Het is volop pruimentijd en dat betekent pruimen, pruimen en nog eens pruimen. Mijn keuken lag er vol mee. Ze blijven helaas niet eindeloos goed dus wat doe je als je een bergje pruimen over hebt die het niet lang meer volhouden? Juist! Je bakt er een taart van. Eentje met een heerlijke – en glutenvrije – bodem van havermout en pindakaas. Flinke toef slagroom erop, helemaal lekker! Hint: heb je toevallig geen pruimen maar juist aardbeien, frambozen of perziken over? Vervang de pruimen dan door een van deze fruitsoorten!
Dit heb je nodig voor deze pruimentaart met glutenvrije pindakaasbodem / 8 personen
Voor de bodem
- 300 gr havermout – glutenvrij
- 80 gr amandelmeel
- 80 gr pindakaas
- 115 ml (haver)melk
- 40 gr kokosvet
- 2 el kokosbloesemsuiker
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
Voor de vulling
- 600 gr pruimen
- 135 gr vanille yoghurt
- 2 tl agar agar
- 4 el kokosbloesemsuiker
- optioneel: slagroom voor erop
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van een bakvorm (van 22 centimeter) met bakpapier en vet de randen in.
Kneed de ingrediënten voor de bodem met de hand door elkaar tot een plakkerige deeg bal. Verdeel het deeg over de bodem van de vorm. Druk de bodem goed plat en zorg voor opstaande randen van zo’n 3 centimeter. Prik wat gaatjes in de bodem met een vork en bak de bodem 20 minuten in het midden van de oven.
Haal de pindakaas bodem uit de oven en laat hem afkoelen.
Ga verder met de vulling. Ontpit de pruimen. Pureer ze met behulp van een staafmixer samen met de vanille yoghurt en de kokosbloesemsuiker. Schenk de vulling in een pan en roer er twee theelepels agar agar door. Breng het geheel al roerend met een garde zacht aan de kook. Laat de vulling twee minuutjes koken en haal de pan van het vuur.
Schenk de vulling over de bodem. Na een paar uur in de koelkast is de pruimentaart uitgehard en ready to eat! Serveer elke punt met een toef slagroom.
Geniet ervan :D
Hi,
Misschien dom, maar wat is agar agar?
Is daar eventueel vervanging voor.
Er bestaan geen domme vragen :D Dit is een plantaardige vervanger van gelatine.