In de categorie ‘Dit wil ik ooit nog eens zelf maken’ presenteer ik jullie vandaag: pulled chicken. Het stond al jaren op mijn to make lijstje maar om de een of andere reden kwam het er steeds maar niet van. Nu denk ik: had ik dit maar eerder gemaakt, dan had ik deze fan-tas-tische kip niet zo lang hoeven missen in mijn leven ;) Ik smoorde de kip in een lekker kruidige saus totdat de plukjes kip boterzacht waren en het dus een smeuïg geheel was. Voor bij de kip maakte ik een klassieke coleslaw, rijst en gekookte maiskolven. Die coleslaw klinkt misschien verwaarloosbaar maar dat is ‘ie allerminst. Juist die knapperige, friszure yoghurtdressing past perfect bij de rest. Gouden combi!
Pulled chicken maken
Ik ga meteen met het harde nieuws in huis vallen: vergeet alles wat je weet over pulled chicken maken. Althans, de kans is groot dat je pulled chicken altijd in bouillon hebt bereid. Dat wil zeggen: je kookt de kipfiletjes kort in bouillon en trekt ze vervolgens, met twee vorken, uit elkaar. Daarna breng je de kip op smaak met kruiden en saus. Superlekker natuurlijk en – ook fijn – ontzettend snel klaar.
Maar het kan beter. Mijn manier van pulled chicken maken is niet zozeer moeilijker – je hebt er gewoon wat meer tijd voor nodig. In plaats van koken, smoren we de kip namelijk. Eerst bakken we de biologische kip kort aan, daarna voegen we kruiden en ingrediënten voor een volle saus toe. Draai het vuur vervolgens laag en laat de kip dan net zo lang stoven tot ‘ie helemaal uit elkaar valt. Het resultaat: méga malse en fijne kip in een saus die barst van de verschillende smaken. En je hoeft er zo weinig voor te doen, ideaal. Deze manier moet je echt eens proberen!
Nog meer lekkers met kip
- Tatsuta (Japanse gefrituurde kip) met srirachamayo
- Aziatische soep met kip en een sambaleitje
- Pollo guisado: stoofpot met kip en olijven
Pulled chicken met coleslaw
Ingrediënten
Pulled chicken
- 500 gr biologische kipdijfilet
- 1 flinke tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 el worcestersaus
- 2 el bloem
- 1 el kokosbloesemsuiker
- 1 blikje tomatenpuree 70 gr
- 600 ml groentebouillon
- Optioneel: een snufje chilipeper voor een beetje pit ik laat dit achterwege als Louen (2) mee eet
Coleslaw
- 300 gr spitskool
- 2 flinke el mayo
- 4 el yoghurt
- 1 tl honing
- 2 tl grove mosterd
- 1 el witte wijnazijn
Voor erbij
- 120 gr rijst
- 1 maiskolf
Instructies
- Verhit een scheutje olie in een pan met dikke bodem. Bak de kipdijfilet rondom bruin en breng op smaak met peper en zout. Haal de kip uit de pan.
- Zet het vuur laag en voeg de paprika-, knoflook- en uienpoeder toe aan de pan. Roer even door en voeg ook de bloem toe. Roer weer kort door en doe daarna de groentebouillon, tomatenpuree, kokosbloesemsuiker en worcestersaus erbij. Voeg de kip weer toe aan de pan. En nu... wachten maar! Net zolang tot de kip zo mals wordt dat hij uit elkaar valt. Dit duurt ongeveer twee uurtjes. Roer regelmatig door en na een tijdje heb je een héérlijke pulled chicken.
- Tijdens het wachten kunnen we mooi aan de slag met de coleslaw. Snijd de kool in hele dunne reepjes. Meng de ingrediënten voor de yoghurtdressing en voeg peper en zout naar smaak toe. Meng de dressing door de kool en zet de salade weg tot gebruik.
- Kook de rijst gaar. Pel de maiskolf en kook deze in ongeveer 20 minuten zacht. Je kunt de mais in vieren snijden en bovenop de pulled chicken serveren.
- Geniet ervan!
0 reacties