Paddestoelenstoof met pastinaakcrème

Paddestoelenstoof met pastinaakcrème, Vegetarisch avondeten, Vegetarische stoofpot, Beaufood avondeten, Gezond avondeten, Gezonde foodblogs

Herfstiger kan bijna niet. Deze heerlijke paddestoelenstoof is voedzaam en zit bomvol smaak. Je kunt hier aardappelpuree bij serveren, maar nog lekkerder is pastinaak. Pastinaak heeft een zoete smaak en past perfect bij de intense smaken van bouillon en rode wijn. Skip ook zeker het eethoorntjesbrood niet! In gedroogde vorm kun je dit kopen bij de meeste supermarkten. Het heeft een zoute en vlezige smaak, écht een toevoeging aan deze vegetarische stoof.

Paddestoelenstoof met pastinaakcrème, Vegetarisch avondeten, Vegetarische stoofpot, Beaufood avondeten, Gezond avondeten, Gezonde foodblogs

Paddestoelenstoof met pastinaakcrème, Vegetarisch avondeten, Vegetarische stoofpot, Beaufood avondeten, Gezond avondeten, Gezonde foodblogs

Paddestoelenstoof met pastinaakcrème, Vegetarisch avondeten, Vegetarische stoofpot, Beaufood avondeten, Gezond avondeten, Gezonde foodblogs

Dit heb je nodig voor deze paddestoelenstoof met pastinaakcrème / twee personen

  • 250 gr kastanje champignons
  • 150 gr oesterzammen
  • 100 gr shiitakes
  • 1 winterpeen
  • 700 ml runderbouillon – gebruik groentebouillon voor een vegetarisch gerecht
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 sjalotjes
  • flinke scheut rode wijn
  • 2 el balsamico azijn
  • Kruidenbouquet van verse rozemarijn en tijm – 2 takjes van elk 
  • 1 flinke el maizena 
  • 15 gr gedroogd eekhoortjesbrood
  • 2 lente uitjes

Voor de pastinaakcrème

  • 4 kleine pastinaken
  • 50 ml room

 

Zo maak je het

Vul een kommetje met heet water en week hierin het eekhoorntjesbrood.

Halveer de champignons en snijd de shiitakes, oesterzwammen en de winterpeen in kleinere stukken. Het hoeft niet heel klein allemaal. We willen graag wat bite in deze stoof!

Snipper de sjalotten en pers de knoflook. Maak een bouquet van de takjes rozemarijn en tijm met een stukje keukentouw. Neem een pan met dikke bodem (liefst een gietijzeren) en verhit daar een scheut olie in. Fruit de ui aan. Voeg na een paar minuten de overige groenten en de knoflook toe. Breng op smaak met een snuf zwarte peper. Blus het geheel na vijf minuten af met een flinke scheut wijn. Schenk de bouillon erbij en leg het kruidenbouquet erop. Laat de deksel van de pan en laat het geheel 30 minuten zacht pruttelen.

Breng ondertussen een andere pan met water aan de kook voor de pastinaken. Verwijder de schil van de pastinaken met een dunschiller (voor een extra romige crème) en snijd in stukken. Kook de pastinaak in zo’n 15 minuten zacht.

Verhit in een kleine koekenpan nog een scheutje olie. Snijd de lente ui in kleine ringetjes en bak ze knapperig in de pan. Leg twee vellen keukenpapier op elkaar en laat de uitjes hierop uitlekken. Zet de koekenpan weer terug op het vuur. Haal het eekhoorntjesbrood uit het water, snijd eventueel kleiner als je grote stukken hebt, en bak een paar minuten in de pan. Schenk 100 ml van het weekvocht van het eekhoortjesbrood bij de paddestoelenstoof.

Verdun één eetlepel maïzena met twee eetlepels water en schenk dit ook bij de stoof, samen met een scheutje balsamicoazijn. Proef even en voeg naar smaak een snuf zout en peper toe.

Giet de pastinaken af. Schenk de room erbij en pureer tot een gladde crème. Breng op smaak met een snuf peper en zout. Neem twee diepe borden en verdeel hierin de pastinaakcrème. Smeer uit met de bolle kant van een lepel. Schep de paddestoelenstoof ernaast en maak af met knapperige lente uitjes en eekhoortjesbrood.

Genieten maar! Vergeet ook zeker geen lekker glas pinot noir erbij te schenken.

Paddestoelenstoof met pastinaakcrème, Vegetarisch avondeten, Vegetarische stoofpot, Beaufood avondeten, Gezond avondeten, Gezonde foodblogs

2 Comments
  1. Beste Bo, wat een fantastisch recept. We hebben het vanavond gegeten, alleen niet met een pastinaak crème maar met een pureetje van bloemkool en zoete aardappel die op moesten. Een heerlijk gerecht met een volle smaak. We missen het vlees absoluut niet. We eten steeds vaker Vega en ik krijg veel inspiratie bij het lezen van je blog. Ik volg je al een paar jaar en ik vond het wel eens tijd worden om je te complimenteren met je fijne recepten en prachtige foto’s!!

    1. Wat een super lieve reactie! Heel erg fijn om te horen. Ik eet zelf ook steeds meer vega, maar ik ben inderdaad wel altijd op zoek een beetje bite in gerechten zodat het vlees niet gemist wordt :)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg je mij al op Youtube?

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!