De spaghetti pompoen is wat mij betreft zwaar ondergewaardeerd. Ergens ook wel logisch, want ik snap best dat je bij deze pompoen niet zo een-twee-drie weet hoe je hem moet bereiden en daarom misschien sneller voor een ronde oranje pompoen of flespompoen kiest. Maaaar ik daag je uit om de volgende keer een spaghetti pompoen in je mandje te doen! Deze pompoen heeft haar naam te danken aan het vruchtvlees, dat letterlijk in spaghetti veranderd na bereiding. En dan bedoel ik de draderige structuur die doet denken aan spaghetti. Verder is de bereidingswijze precies hetzelfde als een gewone pompoen en de smaak is ook vergelijkbaar. Ik maakte er deze gru-we-lijk lekkere lasagne boten uit de oven van! Gevuld met een vegetarische tomatensaus en daarover een romige kaas-bechamelsaus.
Ook fijn, ze zijn ook nog eens eenvoudig te maken en ze staan super leuk op tafel tijdens een etentje. Je vult de pompoen helften met een kruidig vegetarisch tomatenmengsel, schenkt daarover een romige bechamelsaus gemaakt van kokosmelk en ricotta en maakt hem af met geraspte geitenkaas. Tadaaa: één lekkere en voedzame maaltijd. Ik twijfelde even of ik de vulling met rundergehakt zou maken, maar koos uiteindelijk toch voor pulled oats. Dit is een vegetarische vleesvervanger gemaakt van havermout en bonen eiwit. Het is mijn favoriete vleesvervanger! Je koopt het onder andere bij de Albert Heijn. Mocht je toch zin hebben in rundergehakt, dan kun je dit ook prima gebruiken.
Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden :D
Dit heb je nodig voor deze lasagne boten van spaghetti pompoen met kaas-bechamelsaus / 2 personen
- 1 grote spaghetti pompoen
- 400 gr tomatenblokjes – uit pak
- 175 gr pulled oats – of andere vega vleesvervanger óf biologisch rundergehakt
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder – Ik blijf het zeggen, maar kies echt voor gerookt paprikapoeder. Dit koop je gewoon bij de supermarkt en die rokerige smaak is echt géweldig in gerechten.
- 1 el gedroogde oregano
- 20 gr geraspte geitenkaas
Voor de kaas-bechamelsaus
- 100 ml kokosmelk
- 50 gr ricotta
- 30 geraspte geitenkaas – gewone kaas kan ook
- snuf geraspte nootmuskaat
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Halveer de spaghetti pompoen. Yes, hij is nogal hard dus gebruik een scherp mes én kijk uit voor je vingers. Schraap de zaadlijsten eruit met een lepel. Schuif de pompoen een kwartiertje in de oven.
Verhit een scheut olie in een koekenpan. Snipper de ui en pers de knoflook uit. Doe de pulled oats, ui en knoflook in de pan en bak vijf minuten. Breng op smaak met oregano, gerookt paprikapoeder, peper en een snuf zout. Zet het vuur uit. Doe de tomatenblokjes erbij en schep om. Proef even en voeg naar smaak nog wat kruiden toe. Verdeel de saus in de holtes van de pompoen.
Meng voor de kaas-bechamelsaus de kokosmelk met de ricotta en geraspte geitenkaas. Breng op smaak met een snuf peper, zout en nootmuskaat. Schenk de kaas-bechamelsaus over de vegetarische tomatenvulling. Bedek de gevulde pompoen helften met zilverfolie en schuif ze 25 minuten in de oven.
Verwijder na een half uur de folie, verdeel de overige geraspte geitenkaas erover en schuif de pompoenen nog 20 minuten in de oven, of tot de pompoen zacht is en de kaas goudbruin.
Laat de gevulde pompoen vijf minuten afkoelen. Serveer de lasagne boten direct. Je eet de pompoen door met je vork het vruchtvlees tot slierten te schrapen en te mengen met de vulling en saus. YUM!
Wat is een spagettipompoen? Bedoel je een flespompoen?
Nope, ik bedoel spaghetti pompoen! Te koop bij de meeste supermarkten en anders zeker bij de groenteboer.