Er zijn soms van die gerechten die me echt bezighouden. Slapeloze nachten, eindeloze Google-sessies, tig tripjes naar de winkel. Gevolgd door heel wat experimenten, om dat riedeltje vervolgens weer te herhalen. Nou beste mensen, dit was er zo een. Ik ben zooo lang bezig geweest met het vinden van hét recept voor malse octopus van de barbecue. In restaurants vind ik het namelijk altijd heerlijk, zo’n fijn mals octopusje. Maar zelf kreeg ik het trucje maar niet in de vingers. Ik was vaak dichtbij, maar perfect? Dat werd ‘ie niet. Maar ik heb ‘m! Het finetunen heeft z’n vruchten afgeworpen, want deze octopus van de barbecue is werkelijk fan-tas-tisch. Zo boterzacht dat je er bijna niet meer op hoeft te kauwen, zoals het hoort. (Want niets zo verschrikkelijk als taaie octopus, brrr…) Erbij serveerde ik intens smaakvolle balsamicosaus en olijfjes. Heel veel meer heeft dit mooie gerecht niet nodig. Ik vertel je er alles over!
Zo maak je perfect malse octopus
De strijd is gestreden! We got ‘m – het perfecte recept voor malse octopus. De lastigheid zit ‘m dus echt in die malsheid. Ik vond verschillende trucjes op het internet en heb er ook een aantal geprobeerd. Onder het mom van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ heb ik zelfs een kurk meegekookt met de octopus. Ik las ook ergens over het invriezen van de tentakels, om ze vervolgens weer helemaal te laten ontdooien voor het koken. Dáár had ik geen zin in, maar gelukkig bleek het ook niet nodig te zijn.
Voor mijn versie zijn uiteindelijk drie factoren heel belangrijk. Allereerst moet je de octopus best lang koken – zeker 45 minuten tot een uur. Daarnaast is het heel belangrijk dat je verse octopustentakels gebruikt. In veel winkels vind je voorgekookte, maar die moet je dus niet hebben. Vers it is! Tot slot maak je de octopus helemaal af door ‘m kort te grillen op de barbecue. Daar krijgt ‘ie een lekker rokerig smaakje en een lichtkrokant korstje van. Geen zin om de barbecue aan te steken? Dan kan dat ook in een grillpan (maar dan mis je het smokey effect dus wel!). Een spektakel met ácht tentakels: ja, hier maak je echt dikke indruk mee ;)
Meer moois van de barbecue
- Curry bloemkool steak van de barbecue
- Zoete aardappels van de barbecue met honing en chili
- Tijgergarnalen van de barbecue met peterselieboter
Perfect malse octopus van de barbecue met balsamicosaus
Ingrediënten
Voor de octopus
- 400 gr octopus tentakels Ik gebruik graag verse octopus, maar je kunt natuurlijk ook octopus uit de diepvries gebruiken. Kijk in dat laatste geval goed of de octopus vers is en nog niet gekookt!
- 1 laurierblaadje
- sap van 1 citroen
- 3 el fijngehakte verse peterselie
- 2 el Taggiasca olijfjes
- optioneel: een kurk om mee te koken met de octopus
Voor de balsamicosaus
- 40 ml balsamicoazijn
- 20 ml olijfolie extra vierge
- 1 el sojasaus
- 1 teentje knoflook
- 1 tl honing
- 1 flinke tl tomatenpuree
Instructies
- Was de octopus onder de kraan en zorg ervoor dat alle zuignappen goed schoon zijn.
- Vul een grote pan met ruim water. Voeg de laurierblaadjes, een flinke snuf zout en het citroensap toe. Breng aan de kook en leg vervolgens de octopus in de pan.
- Ik kreeg van een chef de tip om een kurk aan het water toe te voegen. Dit zou voor extra malse octopus zorgen. Géén idee of dit nou echt zoveel uitmaakt, maar hé: baat het niet, dan schaadt het niet ;)
- Leg de deksel half op de pan en laat de octopus 45 tot 60 minuten zacht koken. De octopus is goed als je er makkelijk in kunt prikken met een mespunt of een vork.
- Maak ondertussen de balsamicosaus. Pureer de ingrediënten voor de saus met een staafmixer tot een glad geheel. Proef en voeg peper en zout naar smaak toe.
- Verwarm de barbecue tot een temperatuur van 180 graden. Haal de malse inktvis uit de pan. Grill de tentakels vervolgens kort aan beide kanten tot je mooie grillstrepen ziet en de octopus een licht krokant laagje heeft. Geen zin om de barbecue aan te steken? Gebruik dan een grillpan. Maar... dat rokerige barbecuesmaakje is wel écht goddelijk lekker.
- Schenk de balsamicosaus op een groot bord en verdeel de octopus van de barbecue erover. Garneer met verse peterselie en Taggiasca olijfjes.
- Geniet ervan!
Net als jij ben ik dol op octopus van de bbq.
Van Portugezen heb ik geleerd dat je de verse tentakels 90 min moet koken in melk, af laten koelen en dan grillen op de bbq. Dus zo gezegd zo gedaan. Resultaat: niet te eten. Zo taai als een schoenzool.
Nog 1x ga ik het maken volgens jouw recept. Ik houd je op de hoogte. Dank je wel voor het delen.
Haha onee! Probeer dan vooral dit recept :) Net zo lang laten sudderen tot de tentakels botermals zijn it is!