Pastinaak gratin met salie en parmezaanse kaas

Pastinaak gratin met salie en parmezaanse kaas

door | dec 6, 2021 | Kerstrecepten, Recepten, Vega, Voor erbij | 0 Reacties

Pastinaak gratin met salie en parmezaanse kaas

Pastinaak gratin met salie en parmezaanse kaas. Geweldig als bijgerecht voor een kerstdiner! Dit gerecht is eenvoudig te maken en barst van de smaak. Ik ben hélemaal weg van de combinatie pastinaak, knoflook en verse salie. Voeg daaraan een snuf zwarte peper, versgemalen peper en geraspte Parmezaanse kaas toe en je hebt een goddelijk bijgerecht.

Pastinaak gratin met salie en parmezaanse kaas

Pastinaak en Parmezaanse kaas

Deze pastinaak gratin wordt het lekkerst als je de pastinaak in flinterdunne plakjes snijdt. Dan trekt de roomsaus met salie er zo lekker in. Dit doe je het snelst met een keukenmachine, maar met een groot en scherp mes lukt dit ook dikke prima. Ook fijn: je kunt deze pastinaak gratin van te voren bereiden. Zet de ovenschaal in de koelkast tot gebruik en schuif hem voor het diner een uurtje de oven in.

Geniet ervan!

 

Heb je deze feestelijke bijgerechten al gezien?

Bospenen uit de oven met feta en honingdressing

Geroosterde courgette met feta crème en pijnboompitten

Pastinaak puree met gepofte knoflook

Hasselback gratin

Gekarameliseerde bospeen met curry room

Pastinaak gratin met salie en parmezaanse kaas

Dit heb je nodig voor deze pastinaak gratin met salie en parmezaanse kaas / 4 personen als bijgerecht

  • 4 pastinaken – 800 gr totaal
  • 350 ml room
  • 2 tenen knoflook
  • 3 takjes salie
  • 50 Parmezaanse kaas

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet alvast een ovenschaal (20×20) klaar.

Snijd één knoflookteen in kleine plakjes. Doe deze samen met de room en twee takjes salie in een kleine pan en breng tot net aan de kook. Zet direct daarna het vuur uit en laat alle smaken 15 minuten intrekken.

Snijd ondertussen met een scherp mes de kontjes van de pastinaken en snijd ze daarna (zonder ze te schillen) in zo dun mogelijke, liefst flinterdunne, plakjes.

Pel de tweede knoflookteen, halveer hem en wrijf de ovenschaal ermee in. Verdeel de helft van de plakjes pastinaak over de ovenschaal, schenk de helft van de room erover en rasp de helft van de Parmezaanse kaas erover. Sluit af met de rest van de pastinaak, room en geraspte Parmezaanse kaas. Leg het derde takje salie bovenop en dek de schaal goed af met zilverfolie.

Bak de gratin 45 minuten in het midden van de oven. Verwijder daarna de zilverfolie en schuif de gratin nog eens 15 minuten de oven in, tot de bovenkant mooi goudbruin en krokant is.

Pastinaak gratin met salie en parmezaanse kaas

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Zelf mosterdkaviaar maken

Zelf mosterdkaviaar maken

Mosterdkaviaar. Oftewel, ingelegde mosterdzaadjes! Een waanzinnig (en héél eenvoudig) recept wat je echt een keer geprobeerd moet hebben. De zoet zure goudgele balletjes knappen heerlijk open in de mond en ze geven een gerecht net even die finishing touch....

Lees meer
Gezonde koffie banaan muffins

Gezonde koffie banaan muffins

Gezonde muffins met een lekkere espresso kick. Heerlijk als tussendoortje of (zoals wij vanmorgen) als snel ontbijt. Het beslag van deze voedzame muffins maak je eenvoudigweg in één bowl en binnen een half uurtje is je keuken voorzien van de geur van versgebakken...

Lees meer
Gnocchi ovenschotel met spinazie en citroenroomsaus

Gnocchi ovenschotel met spinazie en citroenroomsaus

Gnocchi ovenschotel. Eenvoudig te maken en met maar een handje vol ingrediënten zet je deze heerlijke ovenschotel op tafel! Ik houd van uitgebreid kokkerellen, maar soms.. heb je na een lange dag gewoon honger, weinig tijd en wil je gewoon zo snel mogelijk aan tafel....

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *