Prei, aardappel en verse dille. Een gouden smaakcombinatie als je het mij vraagt. Helemaal als je deze gezonde ingrediënten samenvoegt tot een romige preisoep! Ik at deze preisoep met aardappel laatst bij een vriendin thuis en ik vond hem zó lekker. ‘Ach zei ze, het zijn maar wat restjes die ik bij elkaar gooide in de pan’, maar vaak zijn juist dít soort eenvoudige recepten echte pareltjes. Door de prei eerst kort te stoven in een scheut witte wijn geef je de soep een extra diepe smaak. Al kun je de wijn ook prima vervangen door groentebouillon als je dat fijner vindt. De romige structuur van de preisoep hebben we te danken aan de aardappel en de toef roomkaas maakt ‘m helemaal af. En weet je wat helemaal lekker is? Een lepel zelfgemaakte dille-olie in de soep..
De allerlekkerste preisoep
Want wat deze zelfgemaakte preisoep met aardappel nóg lekker maakt, is een eetlepel dille-olie erin. Mijn trouwe lezers hebben deze dille-olie vaker voorbijkomen. Het is een kruidige olie gemaakt van extra vierge olijfolie, verse dille en een snuf zout (of ansjovis!). Pureer deze ingrediënten met een staafmixer samen tot een egale olie en je hebt binnen 30 seconden een smaakbommetje voor in de soep. Ook heer-lijk trouwens bij deze geroosterde preisoep of bij gebakken kabeljauw met venkel. Maar ook een eenvoudig gebakken eitje knapt helemaal op van een lepeltje dille-ollie. De preisoep is zonder de dille-olie ook superlekker maar als je ook maar een beetje zin hebt om hem te maken, dan raad ik je dat zeker aan. Dan rest je alleen nog een lepeltje mosterd toe te voegen (want dat matcht ook zo heerlijk met prei en aardappel), wat verse dille en je hebt een knaller van een preisoep. Die nog eens supergezond is ook.
Geniet ervan!
Zin in nog meer prei?
- Geroosterde prei uit de oven met burrata
- Quiche met prei en truffelgeitenkaas
- Gestoofde prei in roomboter en witte wijn
Aardappel preisoep met dille en roomkaas
Ingrediënten
- 1 prei
- 180 gr aardappel
- ½ venkel - 200 gr
- 1 teentje knoflook
- 1 el roomboter
- 60 ml droge witte wijn - of vervang dit door groentebouillon
- 600 ml groentebouillon
Extra
- 1 tl grove mosterd
- 1 el roomkaas
- 70 ml extra vierge olijfolie
- 8 gr verse dille
Instructies
- Verhit de roomboter in een soeppan.
- Snijd de prei en venkel klein. Pers de knoflook. Fruit alles een minuut of twee en blus daarna af met een scheut witte wijn. Laat 5 minuten smoren.
- Snijd de aardappel in blokjes. Voeg deze toen aan de pan samen met de groentebouillon. Breng aan de kook en laat 15 minuten zacht koken, of tot de aardappel gaar is.
- Maak ondertussen de dille-olie door de verse dille met olijfolie kort te pureren. Breng op smaak met een snuf peper en zout.
- Pureer de soep glad met een staafmixer. Proef en voeg peper en zout naar smaak toe.
- Verdeel over twee kommen en garneer met dille-olie, roomkaas en verse dille.
0 reacties