Alstublieft! Een héérlijk romige risotto met verse pompoen en malse kabeljauw on top. Voor iedereen die zich afvraagt hoe deze risotto aan dat prachtige oranje kleurtje komt: dit komt niet door de pompoen.. Ik gebruik namelijk wortelsap in plaats van bouillon. Een trucje dat ik ooit zag in een recept van Yotam Ottolenghi. Doordat je wortelsap gebruikt krijgt de risotto een mooie kleur en bovenal een diepe, licht zoete smaak. Voeg daar een scheut room, Parmezaanse kaas en verse tijm aan toe en je hebt een restaurantwaardig gerecht waarvan ik zeker weet dat iedereen zal smullen!
Dit gerecht is trouwens per-fect voor wanneer je een etentje geeft. Verdubbel het recept (wanneer je voor vier personen kookt) en maak de pompoen risotto in een extra grote koekenpan. Zelf gebruik ik hiervoor een paella pan, maar ik snap dat niet iedereen deze in de keukenkast heeft staan en dan werkt een grote koekenpan ook prima ;) Leg de kabeljauw filets op de risotto, bestrooi het geheel met blaadjes verse tijm, extra Parmezaanse kaas en serveer het gerecht in de pan op tafel zodat iedereen zelf op kan scheppen.
Dit heb je nodig voor deze pompoen risotto met gebakken kabeljauw / 2 personen
- 300 gr kabeljauwfilet
- 140 gr risotto rijst
- 450 gr flespompoen
- 500 ml wortelsap
- scheut witte wijn
- 75 ml room
- 1 sjalot
- 1 knoflookteentje
- 50 gr Parmezaanse kaas
- 1 el appelazijn
- 3 takjes tijm – de blaadjes
Zo maak je het
Was de pompoen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Je hoeft de pompoem niet eerst te schillen.
Snipper de ui en pers de knoflook. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en voeg de ui, knoflook en risotto rijst toe. Wacht een paar minuutjes tot de rijstkorrels glazig worden en voeg daarna de pompoen blokjes toe aan de pan. Blus het geheel af met een scheut witte wijn.
Schenk als de wijn verdampt is een scheut wortelsap toe. Laat de rijst op zacht vuur het sap opnemen en voeg vervolgens een nieuwe scheut sap toe. Roer zo nu en dan en ga door tot al het sap is opgenomen. Dit duurt zo’n 20 tot 30 minuten. Breng de risotto op smaak met peper, zout, verse tijm en appelazijn.
Bak ondertussen in een koekenpan de kabeljauwfilets aan beide kanten gaar. Breng de filets op smaak met een snuf peper en zout.
Is de risotto bijna klaar? Voeg dan de room en Parmezaanse kaas toe en verwarm deze nog een minuut of vijf mee. Proef even en voeg naar smaak nog een extra scheutje appelazijn toe.
Verdeel de pompoen risotto over twee diepe borden en leg de kabeljauw filets on top. Zo.. heb jij even restaurantwaardig gekookt!:D
Bedoel je met room, kookroom of slagroom? :)
Super lekkere risotto, die komt op ons favorietenlijstje!
Wat een verrassing, die toevoeging van wortelsap. Was er een beetje huiverig voor, maar het is werkelijk een zeer goed geslaagd recept! Echt heel lekker!!!
Ahh super leuk om te horen dat je het toch geprobeerd hebt én dat het lekker was!:D