Paas pavlova met citroen yoghurtroom. Een feestje voor op tafel en perfect voor tijdens de paasbrunch, bij de koffie of als dessert. Eigelijk is pavlova gewoon een super grote merinque. Het enige verschil tussen pavlova en merinque is dat pavlova een krokante en knapperige buitenkant heeft en een marshmallowachtige binnenkant. (Loopt het water je al in de mond?). Meringue mist vaak die smeuïge binnenkant. Deze paas pavlova is mega eenvoudig te maken en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. De basis van de taart is knapperig en zoet en we toppen hem af met een heerlijk frisse yoghurtroom en passievrucht. Ennn chocolade paaseitjes!
Knapperig van buiten, marshmallowachtig van binnen
Het belangrijkste ingrediënt is eiwit. Dit eiwit klopt je op tot een luchtige massa en is de basis van pavlova. Klassieke pavlova staat alleen nogal bol staat van de suikers en daarom wilde ik graag aan de slag met een suikervrije variant. En dan bedoel ik écht suikervrij, dus ook geen stevia of andere suikervervangers. News flash: dat lukt dus niet. Suiker is redelijk onmisbaar in pavlova ;) Niet zozeer voor de smaak, als wel voor de structuur. Voor de lekkere krokante buitenkant en die marshmallowachtige binnenkant.. De suiker trekt een deel van het vocht uit het mengsel en daardoor wordt het schuim stevig. Dit resultaat bereik je alleen wanneer je suiker toevoegt aan de eiwitten. Of het nog beter kan? Jazeker! Als frisse tegenhanger van de zoete pavlova besmeren we de bovenkant met luchtige yoghurtroom.
Yoghurtroom & paaseitjes
De zoete bite van pavlova kan wel een frisse tegenhanger gebruiken. Daarom toppen we de pavlova af met een laag goddelijke yoghurtroom gemaakt van room, yoghurt, vers citroensap en citroenrasp. En paaseitjes, want deze pavlova maakte ik speciaal voor Pasen :D Geloof mij, met deze pavlova met yoghurtroom en paaseitjes ga je vrienden maken. Maak de pavlova gerust een dag van te voren, zodat je hem op Pasen alleen nog maar hoeft af te maken met de yoghurtroom en de chocolade eitjes. Met slagroom wordt de yoghurtroom echt het allerlekkerst, maar voor een slankere versie kun je de yoghurtroom vervangen door volle kwark. Wat betreft de paaseitjes: leef je uit! Ik ging voor een mix van verschillende smaken, waaronder extra puur en karamel zeezout eitjes van Tony Chocolonely. Daarnaast maakt verse passievrucht deze pavlova met yoghurtroom hélemaal af.
Heb je deze Paas pavlova met citroenroom en paaseitjes gemaakt? Deel je creatie dan vooral met mij via @beaufood op Instagram :D
Dit heb je nodig voor deze Paas pavlova met yoghurt-citroenroom
- 4 eiwitten
- 200 gr kristalsuiker
- 2 tl maïzena
- 1 biologische citroen – sap en rasp
- 250 ml slagroom
- 50 gr volle yoghurt
- stuk of 10 paaseitjes
- 3 passievruchten
Zo maak je het
Verwarm de oven op 150 graden.
Klop de eiwitten op kamertemperatuur tot stijve pieken. Zijn de eiwitten stijf? Voeg dan al kloppend beetje bij beetje de suiker toe. Wacht met het toevoegen van meer suiker tot de vorige suiker is opgenomen. Na zo’n vijf minuten mixen heb je een mooi glanzende, stijve massa. Precies hoe we ‘m willen hebben.
Spatel daarna voorzichtig (we willen het eiwitmengsel zo luchtig mogelijk houden) de maïzena en 1 theelepel citroensap erdoor. Schep het eitwit mengsel op een hoop op een met bakpapier beklede bakplaat en strijk plat tot een robuuste ronde vorm. Bak de pavlova 70 minuten in het midden van de oven. Open de deur niet tussentijds!
Laat de pavlova volledig afkoelen. Je kunt deze basis prima een dag van te voren maken. Klop voor het serveren de slagroom stijf en roer de yoghurt, rasp van een halve citroen en 1 eetlepel citroensap erdoor.
Draai de pavlova om (de onderkant is namelijk mooi glad) en besmeer hem met yoghurtroom. Versier met passievrucht pulp en chocolade paaseitjes naar keuze.
Geniet!
PS. Voor de oplettende kijker: ja ik was vergeten de pavlova om te draaien voordat ik de yoghurtroom erop smeerde ;)
Deze taart is echt een topper!
Zelf heb ik nog een flinke eetlepel lemoncurd aan de yoghurtroom toegevoegd😋👍