Prei van de barbecue met feta en eidooier

Prei van de barbecue met feta en eidooier

door | mei 16, 2022 | Recepten, Vega, Voor erbij | 0 Reacties

prei-barbecue

Jazeker: nóg een barbecuerecept! Ik knal nog even door met de gerechten van de BBQ want nou ja, hij staat nu toch aan ;) En dit recept voor prei van de barbecue is ook weer een absolute topper hoor. Een recept kan ik het eigenlijk niet eens noemen want je hebt er letterlijk één ingrediënt voor nodig. Mag jij raden welke. Maar geloof me maar als ik zeg dat het echt ongelooflijk lekker is om een prei te roosteren op de barbecue. Daarna is ‘ie helemaal zwartgeblakerd, maar als je ‘m dan opensnijdt, is de binnenkant heerlijk zacht, zoet en fantastisch. Een mooi bijgerechtje waar je totaal geen omkijken naar hebt. Tenzij je er – net als ik – een topping bij maakt. Voordat ik die topping de hemel in ga prei-zen vind ik het belangrijk om te vermelden dat je dit gerecht ook absoluut zonder opsmuk kan eten. Het is geweldig in al z’n eenvoud. Dus óók als je alleen nog een zielig preitje in je groentela hebt liggen, komt het he-le-maal goed. Let’s go!

prei-barbecue

(Pr)eitje d’r bij

Ja, die topping dus. Die is geïnspireerd op een gerecht dat ik ooit at in een restaurant. De chef combineerde prei met een eidooier, gehakte cashewnootjes, een beetje grove mosterd en lekker zoute feta. Als je dit ooit ergens op de kaart ziet staan: bestellen! Vooral de eidooier maakte het gerecht restaurantwaardig. Niet alleen door de culinaire looks, maar ook door het effect als je ‘m doorsnijdt. Zo’n runny egg maakt het gerecht meteen één geheel, als een soort sausje dat alle ingrediënten bindt. Bovendien is de smaak heerlijk zacht, romig en een tikkie zilt. In veel restaurants krijg je dit bij een steak tartare – daar is het ook zó goed bij. Ook bij veel Italiaanse pasta’s of juist bij Aziatische gerechten is een eidooier on top een hele populaire toevoeging. Heerlijk! Het eiwit gooi je trouwens niet weg hè! Daar maak je bijvoorbeeld meringue van, zoals deze citroen meringuetaartjes.

Meer makkelijke bijgerechten?

Maak deze simpele bijgerechten naast de prei van de barbecue voor een lekker (en) easy diner!

prei-barbecue

Dit heb je nodig voor deze prei van de barbecue / 2 personen

  • 2 preien
  • 1 el olijfolie
  • snuf peper & zout 

Lekker als topping

  • 2 el feta 
  • 1 el gehakte cashewnoten
  • 1 tl grove mosterd 
  • 1 eidooier 

 

Zo maak je de prei van de barbecue

Verwarm de barbecue tot een temperatuur van 180 tot 200 graden. 

Snijd het kontje en het grootste gedeelte van het groen van de preien. Spoel de prei onder de kraan schoon om eventueel zand te verwijderen. Wrijf de preien in met olijfolie en leg ze op het rooster van de barbecue. Roosterde de prei aan alle kanten totdat ze volledig zwart geblakerd (ja echt) zijn. Dit duurt zo’n 8 tot 10 minuten. 

Leg de geroosterde prei op een bord en halveer ze in de lengte. Het zwarte velletje eten we natuurlijk niet op, maar die heerlijk zoete binnenkant wel! Bestrooi met een snuf peper en zout en genieten maar. 

Of… doe er nog een schepje bovenop! Maak er een restaurantwaardig gerecht van door de prei te garneren met verkruimelde feta, gehakte cashewnootjes, een paar dotjes grove mosterd en een eidooier. Echt een héle goede combinatie kan ik je vertellen. 

prei-barbecue

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Biet in zoutkorst met burrata en geroosterde amandelen

Biet in zoutkorst met burrata en geroosterde amandelen

Je weet het: ik maak gráág indruk op mijn gasten. Hoe goed ik ze ook ken (en hoe goed ze mij ook kennen, vooral) - ik ben graag de veroorzaker van openvallende monden tijdens een diner. Eén gerecht waarmee ik altijd punten scoor, is biet in zoutkorst. In theorie is...

Lees meer
Whipped geitenkaasdip met honing-olijven

Whipped geitenkaasdip met honing-olijven

Ik ben gek op borrelen. Toch laat ik het favoriete borrelhapje van de gemiddelde Nederlander meestal achterwege: bittergarnituur is niet aan mij besteed. En niet omdat ik het niet lekker vind (hallo, wie houdt er niet van zo'n gloeiendhete bitterbal of...

Lees meer
Zalm sashimi met hoisinmayonaise

Zalm sashimi met hoisinmayonaise

Zeg je 'ultieme luxe', dan zeg je 'zalm sashimi'. (Of kaviaar, oesters, champagne, oké oké...) Ik vind zalm sashimi zo fantastisch lekker. Zoals ik al zei: het is heel chique en luxueus, maar niet onbereikbaar. Des te leuker! Met een goede zalmfilet en een paar hele...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.