Licht gepocheerde zalm met groene asperges en antiboise

Licht gepocheerde zalm met groene asperges en antiboise

Twee weken geleden heb ik zooo’n onwijs leuke dag gehad. Met een handje foodbloggers reisden we af naar Oisterwijk om onder begeleiding van Robèrt van Beckhoven een gerecht te koken in de Leerfabriek. De uitdaging was om lekker en eenvoudig recept te maken met behulp van de Quooker. Je weet wel, die kokendwaterkraan. Nu was ik daar echt de perfecte kandidaat voor want ik heb serieus nog nooit in mijn leven met zo’n kraan gewerkt, dus super leuk om uit te proberen! Ik kwam er laatst een tegen bij iemand thuis en toen kreeg ik hem met mijn blonde hoofd niet eens open waarna ik hem maar gelaten heb voor wat het was. Tijdens de presentatie in de Leerfabriek kwam ik erachter dat er een veiligheidssysteem op zit (voor kinderen en mensen zoals ik) waardoor je er niet met een handeling kokend heet water uit krijgt. Handig! Ik koos ervoor om gepocheerde zalm te maken met geblancheerde groene asperges en een simpele antiboise.

De Quooker is dus een kraan waaruit kokend water komt a 100 graden. Nooit meer wachten dus op de waterkoker voor een kop thee. Tijdens het koken kwam ik erachter dat ik dit ding dus echt HEEL graag in de keuken wil. Je bespaart ten eerste al heel wat tijd doordat je niet hoeft te wachten tot het water aan de kook komt. Een kopje thee zetten duurt letterlijk drie seconden en voor gepocheerde zalm heb je bijvoorbeeld niet eens je gasfornuis nodig. Je bespaart hierdoor water én energie. Wisten jullie trouwens dat de Quooker een oer-Hollands product is? Er zijn tientallen jaren overheen gegaan voordat vader Henri en zijn twee zoons de kraan perfect werkend kregen en vandaag de dag wordt de kraan in maar liefst een op de vijf nieuwe keukens geplaatst.

 

EN IK KAN DAAR EEN VAN ZIJN :D Want door op mij en mijn gerecht te stemmen kan ik een Quooker winnen!  Nu denken jullie misschien, het is een kraan. Doe niet zo enthousiast. Maar geloof me, je wilt niet meer zonder als je hem geprobeerd hebt. Heel veel liefde en bedankjes als jullie hier op mij willen stemmen!

 

 

Licht gepocheerde zalm met groene asperges en antiboise

 

Even terug naar Robèrt, want jullie kennen hem misschien wel als jurylid bij Heel Holland Bakt. We kregen een rondleiding door zijn werkplaats en oh my, wat een heerlijkheid. De lekkerste chocolade, de geurigste gebakjes en de knapperigste broden. Robèrt zelf loopt over van enthousiasme en gaf ons spontaan een mini workshop taart bakken en snoepjes maken. Suzanne en ik maakten een aardbeien taartje en stiekem zijn we erg trots op het resultaat ;)

 

Licht gepocheerde zalm met groene asperges en antiboise

 

 

Licht gepocheerde zalm met groene asperges en antiboise

 

Tadaaa!

 

Back naar mijn recept, want eigenlijk was het een beetje een gok om dit te maken aangezien ik het nog nooit eerder uitprobeerde; zalm pocheren. Pocheren is een stuk gezonder dan bakken omdat er geen olie aan te pas komt. De asperges worden geblancheerd en de antiboise is een kwestie van de ingrediënten klein snijden en mengen. Een heeel makkelijk én super gezond recept dus. En het pocheren ging dus echt perféct en binnen tien minuten stond dit lekkere gerecht op tafel. Maken dus! Ook zonder Quooker te bereiden natuurlijk.

 

Dit heb je nodig voor 2 personen

  • 2 zalm filets – haal ze een uur van te voren uit de koeling zodat ze op kamertemperatuur zijn. 
  • een bosje groene asperges
  • klein handje pistache nootjes
  • 1 bouillon blokje – tuinkruiden
  • scheutje sesamolie
  • voor de antiboise
  • 2 tomaten
  • 1 rode ui
  • 2 el kappertjes
  • balsamico azijn

 

Licht gepocheerde zalm met groene asperges en antiboise

 

Zo maak je het

Maak eerst de antiboise. Snipper de ui, verwijder de zaadlijsten van de tomaten en snijd ze in kleine stukjes. Meng in een kommetje samen met een snuf zout en peper, de kappertjes en balsamico.

Rooster de pistache nootjes kort (zonder olie) in een koekenpan.

Blancheer de asperges. Vul een pan met water en breng aan de kook. Voeg wanneer het water kookt de asperges toe en kook drie minuten. Giet het water af en dompel de asperges onder in koud water. Zet apart.

Vul een andere pan met water en breng aan de kook samen met het bouillon blokje. Haal het water van het vuur af en laat de zalmfilets er rustig inglijden. Doe de deksel op de pan en wacht 3 minuten voor licht gepocheerde zalm die wat rauw is van binnen en 5 minuten voor wat gaardere zalm.

Verdeel de asperges over twee borden en besprenkel met sesamolie. Snijd de zalm, leg eroverheen en sluit af met antioboise en pistache nootjes.

 

Eet smakelijk! Ik hoop dat jullie er net zo van genieten als ik en vergeet niet op mij te stemmen :D

 

Print Friendly, PDF & Email
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.