Poké bowl met sticky spicy tofu

Poké bowl met sticky spicy tofu

door | mei 23, 2022 | Hoofdgerecht, Recepten, Vega | 3 reacties

poké bowl met tofu

Het zal een jaar of 5, 6 geleden zijn dat poké bowls ineens raaaazend populair werden in Nederland. Daarvoor had ik geen idee wat dat was. Hoeveel ik er sindsdien heb gegeten? VEEL. Heel veel. Soms bestel ik ze, maar nog liever stel ik er zelf eentje samen, zoals deze poké bowl met tofu. Die bowls zijn namelijk mega smaakvol, vet gezond en in principe rete simpel. Je neemt een rijstsoort (dat hoeft niet eens sushirijst te zijn) als basis, mikt er groenten bij, schuift er een stukje vlees, vis of iets anders met een goeie bite op en fleurt de boel tot slot op met een lekker sausje. That’s it! Dit keer ging ik voor een vegetarische bowl met spicy en sticky tofu. Op de een of andere manier krijg ik Mike maar niet aan de tofu, dus ik nam hier een risicootje. Maar zelfs híj concludeerde al na de eerste hap: “Zo, hallo Bo, dit is écht heel lekker.” Hij miste geen vis of vlees en vond de tofu een hele smakelijke toevoeging. Een groot succes dus!

poké bowl met tofu

Poké bowls

Trend of niet, wat mij betreft zijn poké bowls nog steeds helemaal de bom hoor. En volgens mij is deze trend ook wel een blijvertje. Ook nu zie ik, als ik de Thuisbezorgd-app open, namelijk nog steeds tientallen hippe tentjes in Utrecht met poké bowls op het menu. Sommigen verkopen zelfs niets anders dan de bowls – dat laat wel even zien hoe booming het is, hè? Meestal krijg je er wasabi, sojasaus en eetstokjes bij, net als bij sushi. Maar eh, wist je dat poké bowls van origine helemaal niet Aziatisch zijn? Sterker nog: het komt van totáál de andere kant van de aarde (als we even buiten beschouwing laten dat de aarde rond is). Poké bowls komen namelijk uit Hawaii. ‘Poké’ betekent ‘in plakken/stukjes gesneden’ en dat is wat je met alle ingrediënten doet. Je zou het dus in principe ook ‘salade’ kunnen noemen maar ‘poké’ (je zegt ‘pokay’) is veel gezelliger ;)

Poké bowls zónder tofu

Zin in een poké bowl maar dan met iets anders dan tofu? Misschien is dit wat voor je?

poké bowl met tofu

Dit heb je nodig voor deze poké bowl met tofu / 2 personen

  • 150 gr pandanrijst 
  • 250 gr stevige tofu 
  • 200 gr bimi 
  • 150 gr edamame boontjes (diepvries) – of doperwtjes
  • 1/2 komkommer
  • gember mayonaise: 2 el gembersiroop + 3 el mayonaise + 1 tl sojasaus 
  • 1 lente ui
  • optioneel: 2 el gebakken uitjes 

Voor de sticky tofu saus 

  • 4 el sojasaus
  • sap van 1 limoen
  • 1 el honing 
  • 1 tl gochujang (rode peper pasta) – of vervang dit door een 1/2 tl sriracha 
  • 1 tl geraspte gember

 

Zo maak je het

Kook de rijst volgens de bereidingswijze. Snijd de komkommer alvast in kleine blokjes en de lente-ui in ringetjes. 

Breng nog een pan met water aan de kook en kook hierin de bimi en edamame voor 5 minuten. Giet af en spoel na met koud water. 

Snijd de tofu in blokjes van 2×2 cm. Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan en bak de tofu aan alle kanten licht knapperig en goudbruin. Haal de tofu uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Haal een keukenpapiertje door de koekenpan om overtollige olie te verwijderen. 

Meng de ingrediënten voor de sticky en spicy saus en schenk deze in de koekenpan. Doe de blokjes tofu erbij en bak 3 tot 4 minuten, of tot je een sticky saus hebt. Hussel de tofu goed door de saus zodat alles bedekt is.

Verdeel de rijst over twee kommen met bovenop de bimi, edamame, komkommer en lente-ui. Sluit af met de sticky tofu en gebakken uitjes. Meng de ingrediënten voor de gember-mayonaise en drizzle deze over de poké bowl met tofu. 

poké bowl met tofu

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Biet in zoutkorst met burrata en geroosterde amandelen

Biet in zoutkorst met burrata en geroosterde amandelen

Je weet het: ik maak gráág indruk op mijn gasten. Hoe goed ik ze ook ken (en hoe goed ze mij ook kennen, vooral) - ik ben graag de veroorzaker van openvallende monden tijdens een diner. Eén gerecht waarmee ik altijd punten scoor, is biet in zoutkorst. In theorie is...

Lees meer
Whipped geitenkaasdip met honing-olijven

Whipped geitenkaasdip met honing-olijven

Ik ben gek op borrelen. Toch laat ik het favoriete borrelhapje van de gemiddelde Nederlander meestal achterwege: bittergarnituur is niet aan mij besteed. En niet omdat ik het niet lekker vind (hallo, wie houdt er niet van zo'n gloeiendhete bitterbal of...

Lees meer
Zalm sashimi met hoisinmayonaise

Zalm sashimi met hoisinmayonaise

Zeg je 'ultieme luxe', dan zeg je 'zalm sashimi'. (Of kaviaar, oesters, champagne, oké oké...) Ik vind zalm sashimi zo fantastisch lekker. Zoals ik al zei: het is heel chique en luxueus, maar niet onbereikbaar. Des te leuker! Met een goede zalmfilet en een paar hele...

Lees meer

3 Comments

3 Reacties

  1. Annelotte

    Was heerlijk! De lente ui mist alleen in de receptenlijst.

    Antwoord
    • Bo

      Ik heb het aangepast!

      Antwoord
  2. Jamie

    Echt heel lekker dit, ga ik zeker vaker maken!!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.