Zin in een vette hap maar géén zin in dat lamlendige gevoel dat je erbij cadeau krijgt? Dan zit je hier goed: deze loaded zoete aardappel fries zijn namelijk precies wat je op zo’n moment craved! Voedzaam maar toch lekker fout fast food-ish. Een hele maaltijd, maar zeker niet te zwaar. Goed gevuld, maar hartstikke vega. Ik ben dol op dit soort creaties want ja, hé, je verwacht het niet maar ook ík heb wel eens zin om de frituur aan te slingeren, me onder te dompelen in suikers of een vette snack thuis te laten bezorgen. Maar jij en ik weten allebei dat je je daar niet (altijd) beter door gaat voelen. Met deze loaded zoete aardappel fries stil je de lekkere trek gegarandeerd, maar hou je het een beetje binnen de perken. (Of: hou je nog plek voor een toetje, dat mag natuurlijk ook hè ;) ) Ook vertel ik je hoe je de miso-mayonaise voor erbij maakt, want die was uitzonderlijk goed!
Loaded zoete aardappel fries met miso-mayonaise
Ja, ik heb er weer een nieuw favorietje bij hoor: miso-mayonaise. Het bekt niet alleen lekker, het is ook echt om je vingers bij op te eten, zo verrukkelijk. Miso is een dikke pasta van gefermenteerde sojabonen, zout en granen. Fermenteren betekent ‘gecontroleerd rotten’. Dat klinkt alles behalve smakelijk, maar juist dat fermentatieproces geeft deze pasta extreem veel smaak. De zogenaamde vijfde smaak (naast zoet, bitter, zout en zuur), welteverstaan: umami. En dat is een mega lekkere toevoeging aan allerlei Aziatische gerechten, maar dus ook aan bijvoorbeeld sausjes of dressings. Door een klein beetje miso en rijstazijn te mengen met wat mayo, maak je een supersmaakvolle saus voor over deze loaded zoete aardappel fries. Of voor bij één van onderstaande gerechten, ik weet zeker dat het daar ook fantastisch bij matcht!
Nog meer friet-recepten
- Wortelfrietjes met pesto-mayo (uit de oven)
- Dikke frieten van bakbanaan (en ja, dat is héérlijk!)
- Zoete aardappelfrietjes met truffel en truffelmayo
- Voor bij de frietjes: een lekkere vegan bietenburger met truffelmayo en pickled rode ui
Dit heb je nodig voor deze loaded zoete aardappel fries / 2 personen
- 650 gr zoete aardappel
- 300 gr bospeentjes
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder
- 175 gr Pulled Oats – of andere soort vega gehakt
- 1/2 tl kerriepoeder
- 1 lente-ui + een flinke scheut rijstazijn
- 1 el fijngehakte peterselie
- 2 plakjes cheddarkaas
- 1 avocado
- miso-mayonaise: 2 el mayonaise, 1 tl rijstazijn + 1/2 tl witte misopasta
- optioneel: paar drupjes sriracha voor wat pit
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Snijd de zoete aardappel en bospenen in dikke frieten en doe ze in een kom. Voeg een flinke scheut olijfolie toe en breng op smaak met gerookte paprikapoeder en een snuf peper en zout. Hussel de boel door elkaar en leg de frieten naast elkaar op een bakplaat. Bak de frieten ± 30 minuten in de oven.
Snijd ondertussen de avocado in plakjes. Het wit van de lente-ui snijd je in dunne ringetjes en het groene gedeelte (minus een stukje van de bovenkant) in héle dunne reepjes. Doe de reepjes lente-ui in een kom en schenk daar een scheut rijstazijn bij. Laat marineren tot gebruik.
Meng de ingrediënten voor de miso-mayonaise in een kommetje en zet ook die even aan de kant.
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan. Voeg de Pulled Oats toe, samen met de kerriepoeder en een snufje peper en zout. Bak in 7 minuten goudbruin en licht krokant.
Snijd de cheddar in reepjes. Verdeel de frieten over twee borden. Schep de gebakken Pulled Oats over de frieten gevolgd door reepjes cheddarkaas. Schuif beide borden in de oven tot de cheddar gesmolten is (zo’n 2 – 3 minuutjes). Garneer met lente-ui, plakjes avocado, peterselie, miso-mayonaise en (voor de liefhebber) een beetje sriracha.
Deze ga ik morgen gelijk maken 🤩
Leuk Bo :D