...

Pompoen uit de oven met notengehakt

Pompoen uit de oven met notengehakt

door | dec 15, 2017 | Hoofdgerecht, Kerstrecepten, Recepten, Vega | 10 reacties

Ik heb wederom een vegetarisch recept voor jullie in de aanbieding voor op de kersttafel! De vleesgerechten vliegen je om de oren en aangezien groenten een steeds grotere rol gaan spelen op de kersttafel, leek het mij leuk om te experimenten met vegetarische gerechten. Dit gerecht bedacht ik vorige week en het resultaat verbaasde mij eigenlijk een beetje. Positief! Ook dit recept is weer zo super makkelijk te maken, zonder lange ingrediëntenlijst (integendeel) en toch ontzettend smaakvol.

Toen ik vorige week met Mike aan het brainstormen was over kerstgerechten kwam hij ineens met notengehakt. Een vegetarisch alternatief voor gehakt dus. Ik ging op zoek naar ideeën vond een recept met oud brood en noten. Nu word ik niet heel enthousiast van oud brood, dus besloot ik vers brood te gebruiken. Knapperig getoast uit de oven. Resultaat: getoast bruin brood en geroosterde pecannoten blijken een fantastische smaakcombi te zijn! Voeg daar een gesnipperd uitje en wat knoflook aan toe en je hebt binnen een paar minuten een waanzinnig lekker vegetarisch gehakt waar je bijvoorbeeld een pompoen mee kunt vullen. Hallo super lekker en mooi kerstrecept! Ik ben benieuwd wat je ervan vind dus als je deze gevulde pompoen gemaakt hebt, laat het mij dan vooral weten.

Eet smakelijk!

Pompoen uit de oven met notengehakt, Vegetarische hoofdgerechten kerst, Gezonde en lekkere recepten, Gezonde kerstinspiratie, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Glutenvrije kerstrecepten

Pompoen uit de oven met notengehakt, Vegetarische hoofdgerechten kerst, Gezonde en lekkere recepten, Gezonde kerstinspiratie, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Glutenvrije kerstrecepten

Pompoen uit de oven met notengehakt, Vegetarische hoofdgerechten kerst, Gezonde en lekkere recepten, Gezonde kerstinspiratie, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Glutenvrije kerstrecepten

Dit heb je nodig voor deze pompoen uit de oven met notengehakt / 2 tot 3 personen

  • 1 flespompoen
  • 150 gr pecannoten
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 75 gr blauwe kaas
  • 3 bruine boterhammen
  • paar takjes verse rozemarijn

 

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 200 graden. Was de flespompoen, leg hem in zijn geheel in een ovenschaal en zet de schaal voor 50 tot 60 minuten in de oven. De pompoen is klaar als je er makkelijk een satéprikker in kan prikken.

Ga verder met het notengehakt. Leg de boterhammen in de oven bij de pompoen tot ze flink getoast en knapperig zijn. Stop de noten in je keukenmachine en maal ze grof. Doe de geroosterde boterhammen erbij en maal alles tot een kruimelig geheel.

Verhit een scheutje (kokos)olie in een koekenpan. Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit dit een paar minuutjes aan en schep het notenmengsel erdoor. Zet het vuur hoog en bak alles al omscheppend zo’n 3 tot 4 minuutjes. Breng op smaak met een zout en versgemalen zwarte peper.

Is de pompoen zacht? Haal hem dan uit de oven en snijd de bodem eraf. De bodem is het gedeelte waar de pitjes zitten. Schraap de pitten en het vruchtvlees met een lepel uit de pompoen (voorzichtig, de schil moet heel blijven want je gaat hem zo vullen) en vul de pompoen vervolgens met het notengehakt. Duw het notengehakt met de bolle kant van de lepel stevig in de pompoen en bind hem weer dicht met een stuk keukentouw.

Leg de pompoen weer in de ovenschaal, zet de oventemperatuur terug naar 180 graden en zet de schaal voor 10 minuten in de oven.

