Gnocchi, ik ben er gek op! Je kunt het eten in plaats van pasta, aardappeltjes of rijst. Je maakt het normaliter van aardappelen, meel en ei maar ik maakte er mijn eigen variatie op door pompoen te gebuiken. Het resultaat is heerlijk zoete gnocchi die onwijs lekker smaakt in combinatie met truffel. Truffel is ook zo’n ingrediënt waar ik dól op ben. Mijn lievelings op het moment is de truffeltapenade van de Albert Heijn (zie het potje op de foto) gemaakt van zwarte zomertruffel en Italiaanse paddestoelen. Je kunt het door je pasta heen scheppen (met als resultaat meeega lekkere truffelpasta), maar je kunt het ook mengen met mayo zodat je truffelmayo krijgt. JUM! In de recept breng ik er mijn pompoen gnochhi mee op smaak.
Gnocchi is niet moeilijk om te maken, het vergt alleen even wat tijd. Omdat je pompoen gebruikt in plaats van aardappel gebruik je iets meer meel dan normaal, maar verder is de bereidingswijze hetzelfde. Het is een wat plakkerig klusje, maar het resultaat op je bord is het meer dan waard! Oh, en ik vroeg mij af of jullie het leuk zouden vinden om naar een receptvideo te kijken naast de receptuitleg in deze blog? Zo ja, let me know! Dan ga ik binnenkort aan de slag met een korte video waarin ik je laat zien hoe ik deze gnocchi maak :D
Dit heb je nodig voor deze pompoen gnocchi met truffel / 2 personen
- 400 gr flespompoen
- 40 gr Parmezaanse kaas
- 350 gr glutenvrij bakmeel + extra om te bestuiven
- 2 eidooiers
- 1 el truffeltapenade – of twee ;)
- optioneel: bosje verse salie
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Halveer de pompoen en verwijder de pitten. Leg de pompoen voor ongeveer 40 minuten in de oven of totdat de pompoen zacht is. Pureer de pompoen vervolgens (dit kan met schil en al wanneer je een flespompoen gebruikt) en breng op smaak met een snuf peper en zout.
Schep de afgekoelde puree in een grote kom en meng de eidooiers erdoor. Schep 200 gram van meel erbij plus de parmezaan en roer goed om. Is het deeg nog erg plakkerig? Voeg dan nog wat meel toe.
Bestuif je werkblad met flink wat meel en stort het deeg op je blad. Verdeel het in vier porties en leg er drie aan de kant. Rol de eerste portie uit tot een dunne worst van twee cm dik en snijd die vervolgens in kleine stukjes. Het moeten kussentjes worden van ongeveer twee bij twee centimeter. Haal ook je handen door het meel om plakken te voorkomen. Druk elke kussentje plat met een kleine vork zoals op de foto.
Ga door tot je alle gnocchi gemaakt hebt en breng een grote pan met water aan de kook. Kook de gnocchi in porties gaar. Ze zijn klaar als ze boven komen drijven, dit duurt ongeveer drie minuutjes.
De gnocchi is klaar om te eten, maar het állerlekkerst is om ze nog even knapperig te bakken in de pan met truffel tapenade. Verhit een klontje boter in een koekenpan, voeg de gnocchi toe en bak aan beide kanten goudbruin. Bak ze niet te lang, je wilt wel dat ze lekker smeuïg blijven. Voeg in de laatste minuten de truffel toe (met eventueel nog een snuf peper en zout) en roer even om.
Eet smakelijk!
In plaats van truffel kun je er ook voor kiezen de gnocchi te kruiden met salie. Of combineer deze twee met elkaar, nog lekkerder! Snijd een bosje verse salie klein en schep dit door de gnocchi heen. Serveer dit gerecht met een simpele groene salade van rucola, gehakte walnoten, kleine zoete tomaatjes en wat appelazijn
Hoi! Dit recept klinkt erg lekker! Is het ook mogelijk om de gnocchi te maken, een dag in de koelkast te bewaren en de volgende dag pas te koken (en bakken)?
Ik zou het in dat geval eerst koken, bewaren in de koelkast en de volgende dag bakken :) Zo voorkom je dat de gnocchi uitdroogt. Liefs en eet smakelijk!