Bijna is het zover.. KERST! Ik ben er gek op. Afgelopen zaterdag schudde ik een driegangen diner voor vriendinnen uit mijn mouw en was het in mijn hoofd al volop kerst. Ik krijg ontzettend veel aanvragen van jullie voor vegetarische gerechten voor bij het kerstdiner – leuk! – en daar ben ik gister lekker mee aan de slag gegaan. Ik maakte een gevulde pompoen, vegetarische paddestoelen wellington en deze portobello’s met truffelsaus. Ik dacht er makkelijk van af te zijn door jullie op Facebook te vragen van welk gerecht jullie het recept het liefste wilde, maar de wellington en de portobello’s gingen gelijk op dus maakte ik ze maar allebei ;) Met als bonus een gevulde pompoen die je als hoofd of bijgerecht kunt serveren.
De portobello’s zijn de perfécte vervanging van vlees voor de vega’s onder ons. Zo hoef je voor iemand die vegetarisch is niet een heel ander gerecht te maken maar kun je het vlees simpelweg vervangen door deze portobello. De truffelsaus past overigens op zijn beurt ook weer bij een biefstukje. In dit recept reken ik één portobello per persoon. Of dit genoeg is hangt een beetje af van de grootte van de paddestoel en van je eetlust. Bij grote honger serveer je er gewoon lekker twee per persoon.
Dit heb je nodig voor 2 portobello’s met truffelsaus voor 2 personen
- 2 portobello’s
- scheutje olijfolie
- peper & zout
- optioneel: verse tijm en amandelschaafsel als garnering
Voor de truffelsaus
- 125 gr kastanje champignons
- 1/2 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 tl bouillonpoeder
- 1 el truffel tapenade
- 200 ml water
- 1 tl maizena
- kokosvet om in te bakken
Zo maak je het
Begin met de saus. Hak de champignons en de knoflook fijn. Snipper de ui. Verhit een klontje kokosvet in een pannetje en fruit alles aan. Blus het champignon mengsel af met water en voeg de bouillonpoeder toe. Laat zachtjes koken op laag vuur.
Ga verder met de portobello’s. Borstel ze voorzichtig schoon en verhit een klontje kokosvet in een koekenpan. Bak de portobello’s aan beide kanten aan. Houd ongeveer vier minuten per kant aan.
Om de saus dikker te maken leng je de maïzena aan met één eetlepel water voordat je het bij de saus schenkt. Roer goed en laat het geheel een paar minuten inkoken. Als je de saus nog wat dikker wilt hebben herhaal je dit proces nog eens. Roer als laatste de truffel tapenade erdoor.
Leg de portobello’s op de borden, breng op smaak met een snuf peper & zout en sluit af met de saus.
Eet smakelijk!
Deze portobello’s gaan net zoals je dat met vlees zou doen goed samen met een lekkere salade, gebakken aardappeltjes of gestoomde groenten!
Wat doe je bij de saus met de truffeltapande?
Ik snap je vraag niet helemaal?:)
Dit klink echt té goed!
Hihi bedankt! Hij smaakt ook erg goed :D