...

Prei van de barbecue met feta en eidooier

Prei van de barbecue met feta en eidooier

door | mei 16, 2022 | Recepten, Vega, Voor erbij | 2 reacties

prei-barbecue

Jazeker: nóg een barbecuerecept! Ik knal nog even door met de gerechten van de BBQ want nou ja, hij staat nu toch aan ;) En dit recept voor prei van de barbecue is ook weer een absolute topper hoor. Een recept kan ik het eigenlijk niet eens noemen want je hebt er letterlijk één ingrediënt voor nodig. Mag jij raden welke. Maar geloof me maar als ik zeg dat het echt ongelooflijk lekker is om een prei te roosteren op de barbecue. Daarna is ‘ie helemaal zwartgeblakerd, maar als je ‘m dan opensnijdt, is de binnenkant heerlijk zacht, zoet en fantastisch. Een mooi bijgerechtje waar je totaal geen omkijken naar hebt. Tenzij je er – net als ik – een topping bij maakt. Voordat ik die topping de hemel in ga prei-zen vind ik het belangrijk om te vermelden dat je dit gerecht ook absoluut zonder opsmuk kan eten. Het is geweldig in al z’n eenvoud. Dus óók als je alleen nog een zielig preitje in je groentela hebt liggen, komt het he-le-maal goed. Let’s go!

prei-barbecue

(Pr)eitje d’r bij

Ja, die topping dus. Die is geïnspireerd op een gerecht dat ik ooit at in een restaurant. De chef combineerde prei met een eidooier, gehakte cashewnootjes, een beetje grove mosterd en lekker zoute feta. Als je dit ooit ergens op de kaart ziet staan: bestellen! Vooral de eidooier maakte het gerecht restaurantwaardig. Niet alleen door de culinaire looks, maar ook door het effect als je ‘m doorsnijdt. Zo’n runny egg maakt het gerecht meteen één geheel, als een soort sausje dat alle ingrediënten bindt. Bovendien is de smaak heerlijk zacht, romig en een tikkie zilt. In veel restaurants krijg je dit bij een steak tartare – daar is het ook zó goed bij. Ook bij veel Italiaanse pasta’s of juist bij Aziatische gerechten is een eidooier on top een hele populaire toevoeging. Heerlijk! Het eiwit gooi je trouwens niet weg hè! Daar maak je bijvoorbeeld meringue van, zoals deze citroen meringuetaartjes.

Meer makkelijke bijgerechten?

Maak deze simpele bijgerechten naast de prei van de barbecue voor een lekker (en) easy diner!

prei-barbecue

Dit heb je nodig voor deze prei van de barbecue / 2 personen

  • 2 preien
  • 1 el olijfolie
  • snuf peper & zout 

Lekker als topping

  • 2 el feta 
  • 1 el gehakte cashewnoten
  • 1 tl grove mosterd 
  • 1 eidooier 

 

Zo maak je de prei van de barbecue

Verwarm de barbecue tot een temperatuur van 180 tot 200 graden. 

Snijd het kontje en het grootste gedeelte van het groen van de preien. Spoel de prei onder de kraan schoon om eventueel zand te verwijderen. Wrijf de preien in met olijfolie en leg ze op het rooster van de barbecue. Roosterde de prei aan alle kanten totdat ze volledig zwart geblakerd (ja echt) zijn. Dit duurt zo’n 8 tot 10 minuten. 

Leg de geroosterde prei op een bord en halveer ze in de lengte. Het zwarte velletje eten we natuurlijk niet op, maar die heerlijk zoete binnenkant wel! Bestrooi met een snuf peper en zout en genieten maar. 

Of… doe er nog een schepje bovenop! Maak er een restaurantwaardig gerecht van door de prei te garneren met verkruimelde feta, gehakte cashewnootjes, een paar dotjes grove mosterd en een eidooier. Echt een héle goede combinatie kan ik je vertellen. 

prei-barbecue

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Thuis kook ik eigenlijk bijna alleen maar vegetarisch, zoals je ook wel ziet aan de recepten die hier online komen. Maar buiten de deur maak je me helemaal gelukkig met een goede steak tartaar. Zo'n mooie klassieke, met zure augurk en kappertjes, uitjes en een...

Lees meer
Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus

Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus

Oké oké, het duurt nog even maar we gaan toch echt héél langzaam richting de feestdagen. Culinair gezien by far mijn lievelingstijd van het jaar! Bij de feestelijke diners tijdens de donkere wintermaanden mag alles toch een stuk spectaculairder en luxueuzer. I love...

Lees meer
Boerenkoolsalade met spicy tahindressing

Boerenkoolsalade met spicy tahindressing

Ik ging weer eens uit lunchen en jullie weten wat dat betekent: ik had meteen weer inspiratie voor een vét lekker recept! Als ik buiten de deur, in een restaurant, iets bestel waar ik écht over te spreken ben, maak ik eigenlijk meteen mentale notities. Voor thuis,...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

  1. Marieke Ligterink

    Hi Bo,
    Ziet er echt mega lekker uit! Ik was alleen benieuwd hoe je die eierdooier dan bereid? Mocht je tijd hebben, dan heel graag!
    Liefs Marieke

    Antwoord
    • Bo

      Die gebruik je rauw op het gerecht. Daar doe je dus verder niets mee. Net zoals je bij een steak tartare vaak ziet :)

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *