Peanutbutter vanille cake

Peanutbutter vanille cake, Gezonde cake recepten, Glutenvrije cake recepten, Cakes van havermout, Glutenvrije tussendoortjes, Gezonde suikervrije tussendoortjes, Suikervrije foodbogs, Beaufood recepten

Het werd weer eens tijd voor een nieuw gezond cakerecept. Wederom gemaakt van havermout want daar ben ik dol op! De cake is glutenvrij en gezoet met honing. Hij vult goed dus je eet er niet snel te veel van, na één dikke plak ben je prima verzadigd. Hier in huis zijn we gek op pindakaas en daarom besloot ik er een peanutbutter cake van te maken, met vanille en stukjes chocolade als extra smaakmakers. Wat gehakte pinda’s erbij voor wat crunch en smullen maar!

PS. GOED NIEUWS! Deze cake is zo gezond dat je hem ook lekker kunt eten als ontbijt :D

 

Dit heb je nodig voor deze peanutbutter vanille cake

  • 300 gr havermout – neem glutenvrije havermout indien je gevoelig ben voor gluten
  • 75 gr amandelmeel
  • 200 ml yoghurt
  • 300 ml water
  • 4 eieren
  • honing naar smaak
  • merg van 1 vanillestokje
  • 2 tl bakpoeder
  • 50 gr kokosolie
  • 5 el pindakaas – ik gebruik de 100% pindakaas van de AH, die is niet stevig maar vloeibaar.
  • 50 gr chocolade – in stukjes en zo puur mogelijk
  • handje pinda’s – grof gehakt

 

Peanutbutter vanille cake, Gezonde cake recepten, Glutenvrije cake recepten, Cakes van havermout, Glutenvrije tussendoortjes, Gezonde suikervrije tussendoortjes, Suikervrije foodbogs, Beaufood recepten

Peanutbutter vanille cake, Gezonde cake recepten, Glutenvrije cake recepten, Cakes van havermout, Glutenvrije tussendoortjes, Gezonde suikervrije tussendoortjes, Suikervrije foodbogs, Beaufood recepten

Peanutbutter vanille cake, Gezonde cake recepten, Glutenvrije cake recepten, Cakes van havermout, Glutenvrije tussendoortjes, Gezonde suikervrije tussendoortjes, Suikervrije foodbogs, Beaufood recepten

 

Zo maak je deze peanutbutter vanille cake

Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed een cakevorm (27 cm) met bakpapier. Bakpapier is een must! Zo krijg je de cake mooi uit de vorm.

Mix alle ingrediënten behalve de pinda’s, chocolade en 1 eetlepel pindakaas tot een glad beslag. Schep als laatst de pinda’s erdoor. Proef een klein beetje van het beslag en voeg meer honing toe als je hem te flauw vindt.

Schep het beslag in de cakevorm en sluit af met stukjes chocolade en drizzle er de achtergehouden eetlepel pindakaas over.

Bak de cake in het midden van de oven in 60 minuten gaar. Houd de cake even in de gaten na 50 minuten, want elke oven is anders.

Nu komt het moeilijkste gedeelte. Je moet de cake namelijk goed, liefst twee uurtjes in de koelkast, laten afkoelen. Als je dit niet doet kun je de cake minder makkelijk in mooie plakken snijden en brokkelt hij af. Havermout heeft altijd even nodig om stevig te worden en de smaak van de cake is na een tijdje ook nog eens lekkerder.

 

 


Heb je dit recept gemaakt? Ik ben súper benieuwd naar wat je ervan vindt dus laat het mij vooral weten met een reactie hieronder, op Facebook of Instagram met de hashtag #beaufood
24 Comments
  1. Hij staat nu in de oven, ruikt heerlijk! Helaas is mijn cakevorm ook iets te klein, dus het druipt er een beetje overheen hahaha. Maar dat maakt hem vast niet minder lekker. :)

  2. Hai Bo,

    Taart staat hier nu in de oven (let niet op de tijd ?). Ik heb er 1 banaan door gedaan. Had een erg rijpe liggen, zonde om weg te gooien en past goed bij de rest.

    Wel vraag ik mij af of het klopt dat de cakevorm (rode van dr oetker, normaal formaat) tot de rand gevuld moet worden? Dat is hier het geval. Gezien er ook bakpoeder door gaat ?… Graag jouw bevinding ☺️!

