Eerlijk is eerlijk, als ik tijdens een diner mag kiezen tussen een extra tussengerecht of een dessert dan ga ik voor het tussengerecht. Ik ben gewoon niet zo’n zoetekauw. Maar omdat heel veel van jullie dat wél zijn ging ik afgelopen week aan de slag met een heerlijk dessert voor de feestdagen! Zoals jullie van mij gewend zijn zonder geraffineerde suikers of grote hoeveelheden boter. Het zijn deze mooie chocolade tartelettes geworden met een no bake bodem. De bodem maak je van dadels, amandelmeel en havermout. Even kneden en vervolgens in vormpjes de vriezer in om uit te harden. Simpel he? Het voordeel hiervan is dat je de bodems een dag (of zelfs paar dagen) van te voren kunt maken. Voor het diner laat je bodems ontdooien waarna je ze vult met een romige vulling van chocolade. En sojasaus.
Huh, sojasaus?! Ik weet het, dit zal je niet zo snel combineren met chocolade maar het is echt fantastisch lekker. We kennen de populaire combinatie zeezout en chocolade inmiddels en eigenlijk geeft sojasaus hetzelfde resultaat, maar dan net even een tikkie intenser. Anders dan zout bevat sojasaus de smaak umami. Een smaak die nog niet zo gek lang geleden (in 1985 om precies te zijn) een plek heeft gekregen als vijfde smaak naast zoet, zuur, zout en bitter. Umami heeft als eigenschap de aanwezige smaken, zoals zoet en zout, in gerechten te versterken. Perfecte toevoeging dus aan de chocoladevulling van deze tartelettes.
Dit heb je nodig voor deze no bake chocolade tartelettes / 4 stuks
Voor de bodem
- 120 gr dadels – ontpit
- 80 gr havermout
- 45 gr amandelmeel
Voor de vulling
- 150 gr chocolade
- 175 gr zure room
- 1 tl Kikkoman sojasaus
Voor erop
- rood fruit zoals frambozen of rode bessen
- pindakaas
Zo maak je het
Begin met de bodems. Vet vier tartelette vormpjes in. Week de dadels kort (zo’n vijf minuten) in een kommetje warm water. Giet het water af en pureer de dadels. Ik deed dit met een staafmixer. Prak daarna met een vork de havermout en het amandelmeel erdoor. Ga met de hand verder en kneed het geheel nog even door.
Verdeel het deeg in vier gelijke stukken. Bekleed de vier vormpjes ermee en zet ze in de vriezer tot de bodems uitgehard zijn. Twee uurtjes is vaak genoeg, maar je kunt ze ook gemakkelijk een nachtje of zelfs een paar dagen in de vriezer later.
Heb je geen vormpjes in huis? Geen probleem, dan vorm je gewoon met je handen kleine kuipjes van het deeg. Iets minder mooi, wel net zo lekker!
Haal de bevroren bodems uit de vorm en laat ze ontdooien. Haal de bodems uit de vorm (krijg je ze er moeilijk uit? Houd de onderkant van de vormpjes dan even onder een straal heet water).
Maak nu de vulling. Smelt de chocolade au bain marie en schep de zure room erdoor. Roer er als laatst een theelepel sojasaus doorheen. Schep de vulling direct in de bodems. Dit kan simpelweg met een lepel, maar voor het mooiste resultaat schep je de chocolade vulling in een spuitzak (of gewoon in een boterhamzakje) en vervolgens in de taartjes.
Zet de tartelettes een half uur in de koelkast (of tot de vulling stevig is) en genieten maar! Garneer op het laatste moment naar wens met fruit, toefjes pindakaas, blaadjes munt, glitters, bladgoud, maak er wat moois van ;)
Een tijdje geleden nodigde ik jullie uit op mee te doen met de receptenwedstrijd van Kikkoman in de kookstudio van Hotel Okura Amsterdam. Er zijn uiteindelijk vijf finalisten gekozen die hun gerecht live in Hotel Okura mochten bereiden. De gerechten werden beoordeeld door de twee sterrenchefs van Okura (Masanori Tomikawa en Onno Kokmeijer) en de meiden van Chickslovefood. Sophie van der Leeden heeft de Big Green Egg gewonnen, gefeliciteerd! Richard Siereveld won helaas niet, maar zijn oesters zien er wel echt finger licking uit..
* Deze chocolade tartelettes heb ik gemaakt in samenwerking met Kikkoman
Je kan de zure room vervangen door kokosmelk. Ik verwarm deze dan altijd tot kookpunt en giet het daarna over de chocola (die ik in stukjes gebroken heb) heen. Dan even roeren en in de taartvormpjes. Hard ook goed uit!
Waar kun je de zure room mee vervangen als je geen zuivel eet?
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik hier geen goed antwoord op heb.. Ik heb tot nu toe nog geen goede en plantaardige vervangen van zure room kunnen vinden :(
Zou apro yoghurt n idee zijn?
Ziet er heerlijk uit maar … Kan ik als alternatief voor zure room alpro yoghurt of alpro Go On of zoiets gebruiken?
Hmm dat denk ik niet, aangezien dat een stuk dunner is en de vulling dan heel erg uitloopt. Maar probeer het eens en ik hoor het graag :D
dit is kaboem
Bedankt, denk ik? Haha.
Oeh, deze klinken lekker. Goed idee om sojasaus te gebruiken! Deze peren doen iets soortgelijks met miso en dat werkt zó goed: https://www.lekkerplan.nl/recepten/mysterieuze-miso-peren/