Noterkoek. Oftewel, een gezondere van boterkoek, maar dan grotendeels gemaakt met notenpasta! De naam is bedacht door Mike en dit is mijn voedzame versie op de suikerrijke en botervette boterkoek. Ik had namelijk laatst zó’n enorme trek in een stuk boterkoek. Vroeger at ik mezelf altijd tonnetje rond aan de zelfgemaakte blokjes boterkoek, die we bij de koffie serveerden in het restaurant waar ik werkte (Brasserie 1560 in IJsselstein). Heer-lijk. Sommige recepten moet je niet proberen om te toveren tot een gezonde variant, maar ik kreeg laatst spontaan het idee om de boter te vervangen door notenpasta.. En verrek, dat was nog een succes ook! Dat maakt deze koek ineens een stuk minder ongezond..
Gezondere boterkoek
Boterkoek maken is enorm eenvoudig. De basis bestaat uit boter, suiker en meel. Kneed die ingrediënten even door elkaar, druk het deeg in een (boterkoek)vorm, bestrijk de koek met ei en klaar is kees. Oh, en vergeet dat typische ruitjespatroon op de koek niet. Die maak je eenvoudig met een vork. Zoals ik hierboven al al zei vervang ik in mijn versie de boter door notenpasta. Ook vet, maar wél een stuk voedzamer dan roomboter. In mijn eerste noterkoek poging verving ik álle boter door notenpasta (amandelpasta in dit geval), maar daardoor werd de koek te droog naar mijn zin. Ik bakte er nog een, maar dan met een kleine hoeveelheid roomboter, en die combi was he-le-maal top.
Plantaardige boterkoek
Net voordat ik dit recept wilde publiceren kreeg ik een pakket thuisgestuurd met de nieuwe plantaardige boter van het merk Violife. Daardoor kwam ik op het idee om ook een vegan versie te maken. Dus hup, weer naar de winkel voor een pot amandelpasta en bakken maar! (We hebben nog nooit zoveel boterkoek gegeten thuis, haha..) Ook deze vegan noterkoek kwam als een winner uit de oven! Eerlijk is eerlijk, ik vind de noterkoek met een klontje echte roomboter wel nét even wat voller/romiger van smaak, maar het is een waardige vervanger voor als je graag een geheel plantaardige boterkoek wilt maken. Het ei waarmee je de bovenkant van de koek insmeert (dit zorgt voor een mooie goudbruine kleur en knapperig korstje) vervang je eenvoudig door een mengsel van 2 eetlepels plantaardige melk en 1 eetlepel ahornsiroop.
Over plantaardige tussendoortjes gesproken, heb je deze recepten al gezien?
Plantaardige appel kaneel cake
Dit heb je nodig voor deze noterkoek (gezondere boterboek)
- 300 gr bloem – of gebruik glutenvrij bloem voor een glutenvrije noterkoek
- 200 gr amandelpasta – of ander soort notenpasta
- 140 gr roomboter – voor de vegan versie vervang je dit door bijvoorbeeld de plantaardige roomboter van Violife
- 75 gr kokosbloesemsuiker
- 1 tl vanille extract
- 1/2 losgesklopt ei – voor de vegan versie vervang je dit door 2 eetlepels plantaardige melk en 1 eetlepel ahornsiroop
Verder nodig:
- een ronde bakvorm (22 cm). Je kunt een speciale boterkoekvorm gebruiken, maar een vierkante brownievorm of ronde springvorm werkt ook perfect!
Zo maak je het
Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet de randen in. Verwarm de oven voor op 170 °C.
Doe de bloem, amandelpasta, kokosbloesemsuiker, roomboter en vanille essence in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in de vorm en druk goed plat. Dit kan met de hand of met de bolle kant van een natte lepel.
Bestrijk het deeg met losgeklopt ei (of het plantaardige mengsel) en kerf er met een vork een ruitjesmotief in. Bak de noterkoek 35 – 40 minuten in het midden van de oven, tot de bovenkant mooi bruin is. De koek zal nog wat zacht zijn als hij uit de oven komt, maar dat komt helemaal goed.
Laat de koek minimaal een uur afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Eerder kan natuurlijk ook, maar dan krijg je hem alleen niet zo mooi in punten gesneden ;)
Geniet ervan!
Hoi Bo,
Zou je notenkoek ook met 100% pindakaas kunnen maken ?
gr Judith
Dit kan in principe wel, maar dan wordt de noterkoek wel aan de droge kant :)
Mijn koek is ook droog maar lekker van smaak. Ik heb hazelnotenpasta zelf gemaakt en hierin gebruikt. Misschien iets meer boter of meer olie bij de pasta
Wat jammer. Dat was een dure grap. Ik heb je recept precies gevolgd maar het was één droge hap die na afkoelen en snijden helemaal uit elkaar viel. waarschijnlijk door de glutenvrije bloem. Ik vindt het zonde om weg te gooien daarom gebruik ik de kruimels nu maar in de yoghurt.
Wat jammer om te horen dat de noterkoek te droog is geworden bij jou. Welk soort meel heb je gebruikt? Liefs, Bo
Die van mij is ook erg droog geworden.
Hoi Bo,
Gisteren kwam ik toevallig op je site. Wij zijn sinds 5 weken over op suikervrij. En er is een wereld voor me opengegaan. Suikervrij is helemaal niet vies. Haha! Ik ga een hoop van je recepten uitproberen! Een ontzettend gave site! Zaterdag hoop ik de noterkoek gaan proberen!
Ik las dat je een kindje hebt. Vanmorgen kwam ik erachter dat mijn zoontje 10 maand, bevroren besjes superlekker vind. Soort ijsjes. Haha! Misschien ook een idee voor jouw kindje!
Groetjes Marieke
Deze staat al heel lang op mijn lijstje om een keer te proberen en het wordt tijd dat hij van dat lijstje afgaat😋
Zou ik de bloem door iets anders kunnen vervangen? Havermeel of boekweit meel bijvoorbeeld? Amandelmeel lijkt me niet handig, maar misschien een combi ?
Van het deeg alleen al konden we niet afblijven 😄, suuupersimpel en suuuperlekker taartje!
Hij is echt heerlijk! En ook niet onbelangrijk: supersimpel! Ik heb nu amandelpasta gebruikt, door welke notenpasta’s kan je dit eventueel vervangen? Ook door tahini/sesampasta? Groetjes Brenda
Ik zou geen sesampasta gebruiken omdat ik denk dat dit enorm droog wordt. Hazelnootpasta is ook erggg lekker :)
Vandaag geprobeerd, maar is er toch wat droog uitgekomen.
Misschien een volgende keer niet zo lang laten bakken.
Geen idee hoe zo’n koek er eigenlijk moet uitzien of smaken, kennen we niet in België 😉
Groetjes
Kan je hier een ook andere bloem voor gebruiken zodat het een glutenvrije variant wordt?
Ja hoor, je kunt ook glutenvrij meel gebruiken. Kijk dan wel even dat je geen glutenvrij meel koopt met allerlei toegevoegde suikers. Je zou ook boekweitmeel kunnen gebruiken, maar persoonlijk vond ik de noterkoek hierdoor te vast van worden.