Prikkers met ketjap gehaktballetjes en zilverui

Het is nu dan toch echt bijna nieuwjaar! En oh wat heb ik zin in vanavond.. Wijntjes, eten, lichtjes in de lucht, mijn lieve vrienden en familie. Ik vier het dit jaar alleen op een plek waar ik niet voor de hapjes hoef te zorgen, maar voor diegene die daar wel mee te maken krijgen, zijn deze ketjap gehaktballetjes een gegarandeerd succes : )

Ik dipte ze per ongeluk in de balsamicostroop in plaats van pindasaus, wat eigenlijk eerst het idee was om erbij te serveren. En het was super lekker! Dus zet er vooral een klein bakje balsamicostroop naast. En als dat je toch niet zo lekker lijkt is pindasaus ook altijd goed. Of een bakje mayonaise met munt. Alles kan en mag bij deze balletjes.

 

Wat heb je nodig voor ongeveer 4 personen

  • 300 gram rundergehakt
  • 50 gram havermout
  • 1 ei
  • flinke scheut ketjap manis
  • snuf rode peper
  • snuf zout
  • 1 teentje knoflook
  • 1 klein rood uitje
  • een pot zilveruitjes
  • cocktailprikkers (een stuk of 20)
  • Dips als balsamicostroop, pindasaus of munt-mayo
  • een klontje roomboter of kokosvet om in te bakken (niet te veel, de balletjes zijn al vettig genoeg van zichzelf)

 

1

 

Zo maak je ze

Snipper de ui in flinterdunne stukjes en pers de knoflookteen uit.

Meng alles in een kom tot een mooi egaal gehaktbeslag. Kneed alle kruiden er goed doorheen. Als het gehakt te plakkerig is om balletjes van te draaien voeg je gewoon nog wat havermout toe.

Verwarm een klontje boter of kokosvet in een grote koekenpan.

Draai nu kleine balletjes en leg ze een voor een in de pan. Bak op laag tot middelhoog vuur tot ze allemaal gaar zijn. Dit zal ongeveer 10 á 15 minuten duren.

Laat de ballen als ze klaar zijn even uitlekken op een keukenpapiertje. Leg ze daarna op een mooi bord, steek er cocktailprikkers doorheen en top vervolgens af met een zilveruitje.

 

Balsamicostroop is mijn favoriete dip, maar pindasaus is ook heerlijk. Heb je zin in iets fris? Maak dan munt-mayo. Hiervoor meng je twee eetlepels mayo met een eetlepel yoghurt en een paar fijngehakte blaadjes munt.

 

Print Friendly, PDF & Email
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.