Ohhhh, ik ben zó gek op lasagne! Het is al tijden geleden dat ik een normale lasagne at (lees: met pastabladen), want ik experimenteer erop los met verschillende groenten die ik in plaats van lasagnebladen gebruik. Afgelopen week maakte ik er eentje van zoete aardappel en het is een blijvertje! Als we dan toch gezond bezig zijn maak ik hem ook maar meteen vegetarisch. Ik beloof je, je zult het vlees niet missen. Deze lasagne van zoete aardappel barst van de groenten en elke hap is heerlijk en gezond. Eerder verscheen er al een recept voor lasagne van courgette (dat recept vind je hier), maar omdat ik daar een beetje bite mis, maakte ik er daarna een van pompoen en geitenkaas. Wat met pompoen kan, kan met zoete aardappel ook dus zie hier: een heerlijk nieuw glutenvrij én vegetarisch lasagne recept met zoete aardappel, aubergine, balsamico en Parmezaanse kaas!
Dit heb je nodig voor deze lasagne van zoete aardappel / 4 personen
- 2 zoete aardappels – zo’n 500 gr
- 1 kleine aubergine
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 pakjes tomatenblokjes van 400 gr – Liefst biologisch en zonder toegevoegde suikers of andere gekke dingen
- 150 ml kokosmelk
- 1 flinke hand verse spinazie
- 1 el gedroogde oregano
- scheutje balsamico azijn
- 40 gr Parzemazaanse kaas
- verse basilicum
Zo maak je het
Verwarm je oven voor op 200 graden.
Begin met het maken van de saus. Snipper de ui, pers de knoflook fijn en verhit een scheutje olie in een koekenpan. Fruit de ui en knoflook even aan. Schep vervolgens de tomatenblokjes, balsamico, oregano en kokosmelk erbij. Roer door en laat op zacht vuur pruttelen.
Ga verder met de lasagnevellen. Deze maak je door de aubergine en zoete aardappel zo dun mogelijk te snijden. Dit gaat het best met een keukenmachine met snijmes. Mocht je die niet hebben, probeer het dan met een groot mes maar kijk wel uit voor je vingers.
Jullie vragen mij vaak naar tips voor keukenmachines en na een paar jaar is mijn Magimix Compact foodprocessor nog steeds favoriet. Het is even een investering, maar hij werkt fan-tas-tisch en hij gaat eindeloos mee!
Terug naar de saus. Schep de spinazie erdoorheen en proef even of hij op smaak is. Snufje zout erbij of misschien nog wat balsamico?
Neem een ovenschaal en schep de helft van de saus hierin. Sluit de laag met plakjes zoete aardappel en aubergine. Schep de andere helft van de saus hieroverheen en sluit weer af met aardappel en aubergine. Strooi de parmezaanse kaas erover en eindig met blaadjes verse basilicum.
Schuif de schaal voor 35 minuten in het midden van de oven. Serveer de lasagne wanneer hij klaar is met een extra basilicum erop.
Genieten!
Zijn de plakjes aardappel nog wat hard? Zet de schaal dan nog even terug in de oven of probeer ze de volgende keer nóg dunner te snijden
Oeps, de ovenschaal staat klaar om de oven in te gaan. Bedenk me net dat ik de kokosmelk vergeten ben 🤨. Balen. Hopelijk smaakt het toch en voldoende vocht voor de garing…
Haha oeps! Hopelijk is het toch nog goed gekomen :)
Ik wil dit recept proberen maar heb een vraag. Wat bedoel je met kokosmelk? De aziatische of de melkvervanger (BPV van Alpro)?
Aziatische kokosmelk :) Bijvoorbeeld de kokosmelk van Fairtrade. Die vind je in blikvorm in het schap bij de sojasaus en currypasta enzo.
Sorry, delete comment, ik heb de spinazie gevonden!
Hey Bo,
Ik heb jouw ovenschotel reeds 2 maal met veel succes klaar gemaakt. Iedereen was heel enthousiast. Vraagje: kan je die ook 1 dag op voorhand maken of verandert dit de structuur/smaak/opbouw van de lasagne ?
Groetjes,
Ann
ik was op zoek naar een gezond gerecht met veel groenten, maar vooral lactosevrij en glutenvrij omdat ik iets lekkers wilde maken voor mijn zus en zwager. Wat een heerlijk gerecht is dit. Zo smaakvol en voor alle vier voor herhaling vatbaar. Zoveel voldoening. Thanks voor het recept!
Heel graag gedaan :D
Zoete aardappels bevatten veel koolhydraten. Helaas!
Waarom helaas?:) Ieder mens heeft koolhydraten nodig. Het is wel belangrijk om te kiezen voor goede koolhydraten, zoals in groenten en fruit.
Hi Bo,
Zou je een portie kunnen invriezen?
Zeker!
Hallo Bo!
Ik heb de schotel ongeveer een uur in de oven gelaten, toch waren de patatjes niet gaar! Wat heb ik mogelijks misdaan?
Groetjes
Een bataatliefhebber
Bedoel je met de patatjes de zoete aardappel? Zo ja, dan is een kwestie van ze zo dun mogelijk snijden :) Hoe dunner de plakken, hoe zachter ze worden. Liefs!
Een voltreffer! De kokosmelk erbij vind ik origineel ☺️ Ik gebruikte een dunschiller voor de groentenschijfjes. Superhandig!
Binnenkort eens proberen, lijkt me erg lekker! Schil jij de zoete aardappel? Ik vind dat schoonboenen soms zo’n werk…
Nee hoor, gewoon hoppa met schil en al :) Wel even goed schoonspoelen natuurlijk.
Klinkt goed! Kan je deze ovenschotel een dag vab te voren maken?
Ja hoor!
Ik heb eens gelezen dat je aubergine ‘rauw’ niet mag verwerken (ongezond?). Hij gaat hier natuurlijk wel de oven in, maar het is de eerste keer dat ik een recept zie zonder dat de aubergine eerst wordt gegrild?
Hoi Lesley, de aubergine in dit recept wordt inderdaad in de oven gegaard, dus je kunt dit gerecht met een gerust hart eten :) Liefs, Bo
Ik lees helemaal niet goed? Haha! Ook doe ik voor 2 personen
Idd de helft, dank je wel!
Ziet er heerlijk uit, ga het proberen deze week :-) maar even checken want het lijkt me wat veel, maar moet er 800 gr aan tomatenblokjes in voor 2 P?
Hooi Evline, deze lasagne is voor vier personen! Al aten wij hem met zn drietjes op, oeps haha :D
Kun je de aubergine ook vervangen door bijv. courgette? Ik hou niet zo van aubergine namelijk.
Hoi Bianca, dit kan in principe wel maar je lasagne zal wel een stuk natter worden omdat een courgette meer vocht verliest dan een aubergine. Als je courgette wilt gebruiken raad ik je aan deze eerst te snijden en kort te grillen voordat je hem in de lasagne doet! Liefs, Bo