Kip in parmezaan roomsaus met knoflook ciabatta + doe de online gluten zelftest!

Kip in parmezaan roomsaus met knoflook ciabatta, Eenpans gerechten, Lekkere kip gerechten, Beaufood recepten, Leuke foodblgs, Makkelijk avondeten

Deze kip in parmezaan roomsaus is perféct comfort food voor een gezellig eetavondje met vriendinnen. Pan op tafel, een glas Chardonnay erbij (zie wijntip bij de ingrediëntenlijst!) en een schaal knapperige, glutenvrije ciabatta broodjes om die heerlijke parmezaan roomsaus te dippen. Want dat wil je, geloof me. Daarnaast wil je op zo’n avond natuurlijk zo min mogelijk in de keuken staan en al helemaal niet achterblijven met een berg vaat. Ook daar is aan gedacht, want je maakt dit hele gerecht in één enkele pan! Handig he?

Kip in parmezaan roomsaus met knoflook ciabatta, Eenpans gerechten, Lekkere kip gerechten, Beaufood recepten, Leuke foodblgs, Makkelijk avondeten

Waarom eet ik zoveel mogelijk glutenvrij?

Ik wil het graag nog even met je over de glutenvrije ciabatta in dit recept hebben. Ikzelf eet namelijk al een aantal jaar zoveel mogelijk glutenvrij. Ik kwam erachter dat ik gevoelig ben voor gluten toen ik brood en pasta een tijdje uit mijn eetpatroon schrapte (niet altijd aan te raden, lees hierover straks meer), omdat ik wat af wilde vallen en daarom minder koolhydraten wilde eten. Na een korte periode kwam ik erachter dat ik ineens van mijn buikpijn af was en zo viel langzamerhand het kwartje. Ik heb geen coeliakie, maar ik ben gevoelig voor gluten. Oftewel glutensensitief. Dit is wat anders dan coeliakie. Waar ik bij het eten van veel gluten na een paar uur last krijg van een opgezwollen krijg en pijnlijke steken, zo wordt iemand met coeliakie daar echt doodziek van. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij gluten de dunne darm beschadigen. In het algemeen zijn er drie typen: coeliakie, overgevoeligheid voor gluten/tarwe (that’s me!) en tarwe-allergie. Vaak worden deze termen door elkaar gebruikt, hoewel de symptomen anders zijn. Denk aan buikpijn, hoofdpijn of zelfs spier en gewrichtspijn. In veel gevallen spelen erfelijke factoren een rol bij glutenintolerantie. Maar ook het immuunsysteem, infecties en voeding kunnen ermee te maken hebben. Hoe dan ook, niet elke vorm van intolerantie is hetzelfde. Mijn tip voor jullie: breng eerst een bezoekje aan je huisarts voordat je zelfstandig begint met een glutenvrij dieet. Als je eerst zelf begint met een glutenvrij dieet bestaat de kans dat de antistoffen niet meer zichtbaar zijn in je bloed, waardoor de arts de diagnose coeliakie niet meer kan stellen.

Heb jij regelmatig last van buikklachten of een opgeblazen gevoel na het eten van bepaalde graanproducten en heb je het idee dat je gevoelig bent voor gluten? Schär ontwikkelde speciaal daarvoor deze handige online zelftest die je hierbij een handje kan helpen. Doe hier de test (link) om te checken of een glutenvrij dieet ook wat voor jou kan betekenen en neem contact op met je huisarts om de resultaten te bespreken!

Kip in parmezaan roomsaus met knoflook ciabatta, Eenpans gerechten, Lekkere kip gerechten, Beaufood recepten, Leuke foodblgs, Makkelijk avondeten

Dit heb je nodig voor deze kip in parmezaan roomsaus met knoflook ciabatta / 2 personen

  • 300 gr kipdijfilet – Biologisch
  • 1 courgette
  • 2 knoflookteentjes
  • 300 gr kastanjechampignons
  • 1 ui
  • 40 gr Parmezaanse kaas
  • 200 ml room
  • 2 glutenvrije ciabatta broodjes van Schär
  • 1 el maïzena
  • 1 lente ui
  • Klein bosje bieslook

Wijntip! Terrapura Singe Vineyard Chardonnay. Deze lichtgele, exotische wijn heeft vier maanden houtrijping gehad en past heel goed bij dit romige gerecht met kippendij. Je vindt deze wijn bij Jumbo!

Kip in parmezaan roomsaus met knoflook ciabatta, Eenpans gerechten, Lekkere kip gerechten, Beaufood recepten, Leuke foodblgs, Makkelijk avondeten

Kip in parmezaan roomsaus met knoflook ciabatta, Eenpans gerechten, Lekkere kip gerechten, Beaufood recepten, Leuke foodblgs, Makkelijk avondeten

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Breng de kippendij op smaak met een snuf peper en zout en bak de kip gaar. Kippendij moet altijd ietsje langer bakken dan kipfilet.

Snijd de twee ciabatta’s in plakken en wrijf ze in met een teentje knoflook en olijfolie. Rooster ze in tien minuten krokant en goudbruin in de oven.

Snipper de ui, snijd de champignons in kwarten en de courgette in kleine blokjes. Haal de kip uit de pan. Verhit nog een scheutje olie in diezelfde pan en bak de kastanjes, courgette en ui tien minuutjes. Breng op smaak met peper en zout. Schep het groentemengsel uit de pan bij de kip.

Pers het tweede knoflookteentje uit en fruit kort aan in de pan. Meng de maïzena met 100 ml water en schenk dit samen met de room bij de knoflook. Roer de Parmezaanse kaas er kort met een garde doorheen tot het een mooie, gebonden saus is.

Schep de groenten bij de saus en roer het geheel even door. Leg de gebakken kippendijen erin en genieten maaaar! Garneer de kip in parmezaan roomsaus met ringetjes lente ui en fijngesneden bieslook. En de krokante knoflook ciabatta’s natuurlijk!

Kip in parmezaan roomsaus met knoflook ciabatta, Eenpans gerechten, Lekkere kip gerechten, Beaufood recepten, Leuke foodblgs, Makkelijk avondeten

7 Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.