Mosterdkaviaar. Oftewel, ingelegde mosterdzaadjes! Een waanzinnig (en héél eenvoudig) recept wat je echt een keer geprobeerd moet hebben. De zoet zure goudgele balletjes knappen heerlijk open in de mond en ze geven een gerecht net even die finishing touch. Mosterdkaviaar past geweldig bij een kaasplank, charcuterie (mosterd & pastrami gaan echt fantastisch samen), steak tartare, salades, vleesgerechten, gevulde eitjes, gegrilde groenten, bij een tosti (jawel) of gewoon op een cracker met komkommer en geitenkaas. Kortom; mosterd kaviaar is tegenwoordig niet meer weg te denken in mijn keuken en er staat standaard een potje van deze gouden smaakbommetjes in de koelkast. Ik ben hélemaal fan.
Ingelegde mosterdzaadjes
Ingelegde mosterdzaadjes noemen we vanwege hun kaviaar look ook wel mosterdkaviaar. En het staat ook zo lekker chique bij de kaasplank, een mooi glazen potjel met mosterdkaviaar erbij. Je maakt deze kaviaar eenvoudigweg door mosterdballetjes iets langer dan een half uurtje in te koken met azijn (ik ga graag voor appelazijn), water en suiker. Et voilà! Onderstaand recept is een basisrecept, maar experimenteer vooral zelf met de hoeveelheden suiker en azijn. Ik vind wat zuurdere balletjes heel lekker, maar voeg vooral wat meer suiker toe als je de mosterdkaviaar iets zoeter wilt hebben.
Geniet ervan!
Serveer de mosterdkaviaar bijvoorbeeld bij:
- een kaasplank
- charcuterie
- Italiaanse steak tartare met basilicum mayonaise
- gegratineerde witte asperges met parmezaanse kaas
- op gevulde eitjes
- boekweit blini’s met zalm en roomkaas
Mosterd kaviaar maken
Ingrediënten
- 100 gr mosterdzaadjes
- 120 ml appelazijn - of witte wijnazijn
- 120 ml water
- 2 el suiker
- ½ tl zeezout
Instructies
- Doe de mosterzaadjes samen met de appelazijn, water en kokossuiker in een kleine pan. Voeg een snuf zout toe en breng het geheel zachtjes aan de kook.
- Draai het vuur laag en laat de zaadjes 40 minuten zacht koken. Roer af en toe. Koken de zaadjes te snel droog? Voeg dan een klein scheutje water of appelazijn toe.
- Laat de mosterd kaviaar afkoelen.
- Doe in een schone afsluitbare pot en bewaar de ingelegde mosterdzaadjes tot vier weken in de koelkast.
0 reacties