...

Aardappel preisoep met dille en roomkaas

Aardappel preisoep met dille en roomkaas

door | jan 16, 2023 | Hoofdgerecht, Lunch, Recepten, Vega | 0 Reacties

preisoep-aardappel

Prei, aardappel en verse dille. Een gouden smaakcombinatie als je het mij vraagt. Helemaal als je deze gezonde ingrediënten samenvoegt tot een romige preisoep! Ik at deze preisoep met aardappel laatst bij een vriendin thuis en ik vond hem zó lekker. ‘Ach zei ze, het zijn maar wat restjes die ik bij elkaar gooide in de pan’, maar vaak zijn juist dít soort eenvoudige recepten echte pareltjes. Door de prei eerst kort te stoven in een scheut witte wijn geef je de soep een extra diepe smaak. Al kun je de wijn ook prima vervangen door groentebouillon als je dat fijner vindt. De romige structuur van de preisoep hebben we te danken aan de aardappel en de toef roomkaas maakt ‘m helemaal af. En weet je wat helemaal lekker is? Een lepel zelfgemaakte dille-olie in de soep..

preisoep-aardappel

preisoep-aardappel

De allerlekkerste preisoep

Want wat deze zelfgemaakte preisoep met aardappel nóg lekker maakt, is een eetlepel dille-olie erin. Mijn trouwe lezers hebben deze dille-olie vaker voorbijkomen. Het is een kruidige olie gemaakt van extra vierge olijfolie, verse dille en een snuf zout (of ansjovis!). Pureer deze ingrediënten met een staafmixer samen tot een egale olie en je hebt binnen 30 seconden een smaakbommetje voor in de soep. Ook heer-lijk trouwens bij deze geroosterde preisoep of bij gebakken kabeljauw met venkel. Maar ook een eenvoudig gebakken eitje knapt helemaal op van een lepeltje dille-ollie. De preisoep is zonder de dille-olie ook superlekker maar als je ook maar een beetje zin hebt om hem te maken, dan raad ik je dat zeker aan. Dan rest je alleen nog een lepeltje mosterd toe te voegen (want dat matcht ook zo heerlijk met prei en aardappel), wat verse dille en je hebt een knaller van een preisoep. Die nog eens supergezond is ook. 

Geniet ervan!

preisoep-aardappel

Zin in nog meer prei?

 

preisoep-aardappel

Aardappel preisoep met dille en roomkaas

Een knaller van een preisoep recept! Heerlijk romig door de aardappel en roomkaas en extra smaakvol met zelfgemaakte dille-olie.
5 van 1 stem
Bereidingstijd 10 minuten
kooktijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Avondeten, Lunch, Soep
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 prei
  • 180 gr aardappel
  • ½ venkel - 200 gr
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el roomboter
  • 60 ml droge witte wijn - of vervang dit door groentebouillon
  • 600 ml groentebouillon

Extra

  • 1 tl grove mosterd
  • 1 el roomkaas
  • 70 ml extra vierge olijfolie
  • 8 gr verse dille

Instructies
 

  • Verhit de roomboter in een soeppan.
  • Snijd de prei en venkel klein. Pers de knoflook. Fruit alles een minuut of twee en blus daarna af met een scheut witte wijn. Laat 5 minuten smoren.
  • Snijd de aardappel in blokjes. Voeg deze toen aan de pan samen met de groentebouillon. Breng aan de kook en laat 15 minuten zacht koken, of tot de aardappel gaar is.
  • Maak ondertussen de dille-olie door de verse dille met olijfolie kort te pureren. Breng op smaak met een snuf peper en zout.
  • Pureer de soep glad met een staafmixer. Proef en voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Verdeel over twee kommen en garneer met dille-olie, roomkaas en verse dille.
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

preisoep-aardappel

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met vijgen en honing uit de oven! Een warme borrelhap met zoutige feta, zoete vijgen, honing en knapperige pistachenoten. De perfécte borrelhap als je het mij vraagt voor op een herfstige namiddag. Lees: een lange wandeling door het bos in de frisse zon...

Lees meer
Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella kaas met geroosterde tomaten en basilicum-salsa. Ik weet niet wat het is, maar deze nazomerse temperaturen halen de Italiaanse chef in mij naar boven! De zon schijnt, mijn olijfboompjes staan er uiterst tevreden bij en ik heb spontaan zin om een...

Lees meer
Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus. Zomerser dan dit wordt het vandaag niet lieve mensen! Botermals gebakken kabeljauw, zwemmend in een smaakvolle saus gemaakt van witte wijn, verse basilicum en honingtomaatjes. Of gewoon cherry tomaatjes, maar honingtomaatjes...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept