Pastinaak gratin met salie en parmezaanse kaas. Geweldig als bijgerecht voor een kerstdiner! Dit gerecht is eenvoudig te maken en barst van de smaak. Ik ben hélemaal weg van de combinatie pastinaak, knoflook en verse salie. Voeg daaraan een snuf zwarte peper, versgemalen peper en geraspte Parmezaanse kaas toe en je hebt een goddelijk bijgerecht.
Pastinaak en Parmezaanse kaas
Deze pastinaak gratin wordt het lekkerst als je de pastinaak in flinterdunne plakjes snijdt. Dan trekt de roomsaus met salie er zo lekker in. Dit doe je het snelst met een keukenmachine, maar met een groot en scherp mes lukt dit ook dikke prima. Ook fijn: je kunt deze pastinaak gratin van te voren bereiden. Zet de ovenschaal in de koelkast tot gebruik en schuif hem voor het diner een uurtje de oven in.
Geniet ervan!
Heb je deze feestelijke bijgerechten al gezien?
Bospenen uit de oven met feta en honingdressing
Geroosterde courgette met feta crème en pijnboompitten
Pastinaak puree met gepofte knoflook
Gekarameliseerde bospeen met curry room
Dit heb je nodig voor deze pastinaak gratin met salie en parmezaanse kaas / 4 personen als bijgerecht
- 4 pastinaken – 800 gr totaal
- 350 ml room
- 2 tenen knoflook
- 3 takjes salie
- 50 Parmezaanse kaas
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet alvast een ovenschaal (20×20) klaar.
Snijd één knoflookteen in kleine plakjes. Doe deze samen met de room en twee takjes salie in een kleine pan en breng tot net aan de kook. Zet direct daarna het vuur uit en laat alle smaken 15 minuten intrekken.
Snijd ondertussen met een scherp mes de kontjes van de pastinaken en snijd ze daarna (zonder ze te schillen) in zo dun mogelijke, liefst flinterdunne, plakjes.
Pel de tweede knoflookteen, halveer hem en wrijf de ovenschaal ermee in. Verdeel de helft van de plakjes pastinaak over de ovenschaal, schenk de helft van de room erover en rasp de helft van de Parmezaanse kaas erover. Sluit af met de rest van de pastinaak, room en geraspte Parmezaanse kaas. Leg het derde takje salie bovenop en dek de schaal goed af met zilverfolie.
Bak de gratin 45 minuten in het midden van de oven. Verwijder daarna de zilverfolie en schuif de gratin nog eens 15 minuten de oven in, tot de bovenkant mooi goudbruin en krokant is.
0 reacties