...

Pittige garnalen met miso-mayonaise

Pittige garnalen met miso-mayonaise

pittige-garnalen

Op zoek naar hét ultieme zomerse borrelhapje? Look no further! Stop met scrollen en pak je boodschappenlijstje er meteen maar bij. Dít is wat je wil maken: pittige garnalen in een fantastisch lekkere marinade. En zet het ingrediënt ‘gochujang’ dan pontificaal bovenaan die boodschappenlijst want dat is wat deze pittige gamba’s zo ontzettend smakelijk maakt. Wat dat is, gochujang, en waar je het koopt, dat vertel je ik je verderop. Met dit pittige ingrediënt en een paar andere smaakmakers, maak je een marinade die je vervolgens inkookt tot een geweldige intense en licht-sticky saus. En sla de miso-mayonaise om de Argentijnse garnalen in te dippen zeker niet over. Ver-ruk-ke-lijk, ik kan niets anders zeggen over dit borrelhapje.

pittige-garnalen

Pittige garnalen met gochujang

Zoals ik al zei: het is de gochujang die deze pittige garnalen zo goed maakt. Gochujang (nee ik heb ook geen idéé hoe ik dat moet uitspreken) is een gefermenteerde pasta van kleefrijst, sojabonen en heel veel rode pepers. Dat klinkt misschien niet te doen zo pittig, maar dat valt eigenlijk best mee. Het is absoluut lekker spicy, maar het is ook heel erg umami – je weet wel, de vijfde smaak – en zoet. Een echte smaakbom, dus.

Gochujang wordt vooral veel gebruikt in Koreaanse keuken – daar komt het ook vandaan. Je koopt gochuhang in Nederland in een bakje of potje bij de toko voor ongeveer 4 euro. Je doet er heel lang mee en je kan het ook prima máánden bewaren. Mocht je nou toch geen zin hebben om dit in huis te halen, kan je de pittige pasta in dit recept ook vervangen door chilivlokken. Maar wil je een smaakexplosie? Dan zeg ik: hop, naar de toko. 

Meer recepten met garnalen

pittige-garnalen

Dit heb je nodig voor deze pittige garnalen met miso-mayonaise / 4 personen als borrelhap

  • 450 gr grote Argentijnse garnalen – bevroren
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl gochujang – dit kun je eventueel vervangen door rode chilivlokken 
  • 1 tl geraspte gember 
  • sap van een 1/2 limoen
  • 1 tl honing
  • 3 el olijfolie 
  • 1 el verse peterselie 
  • Voor de miso mayonaise: 2 el mayonaise + 1 el witte misopasta 

 

Zo maak je het

Laat de gamba’s volledig ontdooien en doe ze in een grote kom. 

Meng de ingrediënten voor de marinade (sojasaus, gochujang, geraspte gember, limoensap, honing en olijfolie) goed door elkaar. Schenk de marinade bij de gamba’s en laat minimaal een half uur (je voelt hem al aankomen: liefst een nachtje) marineren. 

Maak ondertussen de miso-mayonaise door de misopasta door de mayonaise te mengen. 

Verhit een koekenpan zonder olie. Haal de gamba’s uit de marinade en bak ze aan beide kanten kort in de hete koekenpan. Bak de pittige garnalen niet te lang, daar worden ze droog van en dat willen we niet!

Haal de gamba’s uit de pan en schenk de overgebleven marinade in de pan. Kook de marinade 2-3 minuten in, tot een licht stroperige saus.

Serveer de pittige garnalen op een mooi groot bord en schenk de ingekookte saus erover. Lepel de miso-mayonaise erover en garneer met verse peterselie. Eventueel met twee partjes limoen on the side en toast om die heerlijke saus op te dippen.

Geniet!

pittige-garnalen

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *