Ovengebakken wortelfrietjes met pesto-mayo. Heerlijk als bijgerecht! Ik publiceer eigenlijk nooit recepten van anderen, maar toen ik deze ovengebakken frietjes van wortel met pesto-mayonaise van Nandita (van foodblog The Spiced Chickpea) voorbij zag komen MOEST en zou ik dit recept op beaufood.nl plaatsen. Deze gezonde frietjes zijn heerlijk, ze zijn kruidig en zitten óók nog eens vol vitamines. Je bakt ze in de oven dus er komt geen frituurpan aan te pas. Wat deze frieten zo lekker maakt is de combinatie van chilipeper, gerookt paprikapoeder en Parmezaanse kaas. Tip: gebruik echt gerookt paprikapoeder.. Deze smaakt intenser dan gewoon paprikapoeder en geeft de frieten een heerlijk rokerige touch. Gerookt paprikapoeder koop je gewoon in de supermarkt.
Wortelfrietjes
Bij deze frietjes van wortel serveren we een lekkere dip van mayonaise en groene pesto. Ik roep het eigenlijk altijd maar zelf pesto maken is echt het állerlekkerst. En ook nog eens het meest gezond want de kant en klare groene pesto uit de supermarkt wordt gemaakt van de goedkoopste olie en bevat vaak onnodig veel zout en suiker. Daarbij is zelf pesto maken ook nog eens heel makkelijk. In het ingrediëntenlijstje hieronder vind je mijn favoriete groene pesto recept (zonder pijnboompitten)! Samen met mayonaise is dit de perfecte dip voor bij deze wortelfrietjes uit de oven.
Geniet ervan!
Heb je deze recepten met wortel ook al gezien?
- Wortel pancakes met kokossiroop (lekker als gezond ontbijt!)
- Vegan wortel-ahorn spread (bijvoorbeeld op een crackers als lunch of voor bij de borrel met toastjes)
- Wortel patties met yoghurtdip (KIDS) (groenten eten was nog nooit zo lekker!)
- Wortel prei soep met ricotta ravioli
- Jazzar: de allerlekkerste wortel-pompoen dip
- Wortelburgers met kerrie mayo (heerlijk als vleesvervangen bij het avondeten)
Ovengebakken wortelfrietjes met pesto-mayo
Ingrediënten
- 4 grote wortels
- 2 el olijfolie
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- 1/4 tl chilipeper
- 2 el geraspte Parmezaanse kaas
Voor de pesto-mayo
- 3 el mayonaise
- 1 el groene pesto - zelf groene pesto maken? Klik hier voor een lekker recept!
Instructies
- Verwarm je oven voor op 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Was de wortelen en snijd ze in dunne frieten. Mix in een grote kom de olijfolie samen met de knoflookpoeder, gerookt paprikapoeder, chilipeper en een snuf zout. Meng goed door elkaar zodat alle frieten bedekt zijn met kruiden.
- Verspreid de wortel frieten over de bakplaat en bak ze 30 minuten in de oven.
- Maak ondertussen de pesto-mayo door de pesto door de mayonaise te mengen. Ik maak mijn pesto negen van de tien keer zelf, dat vind ik namelijk echt het allerlekkerst. Je kunt de pesto de volgende dag ook gebruiken voor door een lekkere pasta of als lunch op een cracker met een plak kaas!
- Haal de frieten uit de oven, bestrooi ze met geraspte parmezaanse kaas en serveer ze direct.
- Eet smakelijk!
Dit ga ik zeker zondag maken voor familie en laat het jullie weten!! Ziet er goed uit😋😋
Ik vind dit de allerlekkerste frietjes! Ze zijn ook zo klaar. Dank voor je recept.
Heel graag gedaan!
Op welke lage van de oven? Ik heb 4 lagen
In het midden van de oven.
Vanaaf deze wortelfrietjes gemaakt en ze waren heerlijk. Heb zelf nog verse rozemarijn door de olijfolie kruiden gemengd. En zeker voor herhaling vatbaar. 😁
Ziet er lekker uit, maar wat moet de oventemperatuur zijn?
190 graden! (zie het recept)
Hoi, hoe krijg je zo’n krokant randje eromheen? En moet je schil van de wortel eraf halen?
Ja prima gerecht
Hi! Klopt het dat ze niet echt knapperig worden maar beetje zacht blijven? Of had ik ze dan toch langer dan de 20 min in de oven moeten doen?
Dag Bo, je kunt beter een andere foto plaatsen dan deze frietjes met die zwart verbrande randen. Voedsel dat zwart aangebrand is is erg ongezond, daar zitten kankerverwekkende stoffen in.
Jan is duidelijk een hater! Heerlijk recept Bo!
Voor hoeveel personen is dit recept en wat voor soort wortelen gebruik je hiervoor, gewone of winterwortelen?
Hooi Ruud, je kunt gewone of winterwortelen gebruiken (ik zou indien je winterwortelen gebruikt, wel eerst even een dunschiller over de wortels halen) en het recept is voor twee personen als bijgerecht.