Huh, een lasagneschotel midden in de zomer? Oh jazeker. Sterker nog: ik maakte ‘m toen de mussen van het dak vielen en de thermometer in de tuin bijna 40 graden aantikte. En daar smaakten deze lasagnerolletjes absoluut niet minder om! In de winter is zo’n goedgevulde, romige, cheesy lasagne fantastisch met een glas rode wijn. In de zomer combineert het net zo goed met een gekoeld glas rosé. Zeker als ik eters over de vloer heb, vind ik dit een ideale maaltijd. Het is goed vooraf klaar te maken en ziet er mooi en feestelijk uit. Zeker zo met die rolletjes! Door de lasagnerolletjes rechtop in de ovenschaal te zetten, maak je er nét iets specialers van: de onderkant wordt zacht door de saus, de bovenkant bakt héél lichtjes crispy in de oven. Superlekker! Wil je er gewoon één smeuïge maaltijd van maken? Leg de rolletjes dan plat in de schaal en overgiet ze rijkelijk met de megalekkere curry-bechamelsaus.
Mijn signature bechamelsaus
Ja, ik moet dus echt nog even inzoomen op die curry-bechamelsaus hoor. Dit is namelijk al een hele tijd mijn standaardrecept. Mijn signature saus! Een saus die ik het liefst gewoon zo, lekker met de pannenlikker, uit de pan snoep. De combinatie van smaken is namelijk fe-no-me-naal. Klassieke bechamelsaus maak je met boter, bloem en melk – heel simpel. Maar deze maak je met boter, bloem en kokosmelk, waardoor ‘ie extra romig wordt. Ook voeg je rode currypasta toe. Dat vleugje pittig matcht waanzinnig goed met de rest van zo’n lasagneschotel. Niet alleen bij deze lasagnerolletjes met aubergine en geitenkaas, maar bijvoorbeeld ook bij deze vegan lasagne bolognese. Het voelt misschien een beetje gek om kokos en currypasta toe te voegen aan een gerecht met Italiaanse tonen als lasagne, courgette, aubergine en Parmezaanse kaas. Maar dit is dus echt hét moment om me gewoon op mijn bruine ogen te geloven ;)
Lievelingslasagnes
- Lasagne met zalm, spinazie en bechamelsaus
- Lasagnebootjes van spaghettipompoen met kaas-bechamelsaus
- Vegetarische bietenlasagne met bechamelsaus
Lasagnerolletjes met curry-bechamel
Ingrediënten
- 250 gr verse lasagnebladen
- 1 courgette
- 1 sjalot
- 1 knoflookteen
- 500 gr passata gezeefde tomaten
- 1 aubergine
- 120 gr zachte geitenkaas
- optioneel: geraspte Parmezaan
Curry-bechamelsaus
- 1 el bloem
- 1 el roomboter
- 400 ml kokosmelk
- 1 el rode currypasta
Instructies
- Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de courgette in hele kleine blokjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ingrediënten een minuut of 5 aan. Breng op smaak met peper en zout. Schenk de passata erbij en laat de saus 10 minuten zacht pruttelen. Tip: ik roerde er ook nog een scheutje balsamicoazijn doorheen.
- Kook de lasagnebladen 3 minuten in een pan met ruim water. Giet het water af en leg de lasagnebladen naast elkaar op je werkblad. Halveer ze in de lengte.
- Snijd de aubergine in zo dun mogelijke plakken. Beleg elk lasagneblad met een plak aubergine en smeer een theelepel geitenkaas op het uiteinde (hierdoor blijft het rolletje straks beter plakken). Rol op tot een rolletje en herhaal met de rest van de lasagnebladen.
- Schep de tomatensaus in een ovenschaal (20 x 20 cm) en verdeel de gevulde rolletjes rechtop naast elkaar in de schaal.
- Tip: voor smeuïge lasagnerolletjes met een lichtkrokante bovenkant zet je de gevulde rolletjes rechtop in de ovenschaal. Liever geen krokante bovenkant? Zet de rolletjes dan niet rechtop, maar leg ze naast elkaar.
- Maak de curry-bechamelsaus. Smelt de boter in een kleine pan en voeg de bloem toe. Roer goed door met een garde en laat de bloem 3 minuten garen. Schenk daarna beetje bij beetje de kokosmelk erbij en blijf goed roeren om klontjes te voorkomen. Roer de currypasta erdoor en breng de bechamel op smaak met peper en zout. Een kneepje vers limoensap erdoor is ook heerlijk!
- Schenk de curry-bechamel over en tussen de lasagne rolletjes. Bestrooi royaal met geraspte Parmezaan en schuif de ovenschaal 30 minuten de oven in.
TIPS
Heerlijk!