Orzosalade – als er één gerecht goed op je dit-moet-ik-deze-zomer-proeven-lijstje past, dan is het deze wel. Hij is fris, heeft een goede bite, ligt niet te zwaar op de maag, is goed vooraf klaar te maken en bevat allemaal lekkere kruiden die je – met een beetje fantasie – naar Zuid-Europa brengen. Deze orzosalade is namelijk goed gevuld met geroosterde cherrytomaatjes, Griekse Kalamata olijven, verse basilicum, peterselie en nog een aantal fijne smaakmakers. Bovenop de salade serveerde ik gebakken honing-feta. Voor het bakken bestreek ik de feta met honing en chilipoeder voor een beetje pit. Vervolgens wentelde ik de zoute kaas door wat bloem, zodat het een heerlijk krokant en goudbruingebakken korstje kreeg. Doe je dat een beetje voorzichtig, dan blijft het stuk netjes intact. Feta is één van de weinige kazen die je erg goed kan bakken – en dat moet je dus ook zeker eens doen! Dit is zó lekker.
Orzo: rijst of pasta?
Ja, dat is een goeie vraag. Orzo heeft de looks van rijst, met z’n langwerpige korrels. Maar het is toch écht, hartstikke onbetwistbaar, pasta. Die korrels zijn namelijk gemaakt van durum tarwe, waar veel pastasoorten van worden gemaakt. Deze – in Nederland nog niet zo bekende – pastasoort wordt vooral veel gegeten in Griekenland en Italië. In Griekenland staat het op de kaart als ‘kritharáki’, in Italië noemen ze het heel wisselend ‘orzo’, ‘riso’ of ‘risoni’. En risotto dan? – ik hoorde het je al denken. Nope, risotto is écht een rijstsoort. Maar je kunt risotto en orzo wel heel goed door elkaar vervangen. Orzo neemt vocht en smaken, net als risotto, heel goed op en is dus heel geschikt voor een smeuïg gerecht. In de salade die ik maakte, kookte ik de orzo overigens nét lang genoeg zodat de korrels hun bite behouden. Wel zo lekker in een pastasalade – want dat is het uiteindelijk toch écht!
Nog meer heerlijke zomerse salades
- Koude pastasalade met eekhoorntjesbrood en pecorino
- Kikkererwtensalade met biet en pindadressing
- Rijstsalade met feta en honingdressing (ook erg lekker met orzo!)
- Zoete aardappelsalade met yoghurtdressing en honing-geitenkaas

Orzosalade met gebakken honing-feta
Ingrediënten
- 170 gr orzo
- 300 gr feta
- 1/2 tl chilipoeder
- 1 el honing
- 3 el bloem
- 8 cherrytomaatjes
- 50 gr Kalamata olijven
- 3 takjes verse basilicum
- 2 el pijnboompitten
Voor de dressing
- 5 el olijfolie extra vierge
- 3 el appelazijn
- 1 tl honing
- 1 tl mosterd
- 2 takjes verse peterselie
- 2 takjes verse basilicum
Instructies
- Kook de orzo volgens de bereidingswijze.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de tomaatjes in een kleine ovenschaal (of maak een 'schaaltje' van aluminiumfolie), besprenkel met een flinke scheut olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Rooster de tomaatjes 20 minuten in de oven.
- Halveer de feta. Bestrijk beide kanten met honing en breng op smaak met een snuf chilipoeder. Haal de feta door de bloem en zorg dat beide kanten goed bedekt zijn. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de feta aan beide kanten in 2 minuten goudbruin.
- Maak vervolgens de dressing. Hak de verse peterselie en basilicum fijn en verzamel met de overige ingrediënten in een schaaltje. Meng goed en breng op smaak met peper en zout. Ik maak mijn dressing zelf altijd in een schone (jam) pot. Deksel erop en schudden maar! Als je wat over hebt, bewaar je de pot heel makkelijk in de koelkast tot een volgende keer.
- Rooster de pijnboompitten. Meng tot slot de orzo met de dressing in een kom. Verdeel over twee borden of kommen en garneer met de gebakken feta, Kalamata olijven, geroosterde tomaten, pijnboompitten en verse basilicum. Je kan ook alle ingrediënten husselen voor het serveren: iets minder mooi, vind ik, maar net zo lekker!
0 reacties