Waarom gaan voor kleine soesjes als je ook deze fantastische mega soezen kunt maken :D Succes gegarandeerd op tafel tijdens een uitgebreide paasbrunch. Ik bakte de soezen naar het recept van Rutger Bakt en ze zijn mega goed gelukt! Het voordeel vind ik dat je de afgebakken soezen kunt invriezen en dus van te voren kunt maken. Op de dag zelf hoef je ze alleen nog even te ontdooien en vullen met bijvoorbeeld slagroom. Of helemaal lekker: met mijn yoghurroom met verse mango en pure chocolade :D
Dit heb je nodig voor deze mega soezen met mango-yoghurtroom / 8 stuks
Voor de soezen – Naar het recept van Rutger bakt. Dit recept is eigenlijk voor 12 grote (of 24 kleine) soezen, maar ik zou wel gewoon deze hoeveelheid aanhouden. Bij mij mislukte de eerste batch (ik deed de oven te snel open!), maar ik had dus gelukkig nog genoeg beslag over voor een nieuwe poging. Overigens kun je afgebakken soesjes perfect invriezen voor een andere keer.
- 100 ml melk
- 100 ml water
- 100 gr boter
- snufje zout
- 100 gr bloem
- 3 a 4 eieren
Voor de mango-yoghurtroom
- 250 ml slagroom
- 100 gr Griekse yoghurt – ik gebruikte de Griekse yoghurt van Optimel. Deze is lekker lobbig. Gebruik in ieder geval stevige yoghurt, anders zal de yoghurtroom te vloeibaar worden.
- 1 zakje slagroomversteviger
- 75 gr verse mango
- optioneel: 80 gr pure chocolade voor erover
Zo maak je het
Begin met de soezen. Doe de boter, melk, water en een snuf zout in een pan. Breng het geheel al roerend aan de kook. Zorg dat de boter gesmolten is voordat het geheel kookt.
Haal de pan van het vuur en roer de bloem erdoor. Zet de pan terug op middelhoog vuur en roer twee tot drie minuten, totdat zich een bal vormt. Het mengsel bakt wat aan. Dat hoort omdat je het deeg nu aan het garen bent. Dit is belangrijk voor het rijzen van de soezen straks.
Schep het deeg in een kom en laat even afkoelen. Verwarm de oven alvast voor op 210 graden. Voeg nu één voor één de eieren toe. Roer goed en voeg het volgende ei pas toe wanneer de eerste is opgenomen. Gebruik het vierde ei alleen als dat het deeg niet te dun maakt. Het moet niet te vloeibaar worden. Je moet er mooie toeven van kunnen spuiten zometeen. (Ik gebruikte uiteindelijk vier eieren).
Schep het deeg in een spuitzak en spuit zes toeven op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt dit ook gewoon met een lepel doen, maar het mooiste resultaat krijg je met een spuitzak. Bak de soezen 25 tot 30 minuten goudbruin in het midden van de oven. Open de oven niet tussendoor! Hierdoor storten ze in en dat willen we natuurlijk niet.
Maak ondertussen de yoghurtroom. Klop de slagroom samen met de slagroom versteviger goed stijf en spatel de Griekse yoghurt erdoor. Pureer de verse mango.
Snijd de kapjes van (8) afgekoelde soezen en spuit toefjes yoghurtroom op de bodems. Verdeel kleine kloddertjes gepureerde mango over de yoghurtroom en zet de kapjes terug op de soezen. Sluit af met gehakte pure chocolade.
Genieten maar :D
Mango én chocola in een. Heerlijk 😍 Keertje iets anders dan sinaasappel en chocola