Lobster rolls met sriracha mayonaise. Decadenter wordt het niet met de lunch! Heerlijk zoet kreeftenvlees op een vers brioche broodje uit de oven, met licht pittige sriracha mayonaise on top. Schenk gerust een goed glas wijn of een bubbel bij deze lobster rolls, want dit gerecht roépt om een Franse lunch. Over frans gesproken: het succes van deze lobster roll zit ‘m onder andere in het brioche broodje. Een zacht melkbroodje dat je zowel hartig als zoet kunt beleggen. Brioche broodjes zijn het allerlekkerst wanneer ze net uit de oven komen en het is echt de moeite waard om ze zelf te maken. Want: simpelweg het allerlekkerst. Als de brioche broodjes eenmaal gebakken zijn is het daarna een fluitje van een cent om de lobster rolls te maken. Wat botersla, vers kreeftenvlees en sriracha mayonaise. Niets meer aan doen.
Tip: ik gebruik voor deze lobster rolls vers ingevroren kreeftenvlees. Mega lekker, maar een beetje prijzig. Wel écht de moeite waard qua smaak, maar voor en meer betaalbare lobster roll kun je ook voor rivierkreefjes gaan. Die koop je gewoon in de supermarkt,
Brioche broodjes uit het kookboek Vers Deeg
Het recept voor de brioche broodjes komt uit het kookboek Vers Deeg van Claudia Damen. Ook wel bekend als Foodfromclaudnine. “Dit heerlijke kookboek neemt je mee naar de basis van gerechten waar we allemaal van houden” Aldus mijn quote op de achterkant van het boek :D Vers Deeg staat bomvol heerlijke basisrecepten. Van vers brood, bagels, naan, zuurdesem en focaccia tot croissants, tortilla’s en verse pasta. Eigenlijk zou iedereen dit kookboek in huis moeten hebben, want koken en lekker eten begint echt bij de basis. Heb je het basisrecept voor brioche broodjes onder de knie? Dan vind je verder in het boek recepten met brioche. Denk aan hartige Mexicaanse hotdogs of zoete babka met chocoladevulling. Offff deze lobster roll met sriracha mayonaise dus. Claudia postte deze week een foto van lobster rolls op Instagram en ik moest ze gewoon echt direct maken. Zó lekker.. Kreeft is onwijs mooi en puur van smaak, daar moet je echt zo min mogelijk aan toevoegen. Een kneepje vers citroensap en wat mayonaise is meer dan genoeg. Sriracha mayonaise in mijn geval. Echt een top combi met die heerlijk zoete kreeft.
Genoeg gepraat over brioche, kreeft en sriracha mayonaise. Laten we de keuken induiken :D
Dit heb je nodig voor deze lobster roll met sriracha mayonaise / 4 stuks
Voor de brioche hotdog broodjes
- 3.5 gr gedroogde gist
- 250 gr patentbloem – wees niet zo eigenwijs als ik om volkoren meel te gebruiken, want alleen met patentbloem worden deze brioches perfect luchtig.
- 3.5 gr zout
- 6 gr kristalsuiker
- 125 gr halfvolle melk – lauwwarm
- 35 gr ongezouten roomboter – op kamertemperatuur
- 1 klein eitje + 1 eidooier
Voor de vulling
- 250 gr vers kreeftenvlees (diepvries) – of rivierkreeftjes
- 40 gr mayonaise
- 1 tl sriracha
- 1 citroen
- handje platte peterselie
Zo maak je ze
De brioche hotdog broodjes
- Meng 25 gram lauwwarm water met de gist en klop door met een vork. Laat het gistmengsel 10 minuten staan tot het water begint te schuimen en de gist actief is.
- Meng de bloem met de suiker en het zout. Voeg daarna het gistmengsel, de melk en het eitje toe. Mix op lage snelheid tot alles gemengd is. Voeg nu beetje bij beetje de boter toe en zet de (hand)mixer een standje hoger. Mix tot de boter is opgenomen en het deeg als een bal loslaat van de kom. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat ongeveer 1 uur rijzen op kamertemperatuur, tot het deeg in volume verdubbeld is.
- Verdeel het deeg in 6 stukken. Rol elk stuk deeg uit tot een lapje van van ongeveer 7 bij 12 centimeter. Rol het deeg vervolgens op zodat je een rolletje (van zo’n 12 centimeter) hebt en vouw de uiteinden naar binnen. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met een schone theekdoek en laat nog een half uurtje rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Bestrijk de broodjes na het rijzen met de losgeklopte eidooier. Bak de broodjes 25 minuten in de oven.
Ontdooi ondertussen het verse kreeftenvlees. Breng een pan met water aan de kook en kook het kreeftenvlees één minuut. Snijd het kreeftenvlees daarna klein. Het vlees is nu ready to eat, maar ik vond het lekker om het nog even kort te bakken in een koekenpan met een klontje roomboter, een snuf zout en vers citroensap.
Meng in een kommetje de sriracha met de mayonaise. Hak de peterselie. Snijd vier brioche hotdog broodjes open en vul ze met kreeft, peterselie en sriracha mayonaise. Serveer de overige partjes citroen erbij.
GENIET!
0 reacties