...

Pittige noedels met pindasaus en groene asperges

Pittige noedels met pindasaus en groene asperges

door | apr 26, 2022 | Hoofdgerecht, Recepten, Vega | 0 Reacties

noedels-pindasaus

Ik heb een heerlijke nieuwe toevoeging aan mijn receptencollectie in de categorie ‘Gezond, Origineel & Knetterlekker’. Oké – zo’n beetje al mijn recepten vallen in deze categorie, maar ook deze noedels behoren daar echt met recht. Het zijn namelijk noedels met pindasaus en knapperige groene asperges. Nou ja, met pindasaus maar niet met píndasaus – als je snapt wat ik bedoel ;) Het sausje is heerlijk pittig en gemaakt van onder andere pinda’s (vandaar: pindasaus) en een aantal andere smaakmakers, zoals gember en chili-olie. Veel smaak, veel vitamientjes en het klaarmaken is echt eh, ja: peanuts. Geen fan van groene asperges? Gebruik dan broccoli, bimi of gewoon boontjes!

noedels-pindasaus

Alles over de pinda

Wist je dat pinda’s officieel helemaal geen noten zijn? Ze groeien namelijk onder de grond en in een zachtere, droge peul. Dat maakt ze dus part of the peulvruchten-family. Toch valt er ook wat voor te zeggen om ze als ‘noot’ te zien. Veel mensen met een notenallergie skippen ook pinda’s, en andersom. Bovendien bevatten pinda’s – net als noten – heel veel onverzadigde vetten. Die zijn goed voor een lager cholesterol en dus voor je hart en bloedvaten. Ook krijg je als je pinda’s en noten eet lekker veel ijzer binnen. Eet je voornamelijk vega? Dan kan het geen kwaad om een beetje extra noten of pinda’s te eten om aan je ijzer-inname te komen. 

Oké, dat was een lesje biologie, terug naar de keuken. Pinda’s zie je namelijk ook terugkomen in veel gerechten met een Aziatisch tintje, zoals deze noedels, en in gezondere baksels. Om een bodem of beslag een beetje voedzamer te maken bijvoorbeeld, of om ei te vervangen. Hieronder tip ik je een aantal verrukkelijke recepten met pinda(kaas)!

Recepten met pinda(kaas)

noedels-pindasaus

Dit heb je nodig voor deze pittige noedels met pindasaus / 2 personen

  • 150 gr noedels
  • 350 gr groene asperges – boontjes, bimi of broccoli kan ook!
  • 1/2 komkommer
  • 1 lente-ui
  • 3 el pindakaas
  • 1 el appelazijn
  • 1/2 tl chili-olieof meer naar smaak
  • 1 knoflookteentje
  • 3 el sojasaus
  • 1 tl honing
  • 1/2 tl geraspte gember
  • 2 el gebakken uitjes

 

Zo maak je het

Snijd 2 centimeter van de onderkant van de asperges af. Kook de asperges 3 minuten in een pan met ruim kokend water en spoel na met koud water. 

Kook de noedels gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. 

Snijd ondertussen de lente-ui in ringetjes en de komkommer in hele dunne reepjes. 

Meng in een kommetje de pindakaas, appelazijn, chili-olie, geperste knoflook, sojasaus, honing en geraspte gember. Voeg drie eetlepels van het kookvocht van de noedels toe om de pittige pindasaus te verdunnen. 

Zet een pan op laag vuur en doe daarin de noedels, pindasaus, asperges en komkommerreepjes. Hussel goed door elkaar zodat alles is bedekt met saus.

Verwarm alles max. 3 minuten en verdeel de pittige noedels met pindakaas over twee borden of kommen. Garneer met lente-ui en krokante uitjes. Serveer met extra chili-olie on the side!

noedels-pindasaus

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Thuis kook ik eigenlijk bijna alleen maar vegetarisch, zoals je ook wel ziet aan de recepten die hier online komen. Maar buiten de deur maak je me helemaal gelukkig met een goede steak tartaar. Zo'n mooie klassieke, met zure augurk en kappertjes, uitjes en een...

Lees meer
Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus

Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus

Oké oké, het duurt nog even maar we gaan toch echt héél langzaam richting de feestdagen. Culinair gezien by far mijn lievelingstijd van het jaar! Bij de feestelijke diners tijdens de donkere wintermaanden mag alles toch een stuk spectaculairder en luxueuzer. I love...

Lees meer
Boerenkoolsalade met spicy tahindressing

Boerenkoolsalade met spicy tahindressing

Ik ging weer eens uit lunchen en jullie weten wat dat betekent: ik had meteen weer inspiratie voor een vét lekker recept! Als ik buiten de deur, in een restaurant, iets bestel waar ik écht over te spreken ben, maak ik eigenlijk meteen mentale notities. Voor thuis,...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *