Ben je net als ik gek op nasi goreng? Mooi zo. Heb je de rijst wel eens vervangen door bloemkoolrijst? Zo niet, dan moet je dit zeker eens doen! Je nasi goreng is ineens een stuk gezonder en nog steeds suuuuper lekker. Hieronder vind je een uitgebreid recept voor deze overheerlijke en voedzame maaltijd. Allereerst het basisrecept voor mijn nasi goreng van bloemkoolrijst en daarnaast drie recepten waarmee je deze maaltijd nog lekkerder maakt. Zoals sappige sateetjes van kippendij, zoet zure komkommer en zelfgemaakte pindasaus met gember. Het enige wat nog ontbreekt is een portie kroepoek, maar de zak is per ongelijk tijdens het koken al opgegaan dus helaas pindakaas, geen kroepoek op de foto ;) Schrik niet van de ingrediëntenlijst trouwens. Heel veel ingrediënten, zoals de ketjap, komen in meerdere gerechten voor. De nasi, saté en in de pindasaus. Al met al kun je ook gewoon alleen de nasi goreng maken, maar het liefst natuurlijk met alle smaakmakers erbij :D
Persoonlijk ben ik nogal van het last minute koken, maar mocht je zin hebben om iets voor te bereiden marineer de kippendij dan een dag van te voren. Zo kunnen de smaken goed intrekken. De zoet zure komkommer kun je ook prima een dag van te voren maken
Dit heb je nodig voor deze nasi goreng van bloemkoolrijst en saté / 2 personen
- 400 gr bloemkoolrijst – kun je geen geen klant en klare bloemkoolrijst vinden? Snijd dan een bloemkool in kleine roosjes en maal in je keukenmachine fijn tot kleine rijstkorrels.
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 3 el ketjap manis
- 1 tl trassi
- 2 lente uien
- 1 tl sambal badjak
- optioneel: gebakken uitjes, seroendeng en een gebakken eitje
Voor de saté
- 300 gr kippendij filet
- 1 tl sambal badjak
- 2 el ketjap
- 1 el sojasaus
- 6 satéprikkers
Voor de zoet zure komkommer
- 1/2 komkommer
- 3 el witte wijnazijn
- 1/2 tl honing
Voor de pindasaus
- 1 flinke el pindakaas
- 100 ml water
- 1 el ketjap manis
- 2 el sojasaus
- stukje verse gember
Zo maak je het
Snijd de komkommer in dunne plakjes. Bijvoorbeeld met een kaasschaaf. Leg de plakjes in een schaaltje en meng met wijnazijn en honing. Dek af en zet een de kant.
Snijd de kippendij in hele kleine blokjes. Marineer de kip in een marinade van sambal, ketjap en sojasaus. Dek af en zet aan de kant.
Snipper de sjalot, pers de knoflook en snijd de rode peper klein. Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Fruit de sjalot, knoflook en de rode peper samen met een theelepel trassi vijf minuutjes aan. Dit ruikt al goed he?:D Voeg vervolgens de bloemkoolrijst toe en breng alles op smaak met ketjap en eventueel een schepje sambal. Bak alles zo’n vijf minuten.
Rijg de kippendij aan de satéprikkers. Bak de sateetjes in een grill of koekenpan.
Doe de ingrediënten voor de pindasaus in een kleine pan en breng zachtjes aan de kook. Rasp de gember en breng de pindasaus hiermee op smaak. Roer goed en kook de pindasaus in tot de gewenste dikte. Blijft de pindasaus na vijf minuten pruttelen nog te dun? Voeg dan nog nog wat pindakaas toe. Bak ondertussen ook het eitje.
Verdeel de nasi goreng over twee diep borden. Sluit af met satéstokjes, zoet zure komkommer, een eitje een flinke klodder pindasaus. Strooi er ook wat gebakken uitjes, seroendeng en ringetjes lente ui over.
EET SMAKELIJK :D
Hallo,
Wat een leuke site heb je.
Ik heb een vraag, ik ben pescotarïer, dus wel vis en soya maar geen vlees, wat kan je mij aanraden voor de sate?
Van zeeduivel kun je goed saté maken.
Met relatief weinig ingrediënten een echt smakelijke nasi van bloemkool.
De bijgerechten maken het helemaal af.
Hi Beau,
Hoeveel koolhydraten zitten er in dit gerecht?
groetjes
Geen idee, ik tel geen koolhydraten :D
Heel erg lekker! Manlief had per ongelijk witte kool rijst meegenomen ipv bloemkoolrijst maar smaakte juist super! Nog een lekkere bite, proberen waard met witte kool.
Dit recept gaan we zeker vaker maken!
Wat grappig, ik heb nog nooit witte kool rijst gegeten. Binnenkort eens proberen :)
Hi! Ik ga het zo maken maar je hebt bij de ingrediënten lente ui staan maar niet in je bereiding waar…
Zie einde van de bereidingswijze!
Ontzettend lekker!
Het was erg lekker! Ik heb wel wat extra bloemkoolrijst en ook nasikruiden (eigen mix) toegevoegd en de honing bij de komkommers weg gelaten. Zelfs mijn twee mannen waren enthousiast :)
Super om te horen!:)
Lekker! Wel wat zout, een volgende keer gebruik ik wat minder sojasaus.
Echt heel erg lekker. Deze gaat vaker voorbij komen op het week menu :-)
Als je alle smaakmakers erbij doet is het wel genoeg voor 2 personen.
Wow!!, echt méga-super lekker!!
Volgende keer maak ik ook wat meer ‘rijst’ erbij maar met een zak cassave chips is het prima!
Deze houden we erin!!!
erg lekker, maar te weinig voor 2 personen…
Alles gegeten … echt heeeeeerlijk !!
Jeeeeej fijn om te horen :D