...

Perfecte Franse citroen madeleines

Perfecte Franse citroen madeleines

door | mei 27, 2024 | Recepten, Zoetigheden | 0 Reacties

Madeleines recept

Toegegeven: ik ben geen kei in bakken. In koken dan weer wel, maar bij bakken komen de hoeveelheden nogal nauw en ik doe alles liever uit de losse pols ;) Daarom was ik ook zéér verrast toen deze Franse madeleines uit de oven kwamen. Ze waren per-fect gelukt. Heerlijk zacht en luchtig van binnen en met een mooi goudbruin, licht krokante buitenkant. Precies zoals deze Franse cakejes horen te zijn. Ik eet madeleines eigenlijk alleen soms in goede restaurants, daar krijg je ze vaak vers uit de oven bij de koffie. Heeeerlijk. Maar het is blijkbaar dus echt heel makkelijk om ze zelf te maken! De ingrediënten heb je zelfs vast ook al gewoon in huis. Ik vertel je er alles over!

Madeleines recept

Madeleines recept

Madeleines zijn Franse cakejes in de vorm van een schelpje. Je kan madeleines ook gewoon in de supermarkt kopen, maar het áller lekkerst zijn ze wanneer ze net uit de oven komen. Alleen dan hebben ze dat heerlijke goudbruine licht krokante laagje. Ik dacht altijd dat het een hele klus was om ze te bakken, maar niets is minder waar. Sterker nog, het is de perfecte afsluiter om te maken voor na (bijvoorbeeld) een etentje, want je kunt het beslag perfect een paar uur of zelfs een dag van te voren maken. Dan worden ze het lekkerst! Op het moment zelf hoef je het beslag alleen nog maar in de bakvorm te scheppen en 8 minuutjes in de oven te schuiven. Easy peasy!

Madeleines recept

Madeleines maken 

Het beslag van deze Franse vanille cakejes maken we van een paar eenvoudige ingrediënten. Waarschijnlijk heb je ze zelfs al in huis en hoef je niet eens naar de supermarkt. Denk aan eieren, bloem, boter en vanille. Even kort door elkaar mengen en klaar is kees! Ik voegde er ook wat verse citroen aan toe en een half theelepeltje versgeraspte gember voor een frisse touch. Méga lekker. Je kunt bijvoorbeeld ook variëren met een scheutje sinaasappelsap,- en rasp erdoor. Ook héél erg smaakvol. 

Madeleines maken 

Madeleines bakvorm 

Ik heb een paar jaar geleden ooit een keer een poging gedaan om Franse madeleines te bakken, maar die mislukten faliekant. Ik weet nu dat een goede bakvorm key is. Helemaal voor die mooie schelpvorm aan de bovenkant en het karakteristieke ‘bultje’ aan de onderkant. Ik gebruik deze madeleine bakvorm van Tala. Deze mooie zware vorm heeft een dubbele antiaanbaklaag waardoor je de cakejes makkelijk uit de vorm haalt. Hij is BPA- en PFOA-vrij en is geschikt voor in de vaatwasser, koelkast, vriezer én oven. Een prachtige vorm voor een mooie prijs. Geniet van deze Franse madeleines! 

Madeleine bakvorm

Madeleines bakvorm 

Deze lekkere recepten voor bij de koffie ook al gezien?

 

Madeleines recept

Perfecte Franse citroen madeleines

Mijn recept voor perfect gebakken Franse citroen madeleines! Heerlijk voor bij de koffie of na een etentje met een bolletje vanille-ijs..
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 10 minuten
Oventijd 8 minuten
Porties 20 madeleines

Ingrediënten
  

  • 3 eieren
  • 100 gr fijne suiker
  • 1 klein scheutje vanille extract
  • ½ biologische citroen - rasp en sap
  • ½ tl versgeraspte gember
  • 150 gr ongezouten boter
  • 175 gr bloem
  • tl bakpoeder
  • 1 klein snufje zout

Instructies
 

  • Smelt de boter in een pannetje. Laat daarna iets afkoelen.
  • Meng in een grote kom de eieren, suiker, vanille extract, rasp & sap van de halve citroen, geraspte gember (zonder schil) in een kom en meng met een garde. 
  • Voeg bloem, bakpoeder en een snuf zout toe en meng erdoor. Meng als laatste de gesmolten boter door het beslag. Laat het beslag minimaal een uur in de koelkast rusten.
  • Vul ieder vormpje voor ¾ met beslag. Doe de vormpjes niet te vol, het beslag gaat nog behoorlijk rijzen tijdens het bakken. Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven. Bak de madeleines 4 minuten, verlaag dan de oventemperatuur naar 200 °C (laat de oven dicht) en bak ze nog 3-5 minuten, tot de madeleines goudbruin zijn. Haal ze direct na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Klaar om te bakken? Verwarm de oven voor op 220 graden en vet de madeleine bakvorm in met boter. Vul de holtes met het beslag, maar niet helemaal vol. Ze cakejes gaan nog rijzen.
  • Bak de madeleines 4 minuten op 220 graden. Zet de oven daarna op 200 graden en bak nog eens 4-5 minuten. Haal de cakejes na het bakken direct uit de vorm en laat afkoelen.
  • Je kunt de madeleines tot vier dagen bewaren in een afsluitbare bak. Zoals je hierboven al las: op de dag zelf zijn de het lekkerst!
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

 

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue

Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue

Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue. Ik vind dit altijd zó'n prachtig gerecht voor op de barbecue, zo'n super grote verse zalmfilet op de huid. Door de zalm op de huid te bakken blijft hij zo lekker sappig. Ik maakte er een frisse marinade bij gemaakt van...

Lees meer
Aziatische miso garnalen van de barbecue

Aziatische miso garnalen van de barbecue

Als je bij een van mijn barbecue avondjes belandt, dan zal dit gerecht sowieso op je bord belanden: Aziatische miso garnalen van de barbecue! Zó lekker. Echt een van mijn lievelings barbecue recepten. Gemaakt met een eenvoudige, maar super smaakvolle marinade gemaakt...

Lees meer
Griekse borrelbroodjes van croissantdeeg

Griekse borrelbroodjes van croissantdeeg

Vandaag heb ik een súper lekker en makkelijk recept voor je voor bij je eerstvolgende borrel: Griekse borrelbroodjes van croissantdeeg! Vorige week hadden we een basisschool speeltuinborrel met alle ouders van Louen (4) zijn klas. En ik zou mezelf natuurlijk niet zijn...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept