Hoe onsmakelijk ik kant en klare pizza’s vind, zo leuk vind ik het om te experimenteren met eigen gemaakte pizzabodems. Ik had nog wat pompoenen in huis dus ik besloot er een pizzabodem van te maken. Belachelijk simpel eigenlijk. En lekker! Normaal gebruik ik graag havermout in mijn pizzabodems, maar ik probeerde het dit keer met glutenvrij bakmeel. Al kun je natuurlijk ook gewoon meel gebruiken, wanneer je niet gevoelig bent voor gluten. Voor deze lekkere bodem heb je enkel drie ingrediënten nodig: pompoen, meel en een eitje. Toen de bodem de oven uit kwam was ik lichtelijk teleurgesteld, aangezien hij helemaal niet meer oranje was en dat is natuurlijk wel zo leuk aan een pompoenpizza. Toen ik hem aansneed bleek de binnenkant echter wel knaloranje te zijn :D
Blegh blauwe kaas? Geitenkaas of mozzarella it is!
Pompoen en kaas gaan super goed samen. Ik ben een enorme liefhebber van blauwe kaas en in combinatie met honing, pittige rucola en wat hazelnoten is deze pizza onwijs lekker geworden. Vind je blauwe kaas iets te heftig? Gebruik dan bijvoorbeeld geitenkaas, mozzarella of gewoon jonge kaas.
Dit heb je nodig voor twee pompoenpizza’s met blauwe kaas, honing en rucola / 2 personen
Voor de bodem
- 400 gr flespompoen – of 300 gr kant en klare pompoenpuree
- 450 tot 500 gr glutenvrij zelfrijzend bakmeel
- 1 ei
Voor erop
- 100 gr blauwe kaas – of ander soort kaas
- 1 grote rode ui
- 3 el honing
- 4 flinke el tomatenpuree – zo’n 180 gram
- handje hazelnoten – grof gehakt
- 1 hand rucola
- 1 hand verse basilicum
Zo maak je ze
Begin met de pompoenpuree. Verwarm de oven voor op 220 graden en halveer de pompoen. Verwijder eventuele pitjes. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en leg de pompoen erop. Bak de pompoen in het midden van de oven zacht. Dit duurt ongeveer 30 tot 40 minuten. Prik na 30 minuten met een vork in de pompoen om te checken of hij klaar is. Laat de pompoen daarna afkoelen en pureer alles (inclusief schil wanneer je een flespompoen gebruikt) met een staafmixer tot puree.
Ga verder met de bodem. Glutenvrij bakmeel blijft wat plakkerig dus meng de pompoenpuree, bakmeel en het ei eerst door elkaar met een lepel. Zodra het deeg kneedbaar wordt ga je verder met je handen. Voeg ook een snuf zout toe aan het deeg. Elke pompoen is anders qua vochtgehalte dus het kan zijn dat jij net wat minder of juist wat meer meel nodig hebt. Het deeg mag iets plakkerig blijven.
Draai de temperatuur van je oven terug naar 180 graden.
Bij een normale pizzabodem (en daarmee bedoel ik met gluten) kun je het deeg kneden, het als een echte Italiaan in de lucht gooien en er vervolgens een mooie ronde vorm van maken. Bij een glutenvrije bodem werkt dit ietsje anders omdat je de elasticiteit van de gluten mist. Leg daarom twee vellen bakpapier klaar en verdeel het deeg in twee gelijke ballen. Wrijf de deegballen in met meel tegen het plakken en leg op elk vel bakpapier een deegbal. Bestuif een deegroller met meel en rol het deeg uit tot een mooie ronde vorm. Probeer de bodem zo plat mogelijk te rollen. Til het bakpapier met de bodem erop op een ovenplaat. Herhaal dit met de tweede bodem, of bak de pizza’s in twee rondes.
Een belangrijke stap: wrijf de bovenkant van de bodems in met olijfolie voordat je ze bakt. Dit zorgt ervoor dat ze niet uitdrogen! Schuif de bodems voor een kwartiertje in de oven.
Leg de ingrediënten voor de topping alvast klaar. Hak de hazelnoten grof en snijd de ui in dunne ringetjes. Je kunt je pizza beleggen met rauwe ui, maar het is extra lekker wanneer je hem eerst kort karameliseerd met wat honing. Verhit een klein scheutje olie in een koekenpan, schep de ui erin en zet het vuur op zijn laagst. Laat de ui een kwartiertje pruttelen en roer af en toe om. Voeg in de laatste minuten twee eetlepels honing toe en roer nog even door. Het resultaat is een heerlijk zoet gebakken uitje die top smaakt bij de blauwe kaas.
Haal de bodems uit de oven. Bestrijk ze met tomatenpuree en sluit af met blauwe kaas en de gekarameliseerde ui. Zet de pizza’s nog vijf minuutjes in de oven. Zijn ze klaar? Garneer ze als laatst met de hazelnoten, rucola, basilicum en nog een extra druppel honing.
Eet smakelijk!
0 reacties