No bake chocolade brownie met rozemarijn (healthy!)

No bake chocolade brownie met rozemarijn (healthy!)

Je leest het goed :) Een chocolade brownie die niet in de oven hoeft. En een die verantwoord is. En HEEL erg lekker.. In de foodiewereld is deze variant op de ongezonde brownie very famous. Maar heb je hem ook al eens gemaakt met verse kruiden? Chocolade en rozemarijn samen is bijvoorbeeld echt een hemelse combi. Het fijne aan deze brownie is ook dat hij zo machtig is dat je het wel laat om er vijf stukken tegelijk van in je mond te proppen. Plus ze blijven lekker lang goed in de koelkast. Perfect tussendoortje of hapje voor bij de koffie of high tea!

Ik maakte deze smeuïge brownie met rauwe cacao en dit zit vol antioxidanten. Het doel van deze antioxidanten is het lichaam te beschermen van vrije radicalen, om het verouderingsproces tegen te gaan. De geur die cacao afgeeft helpt je te ontspannen en kan stress verminderen. Fijn he? En als zoetstof gebruik ik rauwe honing. Het voordeel rauwe honing is de bacterie- en schimmelremmende werking, dankzij de enzymen die bijen aan honing toevoegen. Honing kan daarom verlichting bieden als je keelpijn, een maagzweer of bacteriële darminfectie hebt. Het is een probiotioca en houdt de darmflora in balans. Zo zie je maar weer ook lekker eten écht goed voor je kan zijn.

 

No bake chocolade brownie met rozemarijn (healthy!)

 

Dit heb je nodig voor 9 stukjes

  • 100 gram dadels – van goede kwaliteit, die groot en zacht zijn
  • 150 gr amandelmeel
  • 3 el rauwe cacao – of 4!
  • 3 el honing
  • 1 takje rozemarijn – en daar de blaadjes van, heel fijn gehakt
  • voor de frosting: 2 el kokosvet en 2 a 3 el rauwe cacao

 

No bake chocolade brownie met rozemarijn (healthy!)

 

Zo maak je ze

Pureer de dadels fijn. Voeg een scheutje water toe, dan gaat het wat makkelijker.

Schep de dadelpuree samen met de cacao, amandelmeel, honing en fijngehakte rozemarijn in een kom en kneed tot een deeg. Proef even en voeg naar smaak nog wat cacao of honing toe. Ik vormde met mijn handen een vierkante vorm. Dit gaat vrij makkelijk, maak je kunt ook een vierkante kleine vorm of bakje gebruiken. Snij hem alvast in negen stukken zodat de chocoladefrosting straks alle kanten bedekt.

Maak de frosting door het kokosvet te smelten en te mengen met de cacao. Je krijgt nu een chocoladesausje. Lepel dit over de brownie heen en zet vervolgens minimaal twee uur in de koelkast. Kun je niet zo lang wachten? Dan kun je hem ook een half uur in de vriezer zetten.

 

Ik strooide ook nog wat korreltjes zeezout over de brownie heen.. Ook chocolade en zeezout samen is een top combi

 

 

De verse rozemarijn heb ik gekregen van Stichting Eetbaar IJsselstein. Het doel van Eetbaar IJsselstein is stukjes grond omvormen tot eetbaar groen, om voedsel dichter bij huis te brengen voor de bewoners van IJsselstein. Bijdragen aan meer verbinding met de natuur en meer verbinding met elkaar. Zij organiseren bijvoorbeeld workshops en realiseren moes-, kruiden- en andere voedseltuinen voor en met de inwoners van IJsselstein. Erg leuk om eens een kijkje te nemen als je in de buurt bent!

16 Comments
      1. OK super! Want vond ze zo lekker dat ik er nu een heleboel boel heb! dan kan ik ze mooi bewaren voor de luie maar lekkere trek momentjes!! :)

        Dank je!!

  1. Ze zien er echt suuper lekker uit, dus ik wilde ze ook maken! Nu had ik de dadels in de keukenmachine gedaan om ze fijn te maken. Dat zag er mooi uit. Ipv amandelmeel deed ik er gewone (tarwe)meel in (dat stond nog in het keukenkastje). En de cacao poeder en honing. Maar het werd gewoon niet kneedbaar. Het werd een lichtbruine poederbende…
    Dus ik heb er toen 1,5 kopje water bij gedaan en wat boter gesmolten in een pannetje en dat er ook bij gedaan. Toen werd het gelukkig wel donkerder van kleur (maar nog steeds niet zo zwart/bruin als dat van jou) en een plakkerige massa.
    Waar ging het verkeerd en hoe heb jij de dadels fijn gemaakt?

        1. Zeker de moeite waard! De amandelmeel is namelijk ook echt dé smaakmaker in dit recept en gewoon meel is nogal smakeloos :) Liefs en ik hoop dat ze je de volgende keer wel smaken!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De nieuwste recepten in je mail? Ontvang eenmaal per week de gratis nieuwsbrief met de nieuwste recepten!

Nieuw: Gezonde weekmenu’s!
Gezond weekmenu 8, Gezond eten, Gezonde foodblogs, Beaufood recepten, gezond avondeten, Voedzame hoofdgerechten

Gezond weekmenu #8

Sinds een paar weken publiceer ik elke maandag een vegetarisch…

Gezond en vegetarisch weekmenu, Beaufood recepten, Gezond eten, Vegetarisch avondeten, Gezonde recepten

Gezond en vegetarisch weekmenu #7

Het belooft een zonnige week te worden :D Misschien klinkt…

Gezond en vegetarisch weekmenu #6

Vandaag heb ik weer een nieuw weekmenu voor je. Vol…

Gezond en vegetarisch weekmenu #5

Maandag: Vega burrito’s met falafel en Gruyère We beginnen de…

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Vandaag gaat de Nationale Week Zonder Vlees van start en…

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Alstublieft! Een nieuw en gezond weekmenu vol vegetarische gerechten. Perfect…

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!

Like Beaufood op Facebook en ontvang nieuwe recepten op je tijdlijn!