden voor je klaar staat. En twee grote barbecues. Onder het genot van een wit wijntje is het nu de kunst om de oesters zo mooi mogelijk open te maken. En dan bedoel ik zo open maken dat je de oesters gracieus naar binnen kunt lepelen. Ik zei al dat de oesters nogal robuust zijn en ik sneed mezelf (niet letterlijk) in de vingers door wél de grootste oesters te rapen in plaats van de kleintjes. Zoals Sonja aanraadde. Neeee ik wilde mooie grote oesters, maar die zijn wel verdomd lastig open te maken.. Maar het resultaat als je hem open hebt is alles meer dan waard :D Wat een knoepert!
Oesters op oosterse wijze van de Barbecue
Wat ik zo onwijs leuk vond aan deze tour was de originele bereiding van de oesters. Gezellig aan een lange tafel met de andere cursisten. Er stond een scala aan verse kruiden op tafel waarmee je de oesters kon garneren. Ik wist niet dat oesters van de barbecue zo lekker zouden zijn! Ik eet ze het liefst rauw (met een rood uitje en een vinaigrette), maar gelukkig had ik genoeg oesters in mijn emmer verzameld zodat ik lekker kon experimenteren. Mijn lievelings was de oester op oosterse wijze met een soja dressing, Japans broodkruim en koriander. Heer-lijk.
Lekkerste oester van de barbecue ever
Oesters in de auto, gin in the pocket en thuis verder met het oesterfeestje
Althans dat was mijn idee, maar ik had wel even genoeg oesters op voor die dag. Wat je over hebt kun je dus gewoon lekker mee naar huis nemen, de oesters blijven een aantal dagen goed. Wij hebben er thuis nog een aantal keer van genoten met vrienden en dit keer kon ik ze dus ook open maken op de juiste manier ;) Sonja en Fred, onwijs bedankt voor jullie gezelligheid! Ik kom heel graag een keer terug. Ben jij ook enthousiast geworden? Net zo gek op oesters als ik of ben je op zoek naar een gezellig uitje? Via deze link vind je de agenda van Oestour. Wees er op tijd bij want de tours zitten redelijk snel vol.
Liefs!
Bo
Wel even goed afdekken voordat je ze meeneemt in de auto ;)
0 reacties