Pincho’s met kaas, vijgen, honing en geroosterde pijnboompitten

Pincho’s met kaas, vijgen, honing en geroosterde pijnboompitten

Een paar jaar geleden at ik voor het eerst pinchos in een barretje in Barcelona met inimini tafeltjes en stoelen tijdens een weekend met vriendinnen. Een grote kan rode sangria, mijn meiden, de zon, Spaans gepingel op de achtergrond en een plateau met verschillende pinchos. Even doodgaan van geluk zeg maar. Pinchos betekenen voor mij gezelligheid, genieten, borrelen en goede gesprekken. Voor iedereen die ze niet kent, het zijn kleine (vaak geroosterde) broodjes die zijn belegd met de lekkerste ingrediënten. Vis, vlees of vegetarisch het kan allemaal. De beste pinchos zijn eenvoudig belegd met ingrediënten van goede kwaliteit. Ze staan uitgestald in een grote vitrine met bordjes erbij waarop staat wat erop zit – niet dat ik dat kon lezen toen ik in Barcelona was – maar eigenlijk kies je gewoon met je ogen. Love it. De Spaanse kok zei vanuit de keuken in gebrekkig Engels dat het niet uitmaakt waarmee je een pincho belegt, zolang het maar ingrediënten van goede komaf zijn en je ze met liefde behandelt.

Eens! Ik geloof er heilig in dat voedingsmiddelen die met liefde en zorg gemaakt zijn honderd keer beter smaken. Zelfs de mensen onder ons zonder enthousiast selectieve smaakpapillen proeven het verschil tussen een Euroshopper of ambachtelijke kaas. Over ambachtelijke kaas gesproken. Vorige week maakte ik in de kookstudio van niemand minder dan Jamie Oliver (Fifteen) kennis met de kazen van Emmi KALTBACH. De kazen komen uit Zwitserland en worden gemaakt in een heuse KALTBACH grot. Geen kaas komt de deur uit – als ze die hebben in een grot – zonder gecheckt te zijn en perfect gerijpt. De kaasmeesters werken zelfs met een puntensysteem. Heeft een kaas na de keuring te weinig punten? Tschüss kaas! Zoals jullie lezen houdt Emmi erg van kwaliteit. Helaas waren de kazen voorheen alleen bij speciaalzaken verkrijgbaar en dat vond ik heeel erg jammer, want ik wil dat de ingrediënten die ik gebruik makkelijk bereikbaar zijn voor iedereen die een recept van Beaufood wil maken. Maar Albert Heijn zou Albert niet zijn als hij geen neus had voor goede producten. Vanaf nu zijn de kaasjes van KALTBACH dus ook gewoon verkrijgbaar bij de Appie. En dat is mooi want dan kunnen jullie allemaal deze heerlijke pinchos met Creamy kaas, vijgen, honing en geroosterde pijnboompitten maken :D

 

Pincho’s met kaas, vijgen, honing en geroosterde pijnboompitten

 

 

Nodig voor 6 broodjes 

 • klein stokbrood – afgebakken
 • 100 tot 150 gram KALTBACH Creamy kaas
 • teentje knoflook
 • scheutje olijfolie
 • 3 takjes verse tijm – de blaadjes
 • 65 gr geroosterde pijnboompitten
 • 12 walnoten
 • 3 vijgen
 • 3 el honing

 

Pincho’s met kaas, vijgen, honing en geroosterde pijnboompitten

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het stokbrood in schuine plakken van ongeveer 3 cm en besprenkel met olijfolie en een snuf zout. Halveer het knoflook teentje en wrijf de bovenkant van de broodjes ermee in. Leg de broodjes voor een minuut of tien in de oven tot ze getoast zijn. Lees: dus niet keihard!

Snijd of schaaf de kaas ondertussen in plakken. Er zijn twee opties wat betreft de vijgen. Of je snijdt ze in parten en gebruikt ze vers óf verhit een koekenpan (zonder olie) en bak de vijgen hierin met wat honing. Dat laatste is het lekkerst! Bak de vijgen een minuut of twee in de honing.

Zijn de pijnboompitten niet geroosterd? Rooster ze dan nog even in een koekenpan zonder olie.

Beleg de broodjes met de kaas, vijgen, pijnboompitten, walnoten en tijm. Besprenkel met extra honing en eventueel versgemalen peper.

 

 

Klein wijntipje erbij: erg lekker met een glas lichte witte wijn zoals een Riesling

 

Print Friendly, PDF & Email
2 Comments
 1. allemaal lekker en een leuk verhaal, maar pinchos komt uit Baskenland en dat is dus een luxere uitgave van tapas maar dan met een spiesje.

  Ik ga uiw recept wel een keer maken hoor, ziet er echt lekker uit.

  Hartelijke groet.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.