    Groetjes,
    Larissa

    1. Hoi Larissa, etxtra lekker met een rijpe banaan erdoor! Wat betreft je cakevorm; zo te horen is hij iets aan de kleine kant waardoor het beslag tot aan de rand komt, met als gevolg dat de cake niet goed gaart. Mijn cakevorm komt bij de Hema vandaan en heeft een afmeting van 27 cm. Liefs, Bo

    1. Si dat kan Rachel! Je voegt honing naar smaak toe dus proef het beslag even en voeg meer honing (of ahornsiroop) toe als je hem iets zoeter wilt. Liefs, Bo

  3. Mmmm lekker recept! Je blijft maar lekkere receptjes plaatsen, ik hou het niet meer bij! Koken hartstikke leuk, maar vooral als je er iemand anders ook een plezier mee kan doen, eens kijken of ik mijn aan pindakaas verslaafde broertje ook verslaafd kan maken aan deze lekkere cake!!

  4. Lijkt me erg lekker alleen ben ik allergisch voor noten en mag dus geen amandelmeel… kan het meel vervangen worden door een ander meel of bloem of is het juist de smaakmaker? ?

  5. Ik heb het vandaag gemaakt, maar het resultaat valt zwaar tegen :(
    “Honing naar smaak” zou je als suggestie iets concreter kunnen maken. Ik heb nu 1 grote eetlepel gedaan en de cake is echt heeeel flauw (zoutloos) en ‘zoetloos’. Hij gaat de prullenbak in, jammer! Volgende keer beter met een ander recept :)

    1. Hooi Margot! Wat jammer dat de cake is tegengevallen. Ikzelf eet zelf zo min mogelijk suiker en daarom was het vanillemerg en wat honing genoeg voor mij. Ik gebruikte zelf ook één a twee eetlepels honing, maar als je hem graag wat zoeter wilt kun je natuurlijk ook meer toevoegen. Tip: proef volgende keer een klein beetje van het beslag. Als je merkt dat je het te flauw vindt kun je nog wat zoet toevoegen. Liefs! Bo

  6. Heeerlijk, ik ga hem dit weekend ook eens maken! Hoelang kun je zo’n cake nou ongeveer bewaren zodat ik er meerdere dagen bijvoorbeeld mee kan ontbijten? Liefs!

    1. Hooi Simone, je kunt de cake ongeveer vier dagen bewaren. Je kunt hem eventueel ook in plakken invriezen zodat je een voorraadje hebt! Liefs, Bo

  7. Wauw! Klinkt heel goed. Vraagje zou je de amandelmeel kunnen vervangen door boekweitmeel? Ik weet niet of dit zomaar kan. Heb je daar ervaring mee?

    1. Hoi, dat kan zeker! De amandelmeel geeft de cake alleen wel extra smaak en aangezien boekweit vrij smakeloos is zou ik toch gaan voor amandelmeel :) Liefs, Bo

  8. Wat een heerlijkheid zeg! Die ga ik snel uitproberen. Volgens mij een cake die je het liefst in één keer op wilt eten!

    Ik vroeg mezelf af; kan ik ook kwark gebruiken in plaats van yoghurt?

    Liefs Sophie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De nieuwste recepten in je mail? Ontvang eenmaal per week de gratis nieuwsbrief met de nieuwste recepten!

Nieuw: Gezonde weekmenu’s!
Gezond weekmenu 8, Gezond eten, Gezonde foodblogs, Beaufood recepten, gezond avondeten, Voedzame hoofdgerechten

Gezond weekmenu #8

Sinds een paar weken publiceer ik elke maandag een vegetarisch…

Gezond en vegetarisch weekmenu, Beaufood recepten, Gezond eten, Vegetarisch avondeten, Gezonde recepten

Gezond en vegetarisch weekmenu #7

Het belooft een zonnige week te worden :D Misschien klinkt…

Gezond en vegetarisch weekmenu #6

Vandaag heb ik weer een nieuw weekmenu voor je. Vol…

Gezond en vegetarisch weekmenu #5

Maandag: Vega burrito’s met falafel en Gruyère We beginnen de…

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Vandaag gaat de Nationale Week Zonder Vlees van start en…

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Alstublieft! Een nieuw en gezond weekmenu vol vegetarische gerechten. Perfect…

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!

Like Beaufood op Facebook en ontvang nieuwe recepten op je tijdlijn!