Ik vond het wel weer eens tijd voor een poké bowl. Noem het een veredelde salade, noem het uit elkaar gevallen sushi – allemaal prima. Want het feit is: het is ver-ruk-ke-lijk lekker. Dit keer maakte ik er eentje met tonijn tataki in de hoofdrol: de zachte vis, die ik bakte in sesamzaadjes, legde ik bovenop de andere ingrediënten. En dat zag er niet alleen gezellig uit, het was ook een hele lekkere fishy tegenhanger van de frisse en milde ingrediënten zoals komkommer, rode kool en avocado. Ik topte de boel af met gebakken uitjes, want die hartige tonen en heerlijke crunch zijn gewoon altijd een goed idee. Mijn lievelingstopping, zonder twijfel. Als basis gebruikte ik trouwens een keer geen sushirijst, maar quinoa. Ook erg lekker en net een beetje voedzamer, met veel vezels. Gezond. Mooi. Lekker. Wat wenst een mens nog meer?
Tonijn tataki
Ik vloog hierboven voor het mooie nét iets te snel voorbij de tonijn tataki. Die is namelijk – heel terecht – de center piece van deze poké bowl en echt het benoemen waard. Tonijn tataki is héél kort gebakken tonijn. Eigenlijk is ‘ie nog bijna rauw, maar doordat je ‘m even kort bakt in een hete pan ontstaat er een gebakken korstje. En kort is écht kort: zo’n 30 tot 40 seconden per kant. Dat gegaarde randje geeft dus net wat meer jeu aan de textuur van het stukje vis, maar ook de smaak komt er extra goed door uit. ‘Tataki’ beperkt zich trouwens niet tot tonijn hoor, je kan deze bereidingstechniek ook toepassen op andere vissoorten (zoals zalm, ook lekker!) of zelfs op vlees (rund, bijvoorbeeld). ‘Tonijn tataki’ bekt dan weer wel heel lekker. Dit mooie gerecht wordt vaak gegeten met sesamzaadjes, waarop de tonijn in de pan wordt gebakken. Deed ik ook. Ziet er supermooi uit en geeft de tonijn een hele smakelijke touch. Genoeg geleerd, let’s go!
Meer recepten met tonijn
- Tonijn sashimi met unagisaus en krokante uitjes (daar heb je die uitjes weer, told you ;)
- Pizza van papadum met tonijn sashimi en soja-mayo
- Tonijnsteak met avocadocrème
Poké bowl met tonijn tataki en gember-mayonaise
Ingrediënten
- 250 gr quinoa
- 250 gr verse tonijnfilet
- 3 el sesamolie
- 4 el sesamzaadjes
- 1 lente-ui
- 1 avocado
- 1/2 komkommer
- 40 gr gesneden rode kool
- 2 el gebakken uitjes
Voor de gember-mayonaise
- 2 flinke el mayonaise
- 1 el gembersiroop
- 1/2 tl sriracha optioneel
Instructies
- Kook de quinoa volgens de bereidingswijze.
- Snijd de tonijn in twee dikke plakken, zoals steaks. Bestrijk met sesamolie en wentel de boven- en onderkant door de sesamzaadjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de tonijn 30 tot 40 seconden per kant. De buitenkant moet mooi goudbruin zijn en de binnenkant nog rauw.
- Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en snijd deze in hele kleine blokjes. Heb je een paar minuten tijd over? Zuur de komkommerblokjes dan kort in een scheut appelazijn. Gezuurde komkommer is nét even wat smaakvoller. Snijd de avocado in dunne plakjes en de lente-ui in ringetjes.
- Maak de gember-mayonaise door de ingrediënten in een kommetje door elkaar te mengen. Voeg optioneel naar smaak een drupje srirachasaus toe voor een beetje pit. Doe de saus vervolgens in een boterhamzakje, waar je straks een puntje van afknipt. Hiermee drizzle je de gembersaus straks mooi over de poké bowl!
- Verdeel de quinoa over twee kommen. Snijd de tonijn tataki in dunne plakjes en verdeel over de quinoa. Sluit af met komkommer, avocado, lente-ui en rode kool. Garneer met gebakken uitjes en gember-mayonaise.
0 reacties