Voor het opdienen verwijder je het keukentouw. Snijd de pompoen in dikke plakken en serveer met verkruimelde blauwe kaas en een paar takjes verse rozemarijn.

Pompoen uit de oven met notengehakt, Vegetarische hoofdgerechten kerst, Gezonde en lekkere recepten, Gezonde kerstinspiratie, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Glutenvrije kerstrecepten

Tip: geen fan van blauwe kaas? Neem dan geitenkaas, feta of grof geschaafde parmezaanse kaas!

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus. Zomerser dan dit wordt het vandaag niet lieve mensen! Botermals gebakken kabeljauw, zwemmend in een smaakvolle saus gemaakt van witte wijn, verse basilicum en honingtomaatjes. Of gewoon cherry tomaatjes, maar honingtomaatjes...

Lees meer
Italiaanse arrabiata mosselen

Italiaanse arrabiata mosselen

Vandaag heb ik weer een héérlijk mosselrecept voor je. Italiaanse arrabiata mosselen! Mosselen gekookt in een super smaakvolle Italiaanse lichtpittige tomatensaus, met verse basilicum en lekker veel Parmezaanse kaas. Arrabiata saus is eigenlijk een pittige saus voor...

Lees meer
Tonijn tataki met hoisinsaus

Tonijn tataki met hoisinsaus

Tonijn tataki met hoisinsaus. Heerlijk als side dish bij sushi, als luxe borrelhap óf gewoon lekker als gezonde avondmaaltijd met een portie rijst en gestoomde broccoli erbij! Tataki is een bereidingswijze waarbij je tonijn (of een ander soort vis of vlees) kort...

Lees meer

10 Comments

10 Reacties

  1. Jorinde

    Ik heb het gemaakt en echt heel lekker en leuk om feestelijk te serveren. Bij mij was de (heel lekkere) vulling echter wel erg kruimig en bleef niet in de pompoen zitten… bij het snijden viel alles eruit. Heb je misschien tip hoe dat te voorkomen en dat het wel beter blijft zitten?

    Antwoord
  2. Greet Goverde

    Mijn schoondochter moet glutenvrij eten – zou rijst of risotto kunnen ipv brood? en haal je het vruchtvlees ook uit het dunnere eind van de pompoen?

    Antwoord
    • Bo

      Hooi Greet! Ik zou echt brood gebruiken, want dit heeft de lekkerste structuur en smaak. In jouw geval zou ik dan gaan voor glutenvrij brood! Het vruchtvlees vlees hol je daarnaast zover mogelijk uit, dus ook in het dunnere eind :) Liefs en geniet ervan.

      Antwoord
  3. Debby

    Zou ik dit gerecht vooraf (bijv. smiddags) al kunnen klaarmaken t/m het vullen en dichtbinden? En dan vlak voor serveren: nog 10 minuten op 180graden in de oven? Of warmt het zich dan niet volledig op..?

    Antwoord
    • Bo

      Dat kan zeker! Precies zoals je zegt: ‘s middags klaarmaken + vullen en dan voor het serveren de oven in. Omdat de gevulde pompoen dan wel volledig is afgekoeld zou ik de oventijd veranderen van 10 minuten op 180 graden naar 15 tot 20 minuten, zodat hij goed warm is :) Geniet ervan!

      Antwoord
  4. Andree

    Kan dit recept een dag van te voren gemaakt worden?

    Antwoord
  5. cemile

    Ziet er fantastisch en smakelijk uit. Ik ga het zeker uitproberen.
    Dank voor het recept. Je hoort van mij of het gelukt is.

    Cemile

    Antwoord
    • Bo

      Leuk, ben benieuwd!

      Antwoord
      • Greta

        Ik ben ook favoriet! Alleen kan ik geen kaas gebruiken omdat ik vegan eet. Heb jij een alternatief voor de kaas aub?

        Antwoord
        • Bo

          Bij Ekoplaza heb je diverse vegan kaasjes. Ik heb ze zelf nog niet geprobeerd, maar ze zagen er goed uit!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *