Soms kan ik mezelf echt voor mijn hoofd slaan. Waarom ben ik er nooit eerder op gekomen om plakken cake in te vriezen?! Ik vries heel veel dingen in, maar cake hoorde daar nooit bij. Gezonde cakes als deze hebben als nadeel dat ze niet heeeel lang goed blijven. Ik vind het super zonde om eten weg te gooien en dan is invriezen dé oplossing. Wel in voorgesneden plakjes, niet de hele cake. Dat snijdt zo lastig ;) Deze mango yoghurt cake is gezoet met honing en vanille en het beslag maak je van havermout en amandelmeel. De yoghurt en verse mango maken de cake lekker smeuïg. Perfect als gezond tussendoortje of als ontbijt met extra yoghurt :D
Dit heb je nodig voor deze mango yoghurt cake
- 250 gr havermeel – hiervoor vermaal je havermout tot meel
- 75 gr amandelmeel
- 3 eieren – kies voor 3 sterren Beter Leven eitjes :D
- 100 ml yoghurt – naturel
- 150 gr mango – vers of kant en klaar in blokje gesneden uit de vriezer
- 1 rijpe banaan
- 1 flinke tl bakpoeder
- 2 el honing
- klein drupje vanille essence
- mespunt kaneel
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakevorm in. Leg eventueel een stukje bakpapier op de bodem, zodat je de cake er straks mooi/makkelijker uitkrijgt.
Vermaal de havermout fijn tot meel in je keukenmachine of in een blender. Je kunt ook kant en klare havermeel kopen, maar dit is duurder dan gewone havermout en je kunt het heel makkelijk zelf malen.
Mix de eieren samen met de yoghurt, banaan, honing, vanille essence, kaneel en een snuf zout in twee minuten luchtig. Voeg de havermeel, amandelmeel en bakpoeder toe en mix kort tot een egaal beslag.
Snijd de mango in hele kleine blokjes. Schep de helft van het beslag in de cakevorm en verdeel de mango erover. Schep de overige helft van het beslag in de vorm en bak de cake 40 – 45 minuten in het midden van de oven. Je kunt de mango ook gewoon in de kom door het beslag scheppen, maar zo weet je zeker dat je bij elke hap een stukje mango hebt ;)
Laat de cake afkoelen en haal hem uit de vorm. Je kunt het maximaal drie tot vier dagen bewaren. Ik sneed de cake in plakken waarna de helft de vriezer in ging. Hierdoor blijft hij zeker twee maanden goed.
Geniet ervan!
Heb vanavond een plak genomen. Vond hem vrij stevig. Ik wil hem iets luchtiger. Had al meer bakpoeder er in gedaan. Misschien iets meer yoghurt???? Graag ideetjes.
Hoi Marieke, het klopt inderdaad dat dit een stevige cake is. Je kunt er naast bakpoeder eventueel ook een halve theelepel baking soda doorheen doen als je wilt!
Heb deze net gemaakt. Hij is donkerder en open gebarsten. Hoop dat hij lekker is.
Is het misschien mogelijk om de banaan te vervangen?
Ben namelijk allergisch voor banaan.
De cake lijkt mij verder héérlijk
Je kunt de banaan eventueel vervangen door eenzelfde hoeveelheid appelmoes.
Heeerlijk, net een plakje op. Ik heb er nog twee flinke eetlepels pompoenpitten doorgegaan voor wat extra bite, smaakt goed!
Hi! Kun je het amandelmeel in jouw recepten ook gewoon vervangen voor alleen havermeel? Dit i.v.m. notenallergie :)
Hai, heb je dit wel ns met gepureerde mango geprobeerd? Heb zelf wat moeite met stukjes in mn cake, maar zou t misschien te nat worden als je pureert?
Hmmm ik gok inderdaad dat het beslag dan te nat wordt.. Ik ben benieuwd hoe hij wordt :) Liefs, Bo
Ik maakte het in cupcakevormpjes dus even zoeken met de tijd, 25min lijkt perfect!
hebben jullie ook nutritionele informatie over dit gerecht ?
Gister gemaakt, wel met wat aanpasingen.
Normale yoghurt vervangen voor optimel mango kwark/yoghurt
mango vervangen door 1 sappige peer en een halve el kaneel toegevoegd.
iets minder havermout, en een schep eiwitpoeder waardoor ik 1 el honing wel genoeg vond.
het is een onwijs lekkere, maar wel stevige cake geworden.
twee plakjes met een schepje kwark is echt een perfect ontbijtje!
dank voor de lekkere recepten.
Leuk dat je je tips hier deelt! Liefs, Bo