...

Loaded zoete aardappel fries met cheddar en miso-mayonaise

Loaded zoete aardappel fries met cheddar en miso-mayonaise

door | apr 5, 2022 | Hoofdgerecht, Recepten, Vega | 3 reacties

loaded zoete aardappel fries

Zin in een vette hap maar géén zin in dat lamlendige gevoel dat je erbij cadeau krijgt? Dan zit je hier goed: deze loaded zoete aardappel fries zijn namelijk precies wat je op zo’n moment craved! Voedzaam maar toch lekker fout fast food-ish. Een hele maaltijd, maar zeker niet te zwaar. Goed gevuld, maar hartstikke vega. Ik ben dol op dit soort creaties want ja, hé, je verwacht het niet maar ook ík heb wel eens zin om de frituur aan te slingeren, me onder te dompelen in suikers of een vette snack thuis te laten bezorgen. Maar jij en ik weten allebei dat je je daar niet (altijd) beter door gaat voelen. Met deze loaded zoete aardappel fries stil je de lekkere trek gegarandeerd, maar hou je het een beetje binnen de perken. (Of: hou je nog plek voor een toetje, dat mag natuurlijk ook hè ;) ) Ook vertel ik je hoe je de miso-mayonaise voor erbij maakt, want die was uitzonderlijk goed!

loaded zoete aardappel fries

Loaded zoete aardappel fries met miso-mayonaise 

Ja, ik heb er weer een nieuw favorietje bij hoor: miso-mayonaise. Het bekt niet alleen lekker, het is ook echt om je vingers bij op te eten, zo verrukkelijk. Miso is een dikke pasta van gefermenteerde sojabonen, zout en granen. Fermenteren betekent ‘gecontroleerd rotten’. Dat klinkt alles behalve smakelijk, maar juist dat fermentatieproces geeft deze pasta extreem veel smaak. De zogenaamde vijfde smaak (naast zoet, bitter, zout en zuur), welteverstaan: umami. En dat is een mega lekkere toevoeging aan allerlei Aziatische gerechten, maar dus ook aan bijvoorbeeld sausjes of dressings. Door een klein beetje miso en rijstazijn te mengen met wat mayo, maak je een supersmaakvolle saus voor over deze loaded zoete aardappel fries. Of voor bij één van onderstaande gerechten, ik weet zeker dat het daar ook fantastisch bij matcht!

Nog meer friet-recepten

loaded zoete aardappel fries

loaded zoete aardappel fries

Dit heb je nodig voor deze loaded zoete aardappel fries / 2 personen

  • 650 gr zoete aardappel
  • 300 gr bospeentjes
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • 175 gr Pulled Oatsof andere soort vega gehakt
  • 1/2 tl kerriepoeder 
  • 1 lente-ui + een flinke scheut rijstazijn
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • 2 plakjes cheddarkaas
  • 1 avocado 
  • miso-mayonaise: 2 el mayonaise, 1 tl rijstazijn + 1/2 tl witte misopasta
  • optioneel: paar drupjes sriracha voor wat pit

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Snijd de zoete aardappel en bospenen in dikke frieten en doe ze in een kom. Voeg een flinke scheut olijfolie toe en breng op smaak met gerookte paprikapoeder en een snuf peper en zout. Hussel de boel door elkaar en leg de frieten naast elkaar op een bakplaat. Bak de frieten ± 30 minuten in de oven. 

Snijd ondertussen de avocado in plakjes. Het wit van de lente-ui snijd je in dunne ringetjes en het groene gedeelte (minus een stukje van de bovenkant) in héle dunne reepjes. Doe de reepjes lente-ui in een kom en schenk daar een scheut rijstazijn bij. Laat marineren tot gebruik.

Meng de ingrediënten voor de miso-mayonaise in een kommetje en zet ook die even aan de kant. 

Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan. Voeg de Pulled Oats toe, samen met de kerriepoeder en een snufje peper en zout. Bak in 7 minuten goudbruin en licht krokant.

Snijd de cheddar in reepjes. Verdeel de frieten over twee borden. Schep de gebakken Pulled Oats over de frieten gevolgd door reepjes cheddarkaas. Schuif beide borden in de oven tot de cheddar gesmolten is (zo’n 2 – 3 minuutjes). Garneer met lente-ui, plakjes avocado, peterselie, miso-mayonaise en (voor de liefhebber) een beetje sriracha. 

loaded zoete aardappel fries

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes. Een echte winner op tafel tijdens Sinterklaasavond! En ik kan het weten, want deze taart was amper vijf minuten nadat ik hem aansneed verorberd door mijn gasten. Dit jaar vierden we voor het eerst Sinterklaas bij ons...

Lees meer
Sinterklaastoetje: chocolademousse met truffelkruidnoten

Sinterklaastoetje: chocolademousse met truffelkruidnoten

Vandaag deel ik een lekker sinterklaastoetje met jullie want het is weer die tijd van het jaar: de Sint is in het land. Mijn zoontje Louen (2) vindt die man met de lange witte baard vooralsnog doodeng (geef 'm eens ongelijk ;) maar dat mag de pret niet drukken. Op 5...

Lees meer
Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Thuis kook ik eigenlijk bijna alleen maar vegetarisch, zoals je ook wel ziet aan de recepten die hier online komen. Maar buiten de deur maak je me helemaal gelukkig met een goede steak tartaar. Zo'n mooie klassieke, met zure augurk en kappertjes, uitjes en een...

Lees meer

3 Comments

3 Reacties

  1. Freya

    Heerlijk was dit, en dan zijn we de avocado nog vergeten. Ik heb wel onderin rucola en veldsla gelegde en die was er ook lekker bij.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *