Luchtige koffie koeken van amandelmeel

Luchtige koffie koeken van amandelmeel

Heerlijk luchtige koffie koeken van amandelmeel. Laatst zag ik iemand in zijn eentje een half pak koffie koekjes wegwerken en hoewel ik licht huiverde van de hoeveelheid suiker, kreeg ik er wel trek van.. En wat doe je dan als je thuis komt? Juist. Gezondere koffie koeken maken dus. Als ik na een lange drukke dag moeilijk tot rust kan komen trek ik wat keukenkastjes open en bak ik een cake, brownie of wat koekjes ter ontspanning. Heerlijk!

Het idee van deze koffie koeken eindigden uiteindelijk in een soort luchtige eierkoeken met koffiesmaak. Ze zijn glutenvrij en bevatten minimaal suikers. Ik gebruik voor dit recept geen gewone suiker, maar kokosbloesemsuiker. Dit is een natuurlijke suiker die wordt gewonnen uit biologische kokosbloesem. Kokossuiker is een ongeraffineerde suiker en bevat veel meer voedingsstoffen dan gewone witte geraffineerde suiker. Dit komt doordat de nectar van de kokosbloesem niet wordt verhit. Hierdoor blijven er meer voedingsstoffen behouden. Het lekkere aan kokosbloesemsuiker vind ik ook de karamelachtige smaak. Die match perféct bij koffie. Verder blijft het natuurlijk gewoon suiker en is het alsnog geen goed goed idee om hier bergen van te eten, maar een kleine hoeveelheid kan natuurlijk geen kwaad.

Eet deze koffiekoeken als tussendoortje, bij de koffie of maar er een lekker dessert van. Klop wat slagroom op, schep een klodder op de koek en sluit af met frambozen en bosbessen. Súper lekker kan ik jullie vertellen.

Geniet van dit recept!

Luchtige koffie koeken van amandelmeel

Dit heb je nodig voor deze luchtige koffie koeken van amandelmeel / 8 stuks

  • 2 eieren
  • 100 gr amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el kokosbloesemsuiker
  • 1 klein kopje espresso

 

Zo maak je ze

Verwarm je oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Zet een kopje espresso en laat afkoelen.

Neem een kom en en mix hierin de eieren samen met de suiker (in minimaal 5 minuten) luchtig. Spatel het amandelmeel en de bakpoeder er voorzichtig doorheen. Schenk de espresso erbij en spatel nogmaals tot een luchtig beslag.

Schep met een lepel hoopjes op de bakplaat smeer uit tot rondjes. Probeer ze zo dik mogelijk te houden. Zet de plaat voor 15 minuutjes in de oven en controleer de koeken tussendoor af en toe.

Laat de koeken afkoelen en eet smakelijk!

De koeken kunnen wat plakkerig worden en daarom kun je ze het beste in een luchtdichte trommel bewaren, met eventueel een bakpapiertje ertussen. Dit is geen must, maar wel handig.

Luchtige koffie koeken van amandelmeel

Print Friendly, PDF & Email
34 Comments
  1. Oooh dit recept klinkt heel goed! Ik woon in Spanje en weet alleen niet of ik hier kokosbloesemsuiker kan vinden…. Kan ik dit gewoon weglaten? Of beter door iets anders vervangen? Bij voorbaat dank!

  2. Wat een heerlijke koeken! Ik keeg er maar 5 uit( paste precies op mjn bakblik) en ik heb er een snufje keltisch zeezout door gedaan. Top recept!!!

  3. Mijn dochter smac zei : mam ik heb heerlijke koeken gebakken kom je koffie drinken ? Nou dat liet ik mij geen 2x zeggen. Wat vond ik ze heerlijk en ben zelf ook meteen aan de slag gegaan. Maar i.p.v. klein kopje espresso heb ik een 3/4 staafje instant espresso gebruikt. Ik had een zeer luchtige substantie, welke ik in papieren cupvormpjes
    heb gedaan en daarna in een vaste cupvorm. Mooie en heerlijke “cakejes”in 15 min gebakken.

  4. Deze zijn heerlijk! Het beslag was best dun, dacht: dat wordt 1 grote koek… Dus beslag verdeeld over 12 muffin vormpjes en 11 min gebakken.

    1. Hallo Bo, per abuis had ik de suiker bij het amandelmeel gedaan. Eieren eerst een tijd opgeklopt en daarna het meelmengsel er bijna helemaal door gedaan. Een laatste deel er door geschept. De substantie opgeschept met een soeplepel en uitgewreven. Dit ging goed. Viel me wel op dat het meelmengsel veel meer naar koffie smaakte dan toen ze klaar waren. Mijn koeken waren ook best sompig. Enig idee hoe dat kan? Heb gewoon het recept gevolgd.
      Groet, Ditty

      1. Dit kan wellicht komen doordat je de suiker samen met de eiwitten hebt opgeklopt. Verder is het belangrijk om zoals aangegeven in het recept het amandelmeel en de bakpoeder voorzichtig door het beslag te spatelen. Hierdoor blijft het beslag luchtig. Liefs!

