Op zoek naar hét ultieme zomerse borrelhapje? Look no further! Stop met scrollen en pak je boodschappenlijstje er meteen maar bij. Dít is wat je wil maken: pittige garnalen in een fantastisch lekkere marinade. En zet het ingrediënt ‘gochujang’ dan pontificaal bovenaan die boodschappenlijst want dat is wat deze pittige gamba’s zo ontzettend smakelijk maakt. Wat dat is, gochujang, en waar je het koopt, dat vertel je ik je verderop. Met dit pittige ingrediënt en een paar andere smaakmakers, maak je een marinade die je vervolgens inkookt tot een geweldige intense en licht-sticky saus. En sla de miso-mayonaise om de Argentijnse garnalen in te dippen zeker niet over. Ver-ruk-ke-lijk, ik kan niets anders zeggen over dit borrelhapje.
Pittige garnalen met gochujang
Zoals ik al zei: het is de gochujang die deze pittige garnalen zo goed maakt. Gochujang (nee ik heb ook geen idéé hoe ik dat moet uitspreken) is een gefermenteerde pasta van kleefrijst, sojabonen en heel veel rode pepers. Dat klinkt misschien niet te doen zo pittig, maar dat valt eigenlijk best mee. Het is absoluut lekker spicy, maar het is ook heel erg umami – je weet wel, de vijfde smaak – en zoet. Een echte smaakbom, dus.
Gochujang wordt vooral veel gebruikt in Koreaanse keuken – daar komt het ook vandaan. Je koopt gochuhang in Nederland in een bakje of potje bij de toko voor ongeveer 4 euro. Je doet er heel lang mee en je kan het ook prima máánden bewaren. Mocht je nou toch geen zin hebben om dit in huis te halen, kan je de pittige pasta in dit recept ook vervangen door chilivlokken. Maar wil je een smaakexplosie? Dan zeg ik: hop, naar de toko.
Meer recepten met garnalen
- Hollandse garnalen bisque met rouille en toast
- Garnalencocktail met goddelijke cocktailsaus
- Romige noedelsoep met garnalen (laksa)
Dit heb je nodig voor deze pittige garnalen met miso-mayonaise / 4 personen als borrelhap
- 450 gr grote Argentijnse garnalen – bevroren
- 2 el sojasaus
- 1 tl gochujang – dit kun je eventueel vervangen door rode chilivlokken
- 1 tl geraspte gember
- sap van een 1/2 limoen
- 1 tl honing
- 3 el olijfolie
- 1 el verse peterselie
- Voor de miso mayonaise: 2 el mayonaise + 1 el witte misopasta
Zo maak je het
Laat de gamba’s volledig ontdooien en doe ze in een grote kom.
Meng de ingrediënten voor de marinade (sojasaus, gochujang, geraspte gember, limoensap, honing en olijfolie) goed door elkaar. Schenk de marinade bij de gamba’s en laat minimaal een half uur (je voelt hem al aankomen: liefst een nachtje) marineren.
Maak ondertussen de miso-mayonaise door de misopasta door de mayonaise te mengen.
Verhit een koekenpan zonder olie. Haal de gamba’s uit de marinade en bak ze aan beide kanten kort in de hete koekenpan. Bak de pittige garnalen niet te lang, daar worden ze droog van en dat willen we niet!
Haal de gamba’s uit de pan en schenk de overgebleven marinade in de pan. Kook de marinade 2-3 minuten in, tot een licht stroperige saus.
Serveer de pittige garnalen op een mooi groot bord en schenk de ingekookte saus erover. Lepel de miso-mayonaise erover en garneer met verse peterselie. Eventueel met twee partjes limoen on the side en toast om die heerlijke saus op te dippen.
Geniet!
0 reacties