...

Ontbijtcake met peer en pruimen

Ontbijtcake met peer en pruimen

door | okt 2, 2016 | Ontbijt, Recepten, Zoetigheden | 6 reacties

Ontbijtcake met peer en pruimen

Hallo daar lieve mensen! Ik ben weer terug van de retreat op Ibiza waar ik een week lang voor zes lieve mensen heb gekookt, gebakken, geblend en gegrild. Het was héérlijk. In het begin kreeg ik het een beetje op mijn heupen door de hoeveelheden die ik moest inschatten en door sommige ingrediënten die niet verkrijgbaar waren in de winkels waar ik kwam. Joost mag weten waarom ik dacht rijstpapier vellen te kunnen vinden op het eiland maar gelukkig werkt mijn foodbrein rete creatief dus was er binnen no time een oplossing. Ik heb tussendoor de gerechten die ik maakte zo veel mogelijk gefotografeerd dus die zal ik de aankomende dagen online zetten inclusief recept. Ik heb onwijs genoten van de mensen voor wie ik kookte en ik durf met lichte trots te zeggen dat zij op hun beurt ook van mijn eten genoten. Mijn missie is geslaagd!

Mijn idee was om mezelf aan te passen aan de eetwensen van de deelnemers. Wilden ze af en toe vlees, een visje of liever geheel vegetarisch? Mijn enige regel was veel groenten en fruit bij elke maaltijd. Geen frisdrank, wel veel water en thee. Samen besloten we dat het wel een uitdaging zou zijn om een hele week zo lekker en gezond mogelijk vega te eten en heb ik een aantal vegetarische toppers uit mijn mouw geschud, van groentestal naar biowinkels gesjeest in mijn jeep en mezelf compleet uitgesloofd in de keuken. Het was een onwijs leuke en mooie week..

Maar even naar deze heerlijke ontbijtcake met peer en pruimen want hoe hard ik ook heb gewerkt om alle recepten voor te bereiden voor de dagen dat ik weg was, voor vandaag ontbrak er een gezond bakrecept. En omdat ik weet dat velen van jullie op zondag een lekkere cake in de oven zetten, was mijn lieve blogger collega Steef van Little Spoon zo lief om deze fantastische cake hier te delen :D Het spelt heb ik vervangen door 150 gram havermeel en 50 gram glutenvrij bloem omdat ik niet zo lekker ga op gluten, maar als je daar geen last van hebt kun je gewoon speltbloem gebruiken! Deze cake is heerlijk klein ontbijt of als tussendoortje.

Dit heb je nodig voor deze ontbijtcake met peer en pruimen

  • 200 gram speltbloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el kaneel
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • 75 gr roomboter, gesmolten – of kokosolie
  • 50 ml melk
  • 60 ml honing
  • 1 peer, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 5 pruimen, zonder pit en in dunne plakjes

 

Ontbijtcake met peer en pruimen

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een cakeblik met bakpapier.

Meng de speltbloem, bakpoeder, het grootste gedeelte van de kaneel, kruidnagelpoeder, roomboter, melk en honing tot een samenhangend deeg. Ik gebruik hiervoor de keukenmachine. Schep de stukjes peer erdoor.

Hussel de plakjes pruim door de resterende kaneel. Verdeel het deeg in het cakeblik en leg de plakjes pruim er bovenop. Zet 50 tot 60 minuten in de oven.

Laat de cake een klein beetje afkoelen, snijd een plakje af en geniet!

Ontbijtcake met peer en pruimen

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes. Een echte winner op tafel tijdens Sinterklaasavond! En ik kan het weten, want deze taart was amper vijf minuten nadat ik hem aansneed verorberd door mijn gasten. Dit jaar vierden we voor het eerst Sinterklaas bij ons...

Lees meer
Sinterklaastoetje: chocolademousse met truffelkruidnoten

Sinterklaastoetje: chocolademousse met truffelkruidnoten

Vandaag deel ik een lekker sinterklaastoetje met jullie want het is weer die tijd van het jaar: de Sint is in het land. Mijn zoontje Louen (2) vindt die man met de lange witte baard vooralsnog doodeng (geef 'm eens ongelijk ;) maar dat mag de pret niet drukken. Op 5...

Lees meer
Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Thuis kook ik eigenlijk bijna alleen maar vegetarisch, zoals je ook wel ziet aan de recepten die hier online komen. Maar buiten de deur maak je me helemaal gelukkig met een goede steak tartaar. Zo'n mooie klassieke, met zure augurk en kappertjes, uitjes en een...

Lees meer

6 Comments

6 Reacties

  1. Josephine

    Kun je wat voorbeelden geven van glutenvrije bloem? Het lijkt me heerlijk en wil het gaan maken! 😋

    Antwoord
    • Bo

      Je kunt deze cake ook proberen te maken met zelfrijzend glutenvrij bakmeel (laat het bakpoeder in dit recept dan achterwege) of bijvoorbeeld met een mix van 50 % havermout en 50% amandelmeel.

      Antwoord
  2. Frieda

    Ik kan niet tegen pruimen. Waar kan ik die het beste door vervangen?

    Antwoord
    • Bo

      Je kunt de pruimen ook vervangen door bijvoorbeeld peren of perziken :) Liefs, Bo

      Antwoord
  3. Lenneke

    Wow, respect voor het improviseren, haha. Ik zou meteen een paniekaanval hebben gekregen, haha.

    Antwoord
    • Bo

      Nouuu ik had er ook wel even eentje hoor, maar gelukkig vond ik een mooi alternatief :D

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *