...

Gezonde Mexicaanse ovenschotel met (vega) gehakt

Gezonde Mexicaanse ovenschotel met (vega) gehakt

door | mrt 8, 2022 | Hoofdgerecht, Recepten, Vega | 0 Reacties

mexicaanse ovenschotel

Zure room, kaas, een tikkie pittig, avocado… Wat kan er nou misgaan met Mexicaanse maaltijden? Ik moet de eerste persoon die er niet dolblij van wordt nog ontmoeten hoor. Wel vallen de gerechten vaak als een baksteen op de maag met die taco’s, tortilla’s en het vette vlees. Dáár had ik even geen trek in, maar wel in Mexicaans. Daarom maakte ik een lichtere Mexicaanse ovenschotel. Gezond, met lekker veel groenten, bonen en rijst (ja, goed zoeken op de foto!) en hartstikke vega. Deze voedzame ovenschotel gaat sowieso ook bij jou thuis in de smaak vallen!

mexicaanse ovenschotel

Gezonde ovenschotels

Ik was altijd al fan van ovenschotels, maar sinds ik moeder ben is het al helemaal one love. Ovenschotels zijn namelijk heerlijk praktisch. Je kun ze van tevoren klaarmaken, desnoods al dagen eerder. Als je dan wil eten, hoef je ‘m alleen nog in de oven te schuiven. Superhandig voor de chaotische avondspits. Bovendien kun je ovenschotels goed volproppen met allerlei lekkere en gezonde ingrediënten. Doe er wat smaakvolle toppings overheen (lees: KAAS!) en hoppa, een gezonde avondmaaltijd zonder al teveel gedoe. Deze Mexicaanse ovenschotel is een aanrader! Ook fijn: je kunt ‘m heel goed vegan maken door plantaardige cheddar (het bestaat!) en plantaardige room te gebruiken. 

Nog meer Mexicaans (geen ovenschotels, wél lekker)

mexicaanse ovenschotel

mexicaanse ovenschotel

Dit heb je nodig voor deze gezonde Mexicaanse ovenschotel / 2 personen

  • 250 gr gekookte rode kidneybonen  
  • 120 gr rijst
  • 1 ui
  • 1 grote rode paprika
  • 175 gr Pulled Oats – of ander vega gehakt. Liever vlees? Neem dan biologisch rundergehakt.
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 3 plakjes cheddar – eventueel plantaardig voor de liefhebber 
  • 1 lente-ui
  • 2 el gehakte bieslook 
  • 1 avocado 
  • 1 el zure room

 

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal (ongeveer 20 x 20 cm) klaar.

Kook de rijst gaar volgens de bereidingswijze. Giet de kideybonen af en spoel goed na met water. 

Verhit een scheut olie in een koekenpan. Snijd de rode paprika in kleine blokjes en snipper de ui. Bak 5 minuten. Voeg daarna de Pulled Oats – of een andere soort (vega) gehakt – toe aan de pan. Breng op smaak met een snuf zout, peper en gerookte paprikapoeder en bak nog 3 minuten. Gebruik je gewoon gehakt? Rul het gehakt dan tot het gaar is. 

Schep de rijst in een ovenschaal. Verdeel de kidneybonen erover en daarna het gebakken groentemengsel. Scheur de plakken cheddar in kleinere stukjes en verdeel over de ovenschaal. Schuif de Mexicaanse ovenschotel 15 minuten in de oven.

Garneer de ovenschotel voor het serveren met plakjes of partjes avocado, ringetjes lente-ui, gehakte bieslook en een paar dotjes zure room. Gek op een beetje pit? Strooi er dan ook wat ringetjes jalapeñopeper overheen! 

mexicaanse ovenschotel

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

De allerlekkerste zelfgemaakte mayonaise

De allerlekkerste zelfgemaakte mayonaise

De allerlekkerste mayonaise maak je natuurlijk zelf! En met een eenvoudig trucje is dit ook nog eens zó gepiept. Zelfgemaakte mayonaise is niet alleen lekkerder, maar ook nog eens een stuk gezonder. De kant en klare mayonaise uit de supermarkt is namelijk gemaakt van...

Lees meer
Mijn favoriete gezonde ontbijtrecepten!

Mijn favoriete gezonde ontbijtrecepten!

Gezonde ontbijtrecepten. Love it! Al moet ik héél eerlijk bekennen dat sinds ik moeder ben ik het een iets grotere uitdaging vind om elke ochtend gezond te ontbijten.. (hallo ochtendrun). Maar omdat ik gewoon echt zóveel lekker ga op een voedzaam ontbijt dan op een...

Lees meer
Gezonde appeltaart pannenkoek

Gezonde appeltaart pannenkoek

Appeltaart pannenkoek met rozijnen en kaneel. Een van mijn (en zéker ook die van Louen) favoriete ontbijtrecepten van de laatste tijd. Eigenlijk is het meer een soort zoete omelet. Het beslag bestaat namelijk uit eieren met daarin een flinke eetlepel volkorenmeel....

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *