Noterkoek (gezondere boterkoek) + plantaardige versie!

Noterkoek (gezondere boterkoek) + plantaardige versie!

Noterkoek. De naam is bedacht door Mike en dit is mijn gezondere versie op de suikervolle en botervette boterkoek :D Ik had namelijk laatst zó’n enorme trek in een stuk boterkoek. Vroeger at ik mezelf altijd tonnetje rond aan de zelfgemaakte blokjes boterkoek, die we bij de koffie serveerden in het restaurant waar ik werkte (Brasserie 1560 in IJsselstein). Heer-lijk. Sommige recepten moet je niet proberen om te toveren tot een gezonde variant, maar ik kreeg laatst ineens het idee om de boter te vervangen door notenpasta.. En verrek, dat was nog een succes ook! Dat maakt deze koek ineens een stuk minder ongezond.

Noterkoek (gezondere boterkoek) + plantaardige versie!

Boterkoek maken is zo onwijs eenvoudig. De basis bestaat uit boter, suiker en meel. Kneed die ingrediënten even door elkaar, druk het deeg in een (boterkoek)vorm, bestrijk de koek met ei en klaar is kees. Oh, en vergeet dat typische ruitjespatroon op de koek niet. Die trek je eenvoudig met een vork. Zoals ik hierboven al al zei vervang ik in mijn versie de boter door notenpasta. Ook vet, maar wel een stuk voedzamer dan roomboter. In mijn eerste noterkoek poging verving ik álle boter door notenpasta (amandelpasta in dit geval), maar daardoor werd de koek iets te droog naar mijn zin. Ik bakte er nog een, maar dan met een kleine hoeveelheid roomboter, en die combi was he-le-maal top.

Plantaardige boterkoek

Plantaardige boterkoek

Net voordat ik dit recept wilde publiceren kreeg ik een pakket thuisgestuurd met de nieuwe plantaardige boter van het merk Flora. Daardoor kwam ik op het idee om ook een vegan versie te maken. Dus hup, weer naar de winkel voor een pot amandelpasta en bakken maar! (We hebben nog nooit zoveel boterkoek gegeten thuis, haha.) Ook deze vegan noterkoek kwam als een winner uit de oven! Eerlijk is eerlijk, ik vind de noterkoek met een klontje echte roomboter wel nét even wat voller/romiger van smaak, maar het is een waardige vervanger voor als je graag een geheel plantaardige boterkoek wilt maken. Het ei waarmee je de bovenkant van de koek insmeert (dit zorgt voor een mooie goudbruine kleur en knapperig korstje) vervang je eenvoudig door een mengsel van 2 eetlepels plantaardige melk en 1 eetlepel ahornsiroop!

Gezondere boterkoek

Over plantaardige tussendoortjes gesproken: heb je deze recepten al eens geprobeerd?

Vegan cashew karamel koeken

Vegan citroen cakejes

Vegan chocolade fudge ijs

Plantaardige appel kaneel cake

Gezondere boterkoek

Dit heb je nodig voor deze noterkoek (gezondere boterboek)

  • 300 gr bloem
  • 240 gr amandelpasta – of ander soort notenpasta
  • 100 gr roomboter – voor de vegan versie vervang je dit door plantaardige roomboter
  • 75 gr kokosbloesemsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 1/2 losgesklopt ei – voor de vegan versie vervang je dit door 2 eetlepels plantaardige melk en 1 eetlepel ahornsiroop

Verder nodig:

  • een bakvorm van zo’n 22 cm. Je kunt een speciale boterkoekvorm gebruiken, maar een vierkante brownievorm of ronde springvorm werkt ook perfect.

 

Zo maak je het

Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet de randen in. Verwarm de oven voor op 170 °C.

Doe de bloem, amandelpasta, kokosbloesemsuiker, roomboter en vanille essence in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in de vorm en druk goed plat. Dit kan met de hand of met de bolle kant van een natte lepel.

Bestrijk het deeg met losgeklopt ei (of het plantaardige mengsel) en kerf er met een vork een ruitjesmotief in. Bak de noterkoek 35 – 40 minuten in het midden van de oven, tot de bovenkant mooi bruin is. De koek zal nog wat zacht zijn als hij uit de oven komt, maar dat komt helemaal goed.

Laat de koek minimaal een uur afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Eerder kan natuurlijk ook, maar dan krijg je hem alleen niet zo mooi in punten gesneden ;)

Geniet ervan!

Noterkoek (gezondere boterkoek) + plantaardige versie!

 

Print Friendly, PDF & Email
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.