  5. Ik heb ze gisteren gemaakt en ze zijn zalig, echt super. Ik heb heel geconcentreerde pasha gebruikt en heb er ook nog een beetje mascarpone door gedraaid. Daardoor waren mijn eiren wel niet meer zo schuimig en heb ik alles in een grote vorm gegoten.
    Ik was even bang dat het mislukt was, maar het is gewoon fantastisch. Dit ga ik nog maken.

      1. Zojuist deze koeken uit de oven gehaald, ik heb ze gemaakt met erythritol ipv kokosbloesemsuiker en ik heb een pijpje mokkakoffie gebruikt. Ik heb ze gebakken in een pizza piccolo vorm, daar kan je 12 mini pizzaatjes in bakken. Ik haalde 12 koeken uit het beslag. En ze smaken prima. Dank voor dit recept.

  6. Hoihoi, Zou ik zeker een keer willen maken, maar ik kan niet tegen koffie. Wat kan ik ipv van koffie gebruiken? Zelf zit ik te denken aan sinaasappelsap (uiteraard vers) of heb jij nog andere ideeën, of kan ik de koffie gewoon weglaten?

    1. De koffie zit er puur in voor de smaak, dus je kunt dit bijvoorbeeld ook vervangen door een klein espressokopje sinaasappelsap. Dit lijkt mij heel lekker trouwens, laat je ons weten hoe het smaakte?:) Liefs, Bo

  7. Zou je de eierkoeken kunnen maken van sojameel ?

    En heb je nog recepten die ik kan maken met sojameel
    Een cake of koeken !

    1. Hooi Marja, ik heb zelf nog nooit gebakken met sojameel. Daar ga ik binnenkort mee aan de slag :) Ik zou voor deze eierkoeken wel echt amandelmeel gebruiken vanwege de structuur en smaak. Liefs!

    1. Ik denk dat ze dan te droog worden, maar ik ben wel benieuwd! Ik zal het eens proberen binnenkort. Amandelmeel geeft wel een lekkere smaak af die je bij kokosmeel mist. Ik zou dus toch voor amandelmeel gaan in dit recept. Geniet ervan!

  8. Ga vanavond maar eens zakje kokosbloesemsuiker kopen en dan deze maken, zien er lekker uit namelijk.
    Ik let al behoorlijk op wat ik eet, maar bij koeken vind ik het lastig om de suikervrije koeken te eten, is gewoon niet lekker, maar dit zou mooie uitkomst zijn.

    Had eigenlijk nog niet eerder van kokosbloesemsuiker gehoord, net ff gegoogled en goede vervanger voor gewone suiker.

    Groetjes

    1. Hoi Gustaaf, ik hoop dat je de kokosbloesemsuiker lekker vindt. Het heeft een karamelachtige smaak en is ook heerlijke door koekjes of granola. Geniet ervan!

    1. Hoi Anne. Het zou eventueel ook kunnen met boekweitmeel, alleen zal de smaak en structuur wel even wat anders worden. Minder luchtig bijvoorbeeld. Ik raad je aan dit recept wel gewoon met amandelmeel te maken. Geniet ervan!

  9. Hoi,

    Ik heb er een paar met speltmeel gemaakt. Ook lekker maar wel iets droger (denk ik)
    Klopt het dat het een dunne substantie is wat je op de bakplaat legt of hoort ie stevig te zijn?

    1. Hoi Willemieke, amandelmeel is vetter dan speltmeel. Met speltmeel krijg je dus inderdaad een wat drogere koek. De substantie hoort ietwat vloerbaar te zijn. Liefs en geniet ervan.

      1. Hoi,

        ik heb de koeken gisteren wéér gemaakt en ze zijn gruwelijk lekker!
        Mn moeder vond ze niet lekker, te flauw. maar niet geklaagd; des te meer heb ik zelf! yeaah. Wat een fijn tussendoortje is dit voor mij. Al die koeken en chocolade word ik niet dunner van….

        Zou ik ze ook in kunnen vriezen? Dan kan ik een voorraadje maken ^^

        Liefs en genieten doe ik zeker! (met mate :$)

        1. Wat fijn om te horen Willemieke! Eet je moeder normaal gewoon suiker? Dan kan het inderdaad zijn dat ze ze wat flauw vindt smaken door het gemis aan geraffineerd zoet. Maar houd vol want hoe minder suiker je eet, hoe meer je daaraan gewend raakt en dat is alleen maar gezond. Je kunt de koeken invriezen zodat je een voorraadje hebt. Liefs en geniet ervan

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.