Ik kocht laatst heel enthousiast een berg maiskolven zonder te weten waar ik ze eigenlijk voor wilde gebruiken. Ik grilde er een paar (a la dit recept met parmezaan en koriander :D) en van de rest.. maakte ik deze lekkere Mexicaanse maissoep! Hij is lekker zoet door de mais en romig door een scheutje kokosmelk. Daardoor is hij ook meteen vegan voor de liefhebbers onder ons. Omdat een beetje pit toe te voegen maakte ik een eenvoudige topping van olijfolie en gerookt paprika poeder. Ze verkopen tegenwoordig van die leuke metalen potjes pikant paprika poeder bij de Appie (zie foto).
Om deze soep extra vullend te maken kun je bijvoorbeeld kikkererwten of zwarte bonen toevoegen. Koop in dat geval gekookte erwten of bonen uit pot, giet ze af en verwarm ze mee met de soep. Om er helemaal een Mexicaans feest van te maken kun je er ook deze lekkere nacho’s met geitenkaas en guacamole bij maken :D
Dit heb je nodig voor deze Mexicaanse vegan maissoep / één persoon
- 2 maiskolven
- 150 ml kokosmelk
- 150 ml water
- teentje knoflook
- sap van 1/4 limoen
- 1/2 rode peper – in ringetjes
- 1/2 avocado
- verse peterselie
Voor de paprika olie
- 1 tl olijfolie + iets extra voor over de mais
- 1/2 tl gerookt paprika poeder
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de maiskorrel van de kolven af en verspreid ze over de ovenplaat. Strooi er een snuf zeezout en een scheutje olijfolie over. Bak de maiskorrels in zo’n 15 tot 20 minuten goudbruin.
Stop de maiskorrels samen met de kokosmelk, water en knoflook in de blender. Blend tot een romige soep. Schenk de soep daarna in een pan en warm op.
Breng de soep op smaak met rode peper, limoensap en een snuf zeezout.
Maak ondertussen de topping door de olie en paprika poeder te mengen.
Schenk de soep in een kom, maak af met de paprika olie, verse peterselie en plakjes avocado.
0 reacties