...

Pastinaak gratin met salie en parmezaanse kaas

Pastinaak gratin met salie en parmezaanse kaas

door | dec 6, 2021 | Kerstrecepten, Recepten, Vega, Voor erbij | 1 reactie

Pastinaak gratin met salie en parmezaanse kaas

Pastinaak gratin met salie en parmezaanse kaas. Geweldig als bijgerecht voor een kerstdiner! Dit gerecht is eenvoudig te maken en barst van de smaak. Ik ben hélemaal weg van de combinatie pastinaak, knoflook en verse salie. Voeg daaraan een snuf zwarte peper, versgemalen peper en geraspte Parmezaanse kaas toe en je hebt een goddelijk bijgerecht.

Pastinaak gratin met salie en parmezaanse kaas

Pastinaak en Parmezaanse kaas

Deze pastinaak gratin wordt het lekkerst als je de pastinaak in flinterdunne plakjes snijdt. Dan trekt de roomsaus met salie er zo lekker in. Dit doe je het snelst met een keukenmachine, maar met een groot en scherp mes lukt dit ook dikke prima. Ook fijn: je kunt deze pastinaak gratin van te voren bereiden. Zet de ovenschaal in de koelkast tot gebruik en schuif hem voor het diner een uurtje de oven in.

Geniet ervan!

 

Heb je deze feestelijke bijgerechten al gezien?

Bospenen uit de oven met feta en honingdressing

Geroosterde courgette met feta crème en pijnboompitten

Pastinaak puree met gepofte knoflook

Hasselback gratin

Gekarameliseerde bospeen met curry room

Pastinaak gratin met salie en parmezaanse kaas

Dit heb je nodig voor deze pastinaak gratin met salie en parmezaanse kaas / 4 personen als bijgerecht

  • 4 pastinaken – 800 gr totaal
  • 350 ml room
  • 2 tenen knoflook
  • 3 takjes salie
  • 50 Parmezaanse kaas

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet alvast een ovenschaal (20×20) klaar.

Snijd één knoflookteen in kleine plakjes. Doe deze samen met de room en twee takjes salie in een kleine pan en breng tot net aan de kook. Zet direct daarna het vuur uit en laat alle smaken 15 minuten intrekken.

Snijd ondertussen met een scherp mes de kontjes van de pastinaken en snijd ze daarna (zonder ze te schillen) in zo dun mogelijke, liefst flinterdunne, plakjes.

Pel de tweede knoflookteen, halveer hem en wrijf de ovenschaal ermee in. Verdeel de helft van de plakjes pastinaak over de ovenschaal, schenk de helft van de room erover en rasp de helft van de Parmezaanse kaas erover. Sluit af met de rest van de pastinaak, room en geraspte Parmezaanse kaas. Leg het derde takje salie bovenop en dek de schaal goed af met zilverfolie.

Bak de gratin 45 minuten in het midden van de oven. Verwijder daarna de zilverfolie en schuif de gratin nog eens 15 minuten de oven in, tot de bovenkant mooi goudbruin en krokant is.

Pastinaak gratin met salie en parmezaanse kaas

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer

1 Comments

1 Reactie

  1. Astrid

    Al een paar keer gemaakt, een heerlijk recept! Simpel en goed te combineren met bv wild. Goed van tevoren te maken. Een van mijn favorieten!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